Christina Brown: JOGA Biblija dobrega počutja

Joga Biblija
Prešernova družba, Ljubljana, 2008
Cena 34,90 EUR

Med knjigami o jogi, ki so izšle v zadnjem času, je  ta prav gotovo ena zanimivejših.
Christina Brown je učiteljica joge z dvajsetletnimi izkušnjami.. Izobraževala se je v Indiji, v Sivananda Vedanta Centre in v Avstraliji- v Syidney Yoga Centre. Napisala je  tri knjige o jogi. Je kvalificirana naturopatinja, ki jogo pogosto uporablja kot terapijo pri težavah z dihanjem, bolečinah, motnjah živčnega sistema in drugih telesnih omejitvah.

Sama pravi, da po njenih izkušnjah joga ponuja mnoge blagodejne učinke, najbolj opazne pa pri lajšanju staranja, bolečem gibanju, raztezanju in pripogibanju.

Obenem poudarja, da joga deluje psihofizično,  s sproščanjem telesa sproščamo tudi duha, prožnost telesa spodbuja prožnost duha.

Knjiga za začetnika ponuja dovolj celovit in razčlenjen pogled v jogo, tako v njene filozofske vsebine kot razlago asan, pranajame, muder, band in krij ter meditacije, tako za začetnike kot tudi tiste, ki se jogi že nekaj časa posvečajo bolj poglobljeno.

V uvodnem delu  razloži osnovna izhodišča,  Patanjalijevo osemstopenjsko pot joge in potem osrednji del knjige nameni asanam. Najprej so ogrevalne vaje, sledijo asane po skupinah, sproščanje, pranajama, pečati-mudre, energijske zapore-bandhe in očiščevalne tehnike-krije.
Vsaka asana  je opisana v težji in lažji, oziroma prilagojeni varianti,  pripravljalni položaji in nasprotni položaji, ter učinek asane.

 Na prvi pogled knjiga prav v tem delu lahko manj gibkega začetnika prestraši in odvrne, saj so mnoge asane v svoji  težji različici zelo zahtevne; izkušnje s poučevanjem joge  govorijo v prid temu, da je vsaj za naše razmere morda premalo »izvedljivih« asan za povprečnega udeleženca naših jogijskih tečajev.  

Vendar nas ta prvi vtis ne sme odvrniti od knjige, ki ponuja različne težnostne stopnje in v tretjem delu tudi asane  za posebne potrebe, kot so stres in  bolezenska stanja, pri katerih lahko jogo uporabljamo v terapevtske namene.

Fotografije so nazorne in mnoge celo presenetljivo koristne, saj ujamejo telo  v ključnih gibih vstopanja v asano.

V zadnjem delu avtorica na kratko opiše tudi različne stile/šole joge, ki so najbolj pogosti na Zahodu, z namenom, da si lahko med njimi poiščemo tisto, ki nam trenutno najbolj ustreza. Avtorica poudarja, da ne glede na stil, ki si ga izberemo, pot vedno vodi k istemu cilju: združitev individualne zavesti z univerzalno, oziroma, kakor pravi čisto na začetku knjige: »Joga je učenje vračanja k sebi.«

Na koncu knjige najdemo tudi slovarček sanskrtskih izrazov.

Vsekakor knjiga, ki jo lahko vzamejo v roke tako začetniki, kot učitelji joge. V  odličnem prevodu Alenke Lobnik Zorko tudi začrtuje kriterije za zapisovanje sanskrtskih izrazov, ki jih pogosto najdemo v vseh mogočih oblikah v prevodni literaturi, pretežno pod okriljem angleške transkripcije.