Kako joga pomaga v težkem življenjskem obdobju

Trenutno imam zelo težko življenjsko obdobje. Potrebujem čas za razmislek, vendar se zelo težko umirim. Pravzaprav zdaj mnogo bolj kot prej potrebujem dinamiko, da se zamotim in da ne razmišljam ves čas o svojih težavah. Prijatelj mi je svetoval jogo oz. meditacijo. Sprašujem vas, kako mi joga lahko pomaga, da bi mi bilo lažje iti […]
Trenutno imam zelo težko življenjsko obdobje. Potrebujem čas za razmislek, vendar se zelo težko umirim. Pravzaprav zdaj mnogo bolj kot prej potrebujem dinamiko, da se zamotim in da ne razmišljam ves čas o svojih težavah. Prijatelj mi je svetoval jogo oz. meditacijo. Sprašujem vas, kako mi joga lahko pomaga, da bi mi bilo lažje iti skozi krizo.

Nadja iz Domžal

V trenutkih osebne krize iščemo izhode v sili. Ko iščete dejavnosti, ki bi vas zamotile, vedite, da bežite od trenutne situacije. Nekaj časa vas to zadovolji, a vendarle težave ostajajo. Včasih je iskanje v smeri bega, včasih v smeri rešitve. Joga je način iskanja samega sebe – torej gre za iskanje v smeri rešitve. Kaj je potrebno, da bi rešili svoje težave? Nujno je, da se najprej čustveno umirimo, da ne bi ves čas bežali stran od težav in stran od samega sebe. Naša čustva so kot vodni vrtinci, ki nas ujamejo, nas obračajo, vrtijo in nas tako močno obvladajo, da izgubimo lastno moč volje. Čustva lahko umirimo z jogo. Tu vam bodo pomagale tehnike sproščanja, tehnike dihanja, tehnike vizualizacije, pozitivne trditve ali afirmacije, ne nazadnje tudi telesni položaji ali asane. Meditacija, ki vam jo je prijatelj priporočal, je tudi ena od zelo temeljitih in učinkovitih tehnik. Ta vam bo omogočila pogledati na vaše težave z distanco, to pa bo pomenilo jasnejši pogled na celo situacijo. Ko se znajdemo v vrtincu čustev (zamer, žalosti, jeze, strahu …), nismo sposobni videti jasno. Ta čustva so kot oblaki, ki zastirajo sončne žarke. Z meditacijo lahko začnete kadarkoli, priporočam pa vam, da se je lotite skupaj z učiteljem joge oz. meditacije.