INTERVJU: Darko Kotar

Darko Kotar

inštruktor Joge v vsakdanjem življenju in mojster karateja

      Kako in kdaj je joga prišla v vaše življenje? Obstaja kakšen poseben vzrok?

Moj trener karateja, Vlado Paradižnik, mi je leta 1988 pripovedoval o zanimivem predavanju o jogi v Zagrebu. Rekel je, da je to tisto, kar je iskal. Tudi sam sem nestrpno čakal trenutek, ko smo skupaj odšli na seminar, ki je takrat, konec leta 1988, potekal v Tuheljskih toplicah. Tam se je tudi začela moja pot joge.

Karate sem začel trenirati leta 1981. Takrat sem našel izvor svoje sreče, ki ga je joga leta 1988 samo še poglobila, tako da danes ne vidim razlike med jogo in karatejem. Tako joga kot karate imata načela, ki jih lahko prenesemo na vse stvari v vsakdanjem življenju. Moje življenje je povsem vsakdanje. Imam ženo, dva sinova in službo. Sprašujete, ali mogoče obstaja kakšen poseben vzrok – ja, obstaja zakon karme.

Leta 1990 sem ustanovil Društvo Joga v vsakdanjem življenju Domžale. Doslej se je v naše društvo vpisalo kar lepo število članov. Joga je bila na začetku za večino ljudi bolj modna muha, ki jo je treba poskusiti, tako da si na tekočem. Lahko pa rečem, da v zadnjem času k nam prihajajo ljudje, ki jih joga zanima kot način vadbe, v katerem vidijo še kaj več kot modno muho. Naše društvo poskuša ponuditi jogo v njenem izvirnem pomenu.

Trenutno redna vadba joge, poleg Domžal, poteka še v Kamniku, Radomljah, Dragomlju, Moravčah in Dolskem. Imamo tudi dopoldansko vadbo, v poletnem času vadbo v parkih, pripravljamo različna srečanja in predavanja, izlete v naravo za člane društva, organiziramo udeležbo na mednarodnih in domačih seminarjih, potovanje v Indijo …


      Kaj vam osebno pomeni joga?

Joga mi pomeni način življenja, vsa živa bitja težimo k sreči in miru, a žal v večini primerov iščemo na napačnem kraju. V jogi je rečeno: »Ne išči zadovoljstva, prijateljstva, sreče in ljubezni zunaj. Tam jih ne najdeš nikoli. Ti sam si svoj mir, svoja ljubezen, svoj prijatelj ali sovražnik.« To je tisto, kar iščemo – bistvo. Bistvo pa je v nas samih, a ga žal ne znamo najti, ker nimamo znanja – modrosti. Tukaj pa lahko pomaga samo tisti, ki je to že sam odkril – realiziral. Za to, da lahko to odkrijemo in spoznamo, pa moramo imeti tudi pravo mero ponižnosti in ponosa.

      Se je vaša  praksa joge skozi leta spreminjala? Če se je – zakaj in kako?

Vse okoli nas se spreminja, samo kozmični principi in zakoni narave so vedno enaki. Vendar sem sam že na samem začetku z vsem srcem verjel v nekatera načela in zakonitosti, ki so z leti vadbe postajali vse bolj jasni. V tistem trenutku, ko lahko to vidimo, lahko tudi razumemo, da je joga je znanost o telesu, duhu, zavesti in duši. Štiri glavna načela joge v vsakdanjem življenju so:

   1. fizično zdravje,
   2. duševno zdravje,
   3. socialno zdravje,
   4. duhovno zdravje.

Ta načela vključujejo:

    * spoštovanje življenja,
    * zaščito narave in okolja,
    * strpnost do vseh ras in religij,
    * samorealizacijo.

Joga

Fizično zdravje

Je eden najpomembnejših temeljev našega življenja. Za ohranitev in pridobitev zdravja obstajajo jogijske telesne vaje – ASANE, in dihalne tehnike – PRANAJAMA.

Mentalno zdravje

Večinoma smo ljudje bolj sužnji svojega uma in čutil kakor njihovi gospodarji. Da bi lahko nadzorovali um, ga je treba notranje analizirati in očistiti. Vzrok mnogih bolezni so negativne misli in strahovi, ki povzročajo neravnotežje v telesu in delovanju živcev. Pri tem nam joga v vsakdanjem življenju ponuja mojstrsko tehniko meditacije »samoanalize«, ki se postopno nadgrajuje.

Socialno zdravje

Socialno zdravje pomeni, da smo sami srečni in da osrečujemo druge. Pomeni, da smo sposobni navezovati stike z drugimi ljudmi in se z njimi sporazumevati, da prevzemamo odgovornost in delamo za skupnost. Socialno zdravje je tudi v tem, da smo se sposobni sprostiti in uživati v življenju. JOGA KARMA SU KOŠALAM – joga je uspešna le skozi delo.

Duhovno zdravje

Glavno načelo duhovnega življenja in sočasno najvišja zapoved človeštva se glasi »Ne rani nikogar«:  AHIMSA PARAMO DHARMA – nenasilje je najvišja dolžnost. Duhovno zdravje je najvišji cilj človeškega življenja.  DAJANJE, RAZUMEVANJE in OPROŠČANJE so lastnosti,  ki nas naredijo prave ljudi. To se mora delati z modrostjo, ne naivnostjo.

      Ste tudi mojster karateja. Kje vidite povezave med karatejem in jogo?

Če bi se lahko vrnili k izvoru treniranja karateja, bi lahko videli, da so tudi v karateju ta načela enaka. Pomembno je, h komu pridemo na trening, v tem pogledu sem velik srečnež. Vlado Paradižnik treniranje sankukai karateja vidi kot veščino, kjer treniranje pomeni v prvi vrsti borbo s samim sabo oz. spopadanje s svojimi mentalnimi  in fizičnimi slabostmi. Z ozaveščanjem teh in njihovim odpravljanjem z različnimi metodami treninga napredujemo po poti karateja ter sočasno izgrajujemo svojo osebnost, pridobivamo samozavest in samozaupanje. To nam prinaša pozitivne rezultate na vseh področjih življenja. Osnovna filozofija karateja je nenasilje, kjer borba ni namenjena izključno dokazovanju posameznikove superiornosti,  temveč predvsem soočanju s samim sabo in s tem premagovanju svojih slabosti in izkoriščanju svojih potencialov. No, sedaj verjamem, da tudi vi vidite povezavo med jogo in karatejem.

      Kdaj in kako ste spoznali svojega guruja?

Z jogo sem se  začel ukvarjati leta 1988. Takrat sem tudi prvič prišel v stik s svojim učiteljem in v tistem trenutku se je rešilo veliko mojih vprašanj.

      Prosim, povejte nam kaj o njem. Kdo je on?

Je avtor sistema “Joga v vsakdanjem življenju”. Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda je med dolgoletnim delovanjem v Evropi, ZDA in Avstraliji spoznal življenje ter telesne in duševne težave sodobnega človeka. Na podlagi teh izkušenj in spoznanj je razvil Jogo v vsakdanjem življenju; postopno, sistematično metodo, ki zajema vsa življenjska področja in je primerna za vsako življenjsko obdobje. Vsem ljudem – ne glede na starost in telesni ustroj – odpira vrata klasične poti joge. Upošteval je značilnosti sodobne družbe in prastari nauk ter ga, ne da bi okrnil njegovo izvirnost in učinkovitost, prilagodil potrebam sodobnega človeka. Ime sistema kaže, da ga lahko vadimo, oziroma naj bi ga vadili, v vsakdanjem življenju. Stopnje sistema so zasnovane v sodelovanju z zdravniki in s fizioterapevti, zato jih, ob upoštevanju pravil in opozoril, lahko vadimo tudi doma.
Poleg tega je tudi neutruden pobudnik prizadevanja za mir, medverskega dialoga, humanitarne pomoči, projektov za trajnostni razvoj, ohranjanja okolja in spoštovanja človekovih pravic.

Ko si nekaj časa z njim, pomisliš, kje najde toliko energije, moči in volje, da lahko naredi vse to, kar dela. Kajti zdi se, da dela več kot 24 ur na dan. Preprosto ne najdem besed, kako naj ga opišem, saj je vse to, kar pomislim, in še mnogo več.

      Kakšna je vaša definicija uspeha?

1. Roditi se kot človek.

2. Imeti lasten interes za duhovnost.

3. Spoznati realiziranega guruja.

4. Imeti ljubezen, vztrajnost in predanost Bogu.
 

Domžale, 24. september 2009

Darko Kotar