Joga na delovnem mestu

Različni stili joge srečujejo tako tiste, ki potrebujejo  po napornem delavniku sprostitev, umiritev, kot tiste, ki se želijo spotiti in potrebujejo dinamično  sprostitev napetosti.


Sodoben način življenja, predvsem v mestih, veliki večini zaposlenega prebivalstva ponuja vse prej kot harmonično okolje. Tako imenovani konkurenčni trg nam na vseh področjih vsiljuje vse hitrejši tempo, vse večje napetosti, tekmovalnost, ki postaja nerazumna in sama sebi namen, delovni čas se podaljšuje. V nezdravem okolju smo soočeni z visokimi zahtevami na eni strani in negotovostjo na drugi. Posledice takega življenja, v katerem tudi vedno teže krmarimo med zahtevami in dolžnostmi, med prostim in delovnim časom, med delom in družino, povzročajo seveda stres, neravnovesje v fizičnem in psihičnem smislu.

Mnogi osveščeni delodajalci se zavedajo, da pot, po kateri drvimo, ni najbolj produktivna v najširšem pomenu. Ustvarjalnost in učinkovitost sta povezani z občutji, kot so samozavest, discipliniranost, sproščenost, zadovoljnost, dojemljivost. Na različne načine poskušajo ustvarjati prijetno delovno okolje in razmere za svoje zaposlene. Joga je prav gotovo ena tistih izbir, ki ne zahteva velikih vlaganj, posebnih priprav in veliko časa, lahko pa prinese učinkovite spremembe v počutju. Lahko jo vključimo v svoj delovni čas kot kratek premor, v katerem se zavestno razgibamo, nekateri delodajalci pa so pripravljeni svojim uslužbencem ponuditi tudi organizirano jogo v sodelovanju z jogijskimi centri oziroma učitelji. Vzpostavitev ravnovesja in notranjega miru, dobro počutje, sprostitev ali nevtralizacija presežka energije so pred začetkom delavnika ali po njem lahko dobra popotnica za delo kot za vrnitev domov, kjer nas čakajo vsakdanji, nemalokrat tudi stresni izzivi.

Različni stili joge srečujejo tako tiste, ki potrebujejo po napornem delavniku sprostitev, umiritev, kot tiste, ki se želijo spotiti. Joga pozna različne dihalne tehnike za pomiritev ali poživitev in asane, telesne položaje, dinamične ali statične za uravnovešanje napetosti v zategnjenih mišicah.

Že v delovnem času lahko samo v nekaj minutah prijetno raztegnemo otopele mišice, razgibamo celotno telo, ki ure vztraja v prisiljeni drži, poživimo krvni obtok itd.

Asane uravnavajo različne sisteme našega organizma, vključno s centralnim živčevjem, žlezami z notranjim izločanjem in prebavili. Blago raztezanje telesa se dopolnjuje z umirjenim dihanjem, masažo notranjih organov.

Z rednim izvajanjem joge ustvarjamo regenerativni učinek, prebujamo in krepimo naravni, samodejni odziv na stresorje.

Poleg blagodejnih učinkov na telesno počutje ima joga tudi pozitivni učinek na um:

– povečuje zavedanje telesa,

– lajša posledice stresa, kot so na primer raztresenost, pozabljivost, razdražljivost itd.,

– zavestno sprošča mišične napetosti,

– omogoča zavestno polno dihanje, ki ima za posledico večji dotok in izrabo kisika v telesu,

– povečuje sposobnost koncentracije.
 

V nadaljevanju bomo sistematično predstavili različne oblike jogijskih tehnik na delovnem mestu.