POŠKODBA MENISKUSA – 1.del

Meniskus

Sprejeti, objeti, živeti

Ko se ozrem nazaj, se mi zdi, da je za mano dolga pot. Od poškodbe levega kolena sta minili že dobri dve leti. Kako vem? To pomeni tri dopuste, saj se take reči rade dogajajo pred dopusti, v razposajenem, poletnem ozračju. Naenkrat pa koleno postane tri številke večje in po možnosti polno tekočine. Grem po vrsti.

Odkar sem se zavedel, da je moja »operativnost« padla za več stopnic, sem se posvetoval z mnogimi ljudmi. To so bili učitelji joge, osebni trenerji, zdravniki (čeprav človek potrebuje dobre živce, da pride do njih), rekreativni športniki in mnogi drugi. Sčasoma sem opazil, da ljudi zanima, kako očuvati kolena ali kako čim hitreje sanirati poškodbo. Veliko časa sem posvetil internetni raziskavi, brskanju po forumih. Informacije se najdejo, a po fragmentih. Moj namen je povzeti le najboljše, kar sem v dveh letih izvedel in kar sedaj sam izvajam v sklopu lastne terapije oz. rehabilitacije po operaciji/delni odstranitvi lateralnega meniskusa v levem kolenu. Vsem, ki se ali se še boste soočili s tem, želim posredovati kakovostno in čim bolj celostno informacijo. V opisu terapije bom razložil poškodbo, predpisano terapijo (s strani uradne medicine), alternativne terapevtske rešitve in prilagojeno jogijsko prakso. Vse bom opisal kronološko, rehabilitacijo bolj natančno – po dnevih od operacije naprej.


Na kratko – kaj je meniskus?

Meniskus je hrustančasto fibrozna tvorba, ki ščiti sklepni hrustanec pred prevelikimi obremenitvami. V kolenu imamo dva meniskusa, zunanjega (lateralni) in notranjega (medialni). Meniskusa pokrivata velik del sklepne površine golenice in tako prispevata k skladnosti sklepnih površin in stabilnosti. Med gibanjem se meniskusa premikata in prilagajata obliki stegnenice in golenice.

Meniskus je pri poškodbah kolena pogosto poškodovan. Pri mlajših osebah je poškodba meniskusa lahko posledica močnih gibov, pri katerih pride do rotacije v sklepu. Pri starejših pa zaradi degenerativnih sprememb v strukturi meniskusa včasih zadostuje že manjši napačen gib ali počep. Bolj pogosto je poškodovan notranji meniskus. Poškodba meniskusa lahko nastane tudi skupaj s poškodbami drugih struktur, npr. vezi.
(vir: Fizioterapija Grosuplje)
Meniskus sem si poškodoval med skakanjem na trampolinu, na enem tistih, ki jih poleti postavijo po obali, da privabijo otroke. Saj jih, tudi velike. Res sem užival. Tistih 10 minut je hitro minilo, še potem sem bil »v luftu«, navdušen. Nekaj dni za tem mi je koleno oteklo in postalo praktično negibljivo. Počival sem in ga hladil z ledom. Minil je cel mesec, da sem se postavil na noge. Opogumil sem se in poskusil s športom. Pridružil sem se prijateljem pri badmintonu. Ko sem se izstrelil na zadnjo žogo, sem imel občutek, da se je nekaj v kolenu premaknilo, zaskočilo, zalomilo. Pa ni hotelo nazaj. Ni kar odleglo. Mukoma sem odšepal domov, dan pred dopustom. Družinske pustolovščine v Grčiji ne bom podrobno opisoval. Varovati enoletnega sina, ki je ravno shodil, je bila muka.

 

Takoj po vrnitvi sem se odpravil na Polikliniko, kjer so mi koleno punktirali. Dvakrat. Relativno boleč poseg, upoštevajoč dejstvo, da se je na meni učil zdravnik na začetku svoje kariere. Koleno se mi je od takrat večkrat zaskočilo, včasih je oteklo, včasih ni. Opazil sem, da se je to dogajalo pri gibih v stran, oteklina se je pojavila le ob intenzivnih in nenadnih gibih. Punkcija ni bila vedno potrebna.

Na prigovarjanje domačih sem se naročil k splošni zdravnici. Ta me je poslala k specialistu. Do tu se je zgodba odvijala s primerno hitrostjo. Na realna tla sem padel, ko sem izvedel, da se na pregled specialista čaka okoli pol leta. Šest mesecev. Če ste v podobni situaciji, vam svetujem: Ne odlašajte!
Ko sem dočakal pregled specialista, je od poškodbe minilo že skoraj leto. Za polovico tega čakanja sem bil kriv sam, ker sem odlašal z obiskom zdravnika. Na predpisani datum sem se pojavil na Polikliniki v Ljubljani, kjer mi je specialist temeljito pregledal koleno. Takoj me je opozoril na možnost poškodbe meniskusa in križne kolenske vezi, ki da je bila ohlapna. Pregled je trajal 10 minut in je bil neboleč. Specialist dr. Drobnič je bil zelo profesionalen in prijazen. Imel sem občutek, da si je vzel čas. Na vsa moja vprašanja mi je odgovoril prijazno in razumljivo. Napotil me je na magnetno resonanco. Magnet naj bi pokazal stanje in morebitne poškodbe mehkih tkiv.

Radost magnetne resonance je v tem, da sem na obravnavo čakal približno toliko kot na pregled specialista, to je pol leta. Naročil sem se na Polikliniki v Ljubljani in čakal na poziv. Slikanje je popolnoma neboleče, lahko bi rekel, udobno. Ulegel sem se na ležišče, ki se potem premakne v velik kovinski obok, krog. Pogoj je, da človek odstrani ves nakit in osebje opozori na morebitne kovinske vsadke v telesu. Deset minut popolnoma nepremičnega ležanja. Osebje je zelo zelo prijazno. Hvala!

Od slikanja kolena je minilo tri mesece. Potem sem dobil izvid. Navajal je poškodbo meniskusa in operacijo kot možnost zdravljenja. Na poseg sem bil psihično pripravljen. Sam pri sebi sem se že odločil, da pristanem nanj. Pismo je kot način operacije navajalo ARTROSKOPIJO. Pred operacijo sem moral priskrbeti še izvid iz laboratorija, napotnico splošnega zdravnika in potrjeno zdravstveno izkaznico. Operacijo sem moral nekaj tednov v naprej potrditi po telefonu.

Joga

Kaj je ARTROSKOPIJA?

Artroskopija je operativni poseg, kjer na kolenu napravimo dva ali tri polcentimetrske reze, tako, da v kolenski sklep uvedemo majhno kamero, ki je priključena na video monitor. Koleno napolnimo s tekočino pod pritiskom. Nato z uporabo specialnih inštrumentov pregledamo kolenski sklep ter po potrebi popravimo ali odstranimo okvarjena tkiva. Ker napravimo v sklepno ovojnico le nekaj malih rezov, je bolečina po operaciji bistveno manjša kot pri klasičnih odprtih operacijah, prav tako so redkejši zapleti in krajša hospitalizacija. Operacija pa je za kirurga tehnično bistveno bolj zahtevna.

Operacijo opravimo v spinalni ali epiduralni anesteziji (to je anestezija, ko z injekcijo v ledveni del hrbtenice omrtvimo spodnje ude), pri kateri ste budni, ne čutite pa bolečin od pasu navzdol. Izjemoma uporabljamo splošno anestezijo, pri kateri med operacijo spite.

KAKŠNE SO MOŽNE KOMPLIKACIJE?

Komplikacije po artroskopiji kolena so zelo redke in večinoma blage. Možne pa so naslednje komplikacije:

* infekcija rane,
* infekcija sklepa (to je najhujša možna komplikacija, je pa izredno redka),
* krvavitev v sklep,
* otekanje sklepa in nabiranje tekočine v njem,
* zlom inštrumentov v kolenskem sklepu,
* okvare živcev (možna je okvara kožnega živca, kar ima za posledico oslabljen občutek za dotik na sprednji strani kolena),
* trombembolični zapleti.

(vir: Ortopedija Kavčič, Novo mesto)

OPERACIJA – DAN 0 – 21. september 2009

Zjutraj sem vzel taksi. Do 7. ure zjutraj sem moral biti pred sprejemno pisarno z vsemi potrebnimi papirji. Na tešče. Podpisal sem tudi izjavo, da se strinjam s postopkom operacije in da razumem možne komplikacije. Izpolnil sem še zdravstveni vprašalnik (družinske bolezni, trenutna zdravila, način prehrane …) Navedel sem, da sem vegetarijanec. Kljub temu me je po operaciji počakal velik mesni polpet. Sprašujem se, zakaj tratijo papir, če ne berejo.

Kmalu sem bil nameščen v sobo, številka 23 v prvem nadstropju. Spoznal sem svoja dva cimra. Vsi smo čakali na operacijo meniskusa. Povedali so mi, da bom tisti dan na vrsti kot četrti, kar bi pomenilo okrog 11h ali 12h. Ob 12.15 je res prišla sestra in me pospremila v operacijsko.

Sprva sem se počutil malce nelagodno. Kletni prostor, mokra in malce spolzka tla, pa zeleni zamaskiranci, operacijska miza sredi sobe. Pomislil sem na klavnico. Ko smo po operaciji primerjali vtise, smo bili povsem enotni.

Osebje je bilo zelo prijazno in zdravnik razpoložen. Dobil sem navodila, naj bom med operacijo sproščen, naj ne napenjam mišic stegna, naj ubogam. Namestili so mi tudi ekran, na katerem sem lahko v živo spremljal potek operacije.

Operacija je potekala v lokalni anasteziji. Za začetek sem dobil tri injekcije, dve od strani in eno neposredno v koleno. Nato je koleno … otrpnilo. Sklep so nato napolnili z vodo – pritisk je razmaknil kosti in ustvaril prostor za operacijo. Občutek sem imel, da mi bo razneslo koleno.

Kako je bila videti sama operacija? Če strnem – odstranjevanje motečih tkiv, ščipanje meniskusa, odstranjevanje meniskusa, več ciklov. V bolečih trenutkih mi je pomagala chin mudra, se je pa kaj hitro spremenila v močno stisnjeno pest.

Preprosta operacija običajno traja do 30 minut, moja je trajala 90 minut, saj je bila po besedah zdravnika malce zahtevnejša zaradi narave poškodbe. Konca sem bil zelo vesel. V koleno so mi namestili cevko, ki je odvajala mešanico vode in krvi iz kolena (sukcija, priporočam). Hvaležno sem se zahvalil zdravniku in osebju. S pomočjo asistenta sem vstal in takoj naredil nekaj korakov. Bolečih, a vendar. V sobo 23 so me odpeljali z vozičkom.

Ker sem bil ob 14h še vedno tešč, se je kosilo zelo prileglo – prijazna sestra ga je prihranila. Tisti dan sem zelo malo vstajal s postelje. Počasi in nezanesljivo sem lahko hodil takoj po operaciji. S cimrom sva se eden za drugim odpravila do stranišča. Ko sva se počasi in v vzdihljajih vračala proti posteljama, je tretji pripomnil: “Kaj pa norite po hodniku?!” Smeh. Medicinska sestra mi je nad posteljo namestila sredstvo proti bolečinam. Z vsako kapljico, ki je stekla vame, je bolečina popuščala.

Popoldan nas je v sobi obiskala še fizioterapevtka. Pokazala nam je nekaj vaj: napenjanje mišic stegna pri stegnjeni nogi s stopalom k sebi, pa dvigovanje noge, itd. Boleče, a nikakor ne nemogoče.

Tisti dan le še večerja, led, počitek. Veliko ledu!

Blaž Jarc

Meniskus

 

 

Meniskus

 

Sorodni članki na to temo:

Poškodba meniskusa
(1.del)

Rehabilitacija po
poškodbi meniskusa (2.del)

Rehabilitacija
po poškodbi meniskusa (3.del)

Koleno in
propriocepcija (1.del)

Koleno
in propriocepcija (2.del)