Natašin korenčkov kolač

Korenčkov kolač

V času mojega šolanja za učiteljico joge nas je naša kolegica Nataša Erker nadvse prijazno redno razvajala s slastnimi sladicami, ki jih je v zgodnjih jutranjih urah pekla doma. Ne vem, katera je bila najboljša, saj so vse zelo hitro izginjale, moja najljubša je korenčkov kolač, ki sem ga od takrat spekla že ničkolikokrat in je za mano očaral še mnoge druge.


Potrebujemo:

8 svežih jajc
250 g nastrganega korenja
150 g rjavega sladkorja
1-5 vaniljevih sladkorjev (Po mojem okusu  1-2 popolnoma zadoščata, za zelo sladkosnedne pa uporabimo celotno količino.)
sveže nastrgana limonina lupina
(če nimamo nešpricane limone, to sestavino pač izpustimo)
4 žlice pirine ali katere druge  moke
3 žlice ruma (po želji)
200 g mandljev/ orehov/ lešnikov/kokosa (izbiramo glede na sezono)
1 žlička cimeta (po želji)

  1. Ločimo rumenjake od beljakov in najprej stepemo sneg, ki mu postopoma dodajamo polovico količine sladkorja. Drugo polovico sladkorja kremno stepemo z rumenjaki, dodamo rum in limonino lupino, korenje, cimet, zmlete oreške ali kokos, moko in na koncu še previdno umešamo sneg.
  2. Maso prelijemo v namaščen pekač in pečemo cca. 35 minut. Pečen je, ko zobotrebec, ki ga zapičimo v kolač, ostane čist. Kolač bo precej narasel in po peki spet malce upadel.
  3. Stresemo ga na rešetko in pustimo, da se ohladi.
  4. Kakšen bo končni izdelek je naša odločitev. Lahko ga prelijemo s stopljeno čokolado ali posujemo s sladkorjem. Moj najljubši je prelit z limonino glazuro (kupimo že pripravljeno),  in posut z nasekljanimi oreški, ki smo jih  uporabili v kolaču, recimo mandlji.
  5. Testo lahko spečemo v modelu za torto, ga ohlajenega prerežemo in namažemo z domačo marelično marmelado ali čokoladno kremo. Torto okrasimo še z limoninim prelivom ali jo prelijemo s čokolado. Lahko pa testo nalijemo v poseben pekač za mafine in potem vsakega posebej prelijemo z izbranim prelivom.
  6. Korenčkov kolač je najboljši naslednji dan, ko se okusi dobro prepojijo in  razvijejo. Hranimo ga lahko v hladilniku.

Besedilo in fotografija: Barbara Habič Pregl