Zakaj Ajurveda?

Spoštovana Biljana, veliko sem že slišala o ajurvedi in svoje težave si želim reševati tudi po tej poti. Preden pa se odločim, bi rada vedela, zakaj ste zapustili uradno medicino: je ajurveda odgovor na vse zdravstvene težave, pozna ustrezna zdravila in ali svojim pacientom v tem primeru tudi odsvetujete zdravljenje s farmacevtskimi zdravili? Zahvaljujem se […]
Spoštovana Biljana,

veliko sem že slišala o ajurvedi in svoje težave si želim reševati tudi po tej poti. Preden pa se odločim, bi rada vedela, zakaj ste zapustili uradno medicino: je ajurveda odgovor na vse zdravstvene težave, pozna ustrezna zdravila in ali svojim pacientom v tem primeru tudi odsvetujete zdravljenje s farmacevtskimi zdravili?

Zahvaljujem se za odgovor in Vas lepo pozdravljam,

Barbara iz Ljubljane

Konvencionalno medicino sem zapustila, ker se mi je njen pristop zdel nezadosten odgovor na vprašanje človeškega zdravja. To ne pomeni, da menim, da ni koristna in učinkovita v marsikaterem bolezenskem stanju. Navsezadnje, ko si zlomite nogo, nujno potrebujete travmatološko obravnavo. Menim pa, da so njeni izvajalci, moji kolegi – torej celotna zdravstvena skupnost, pozabili na človeško dušo in dovolili, da zdravljenje pri njih drsi v razčlovečeno smer …

Ajurveda je celoten medicinski sistem, kot sem zapisala v krajši predstavitvi. Zato bi bila popolna obravnava pacienta po načelih ajurvede v vseh bolezenskih situacijah seveda možna. Toda pri nas za kaj takega nimamo niti ajurvedske klinike niti vseh potrebnih ajurvedskih specialistov. (Da o tem, da ajurveda pri nas še ni priznana kot medicinski sistem, niti ne govorimo.) Zato v tem trenutku popolna ajurvedska obravnava ni možna.

Sama svojim pacientom redko svetujem, naj opustijo zdravila, ki so jih dobili od kolegov znotraj konvencionalne medicine – načeloma mora biti ta odločitev le njihova. Ajurveda pa jim še vedno marsikaj ponudi – ustrezno prehranjevanje, očiščevalne postopke, ki so prilagojeni njihovem stanju, podporna zeliščna zdravila in podobno.