KAKO OBVLADATI UM? (Blaž Jarc)


Blaž Jarc, Joga studio SadhanaNekoč sem slišal rek starih mojstrov joge, ki pravi, da so pri praksi joge na voljo najrazličnejši pripomočki za prilagoditev telesnih položajev, za obvladovanje uma pa ne poznamo nobenega. Moja lastna sadhana (osebna praksa) in tudi dolgoletno poučevanje joge temu le pritrjujeta. Človeški um je resnično kot opica, ki skače naokrog, česa se oprime z vso močjo in vnemo, kaj drugega pa odvrže in trmasto zavrača. Brez skrbi – obstaja način, kako ukrotiti našo notranjo opico in jo naučiti, da bo delovala skladno z našo začrtano potjo razvoja in nas na tej poti podprla.

Če imate tudi vi občutek, da imate begajočo opico v glavi, je članek pisan nalašč za vas. Uporaben je kadarkoli, še posebej v trenutkih, ki nas kar malo prisilijo v razmišljanje in ocenjevanje lastnega stanja. December in novo leto sta odlična priložnost za prve korake!

V uvodu sem navedel nekaj ključnih izrazov iz sveta jogijske filozofije in jih poskušal kar najbolj razumljivo razložiti, z njihovo pomočjo sem pojasnil delovanje uma (želeno in neželeno). V nadaljevanju pa navajam konkretne napotke za vse tiste, ki si želijo stopiti na pot spoznavanja uma in ga na koncu obvladati, s tem pa zakorakati v svetlo, toplo in prijazno življenje. Pogumno se torej prebijte skozi teorijo, da boste dobro razumeli in izvajali praktični del na koncu ter sledili svoji strategiji.

Gledano skozi prizmo tradicije (joge) se človek identificira z viharno spreminjajočimi se notranjimi stanji in se navezuje na zunanje okoliščine, ki pa so prav tako izpostavljene zakonitostim časa in prostora – so redko konstantne.

Spreminjajoča se notranja stanja človeka in tudi minljive zunanje okoliščine pomenijo naše življenjsko izkustvo. Gre za kopico izkušenj in vtisov, ki na zavedni in nezavedni ravni v nas sprožajo nekatere vzvode in izzivajo odzive. Te vtise imenujemo samskare. Izpostavljeni smo jim na ravneh misli, občutenj in dojemanja, razpoloženjskih stanj in delovanja (obnašanja). Tu se zdi nekako umestna asociacija na letalo v letu, ki ga krmili avtopilot, medtem ko pilot spi … In vprašanje je, česa si zares želimo. Bomo delovali na podlagi impulzov ali odločno in v skladu s sprejeto življenjsko usmerjenostjo?

Naša dejanja izvirajo iz naših misli. Naše misli pogosto izhajajo iz občutkov in z njimi povezanih želja. Vse navedeno lahko naša dejanja afektira neposredno! Tisto, po čemer hlepimo in hrepenimo, je po tradiciji joge zapisano že zelo zgodaj in zelo globoko. Ti vzgibi so zapisani v DNK, zakoreninjeni so na psihosocialni ravni, prinaša jih sosledje preteklih življenj – karma.

»Kdo v resnici smo?« Odgovore bo našel vsak, ki si bo vzel dovolj časa za samoopazovanje in samoraziskovanje.

Naš Um nas lahko vodi v svobodo ali pekel navezanosti in omejevanja. O njem vemo, da rad stopa po poti navad in da se z zunanjim svetom povezuje skozi sistem senzornih kanalov (čutila). Joga uči, da v vsakem od nas živi močan glas zavesti, pravi notranji Učitelj, ki si želi razvoja in pozitivnih sprememb, osvoboditve.

Da ta notranji glas prebudimo, se najprej vprašajmo: »Kdo v resnici smo?« Odgovore bo našel vsak, ki si bo vzel dovolj časa za samoopazovanje in samoraziskovanje.

CELOTEN ČLANEK NAJDETE TUKAJ

zjogonaddepresivnastanja