Jaime Stover Schmitt: JOGA ZA VSAKO ŽENSKO

Joga za vsako žensko

Založba Arkadija, Ljubljana, 2005, 2006

Maloprodajna cena: 33,17 EUR

POSEBNA PONUDBA ZA OBISKOVALCE PORTALA: 25,00 EUR

Poštnina je vključena v ceno


V zadnjih desetih letih v zahodnem svetu opažamo velik porast zanimanja za različne vzhodnjaške duhovne prakse. Mednje sodi morda v prvi vrsti prav joga, ki jo znova odkrivamo in vrednotimo. Že pogled na police knjigarn nam razkrije vse več najrazličnejših priročnikov v slovenskem in tujih jezikih. Če je bilo pred nekaj leti na policah le nekaj knjig, jih danes lahko merimo z metrom.

Tako kot pri vseh »modnih« pojavih (in moramo priznati, da je joga postala tudi moda) se srečujemo z dvema platema medalje: na eni strani so vsi pozitivni učinki, ki jih joga kot telesna vadba in duhovna disciplina/filozofija lahko da vsakemu posamezniku, če se je loti preudarno, previdno, z ustreznim strokovnim vodenjem in postopoma. Po drugi strani pa se verjetno v enaki meri srečujemo z nestrokovnostjo, ki lahko povzroči vsaj na fizični ravni tudi nepopravljivo škodo. V poplavi ponudbe se je seveda nekomu, ki se prvič srečuje z jogo, težko odločiti in izbrati kakovostno in neškodljivo vadbo.

Pogled v množico telovadnic in drugih prostorov, v katerih potekajo programi, tečaji in vadbe joge, pa nam pokaže še nekaj drugega: v veliki večini joga priteguje ženske.
Kot jasno pove naslov, je knjiga namenjena predvsem ženskam, saj so dolgoletne izkušnje s preučevanjem in poučevanjem joge avtorico utrdile v prepričanju, da tako anatomija kot različna obdobja in težave v življenjskem ciklu ženske zahtevajo posebno pozornost.

Dr. J. Stover Schmitt pravi:

»Ženske se odločijo za jogo iz najrazličnejših razlogov: želijo ohraniti močno in prožno telo in mladosten videz ter se dobro počutiti, pripravljajo se za porod, spopadajo se s specifičnimi težavami, kot so na primer bolečine v križu, stres ali težave menopavze. Druge spet vodi občutek nepotešenosti, ki je vsakodnevne obveznosti ne morejo odpraviti. Privede jih želja po povezanosti z nekim globljim smislom, počutijo se ujete in otopele, brez notranjega ravnovesja.

Vsaka najde to, kar je iskala, in še mnogo več.«

Knjiga je namenjena tako začetnicam kot tistim, ki jogo že poznajo. Pristop dr. Stover Schmittove temelji na klasični šoli joge, ki jo je prilagodila današnjim možnostim, potrebam in senzibilnosti ženske v sodobni družbi. Njen pristop k jogi spoštuje vsako posameznico kot izvedenko za svoje telo in spodbuja moč, ki jo imamo v sebi. Prepričana je, da sta fizični in psihični/duhovni del vsakega bivanja neločljivo povezana in telo deluje kot medij za sporočila iz naše notranjosti. Njena metoda nas uči prisluškovati sporočilom telesa in se nanje odzivati, saj telo nikoli ne laže. Ženske spodbuja, da si iz različnih jogijskih položajev, asan, ki so natančno opisani, izberejo svoj način vadbe, ki je prilagojen trenutnim potrebam glede na počutje, starost, zdravstveno stanje in pričakovanja.
Knjiga v uvodnih poglavjih predstavi znanost in filozofijo joge, toliko da si lahko ustvarimo mnenje in pogled na teoretično/filozofsko izhodišče. Filozofija joge je stara tisočletja, tako kot tudi sistem telesne vadbe, ki je z njo prepleten. Od nas je odvisno, kateri del joge si bomo izbrali in kako globoko vanjo se bomo potopili. Tudi če nas zanima samo ena plat, povezana z razgibavanjem telesa in skrbjo za zdravje in dobro kondicijo, bomo ob resnem pristopu deležne njenih blagodejnih učinkov. Avtorica poudarja, da lahko joga ponuja mnogo stvari: odgovori lahko na mnoga vprašanja, za druge pa je samo telesna vadba, s katero si lajšajo nekatere zdravstvene težave. Pravi, da je vse, kar nam lahko ponudi joga, kot neskončno dolg nakupovalni seznam.
V drugem delu knjige avtorica sistematično opisuje posamezne osnovne položaje, asane in dihalne vaje hatha joge: za predel medenice, vaje za celotno telo, za ravnotežje, zasuke, vaje za prožnost in položaje raztezanja, predklone in sprostitev. Posebno pozorna je na natančne opise pravilno izvedenega položaja, razloženo je delovanje na posamezne dele telesa, dodano je opozorilo, v katerih primerih vaje ne priporoča, in tudi različne težavnostne stopnje izvedbe, ki so razdeljene v dve rubriki: »lažje« in »izziv«. Tako postanejo položaji obvladljivi tako za manj gibčne kot tiste, ki jim ne pomenijo nobene težave, blagodejni učinki pa so prisotni pri obeh izvedbah. Skratka, pri vseh položajih nam avtorica jasno, pogosto z nazorno anatomsko razlago prikaže, kako učinkujejo posamezne asane in kakšen je njihov namen. Položaji so lahko statični ali dinamični.
Ker vsaj v začetnih fazah joga ni zahtevna telesna vadba in ker lahko izbiramo težavnost vaj, ki jih izberemo za svojo rutino, je primerna za vse starosti in zmožnosti.

V nadaljevanju nam avtorica ponuja napotke za terapevtsko uporabo joge, pri najbolj pogostih težavah, s katerimi se srečujejo ženske, od menstrualnih težav, težav z zanositvijo, nosečnosti, menopavze, uravnavanja spolnega poželenja, zdravja kosti, inkontinence, terapije po raku na prsih, prebavnih težavah, do obvladovanja stresa, utrujenosti, oblikovanja telesa, nadziranja teže in lepote.
V tretjem delu najdemo navodila, kako lahko z jogo vplivamo na svojo duševnost, na misli, čustva, občutke. Z redno vadbo joge okrepimo svoje telo in postanemo odpornejše proti raznim boleznim. Oblikujemo nekakšno močno, prečiščeno posodo, ki lahko postane medij našega potovanja v notranjost. Z vadbo lahko vzpostavimo dialog z vsemi plastmi svojega jaza in tako kot telo lahko joga spreminja tudi našo osebnost.
V zadnjem poglavju pa se posveča ključu za izbiro osebne vadbe, ki se prilagaja potrebam, zmožnostim in ciljem vsake posameznice. Avtorica nam daje ključ za sestavo niza vaj po lastni izbiri ali pa nam ponuja zaključene nize vaj za posamične potrebe. Spodbuja nas, naj poslušamo lastno telo in njegova sporočila in jim prilagodimo vadbo.

Avtorica pravi: »Moj namen je, da vas opremim z mnogimi različnimi koristnimi možnostmi, tako da joga lahko postane prilagodljiva in zanesljiva opora za naše različne potrebe v prizadevanju za polno življenje in ljubezen do same sebe.«
Knjiga Joga za vsako žensko je zelo resna in preprosta knjiga, ki želi pomagati ženskam k vitalnosti, celosti in ravnovesju. Namenjena je prav vsem, saj ponuja možnosti za vadbo tako tistim, ki zmorejo manj, kot tistim, ki lahko brez težav izvajajo vaje. Dragocena je prav ta pozornost do vsake posameznice in njenih zmožnosti in potreb, brez tekmovalnosti in v sprejemanju samih sebe.