Richard Thomas: Popolni priročnik za LAJŠANJE BOLEČIN NA NARAVEN NAČIN

Lajšanje bolečin

Svetovalec: dr. Peter Albright

Varna in učinkovita samopomoč  pri pogostih bolezenskih težavah

Didakta, Radovljica, 2009

160 strani

cena: 19,90 EUR


Vse pogosteje iščemo naravnejše in manj agresivne načine skrbi za zdravje in dobro počutje. Vse glasnejša so tudi opozorila o stranskih učinkih mnogih farmacevtskih zdravil. V svetu se alopatska medicina tudi odkrito  ponovno obrača k starim znanjem in načinom, ki so jih mnoge različne kulturne sredine razvile in  natančno premislile. To, kar pojmujemo kot alternativni načini zdravljenja, si počasi in zanesljivo utira pot tudi v uradno medicino.  

Holistična medicina zagovarja enotnost in trdno povezanost telesa, duha in čustev. Vsi ti vidiki se med seboj ves čas neločljivo prepletajo. Izkušnja bolečine, na primer zaradi poškodbe, se tako odslikava v telesu, v duhu in čustvih. Pravi pomen teh povezav, ki potekajo v obe smeri, poskuša sodobna medicina razumeti in pojasniti. Človek kot celota v vseh svojih plasteh bivanja postaja ponovno predmet sodobne medicine, ki se je od tega pojmovanja v preteklem stoletju precej oddaljila.

Pričujoča knjiga je ena mnogih, ki se v zadnjih letih pojavljajo na policah in združujejo tako  sodobno, alopatsko kot holistično medicinsko znanje. Ta porast tovrstne literature lahko samo pozdravimo, saj kaže ponovno poglobljeno razumevanje večplastnosti človeka in s tem povezane narave posamičnih bolezni.

 

Gibalne terapije
 

Na berljiv in pregleden način nas knjiga pouči, kako se soočiti z različnimi bolečinami od duševnih in čustvenih, do bolečin, ki so posledica bolezni, okužb, z vsemi razpoložljivimi sredstvi, pri odraslih in otrocih.

Uvodno poglavje o bolečini in našem odnosu do nje, nam najprej ponudi seznam bolezenskih težav in prvo pomoč. Za lajšanje bolečin ponuja različne pristope: poleg zdravil, ki jih lahko kupimo v lekarni, v posebnih zeliščnih ali homeopatskih lekarnah tudi naturopatijo in zdravljenje z vodo, prehransko zdravljenje in terapevtsko dietetiko, elektronske naprave, masažo in aromaterapijo, pa zdravljenje z gibanjem ( joga, tai chi in Alexandrova tehnika), različne načine psihološkega zdravljenja (samopsihoza, sprostitvene tehnike, ustvarjalno –umetnostno zdravljenje), do zdravljenja s subtilno energijo (akupresura, refleksologija, homeopatija, zdravilstvo) in drugih učinkovitih oblik zdravljenja (akupunktura, manipulacija, hipnoterapija, svetovanje in psihoterapija).

Knjigo odlikujeta širina in poglobljenost, preglednost in razumljivost.  Ponuja  paleto nasvetov in recepture.  Opozarja na potek lajšanja bolečine, postavlja časovni okvir zdravljenja in nas opozarja, kdaj moramo poskusiti drugo obliko zdravljenja, če prva ni dovolj učinkovita. Jasna so tudi napotila za bolezenske znake, ki zahtevajo obravnavo pri zdravniku.

Namenjena je tako laični domači uporabi, kot  strokovnjakom.