Reden program meditacije

Moje vprašanje je sledeče: želim se naučiti meditacije. Vendar ne vem ali pri vas sploh obstaja kak reden tedenski program, namenjen samo meditaciji. Prebrala sem tudi, da so asane predpogoj za meditacijo. Ali lahko meditiram brez poznavanja asan?   Zanima me tudi zakaj se priporoča tehnika “tišine”? Rada bi odšla v kak ašram, menda se […]

Moje vprašanje je sledeče: želim se naučiti meditacije. Vendar ne vem ali pri vas sploh obstaja kak reden tedenski program, namenjen samo meditaciji. Prebrala sem tudi, da so asane predpogoj za meditacijo. Ali lahko meditiram brez poznavanja asan?  

Zanima me tudi zakaj se priporoča tehnika “tišine”? Rada bi odšla v kak ašram, menda se tam lahko prakticira tehnika tišine. Kaj je namen te tehnike in ali je to tudi joga?

Lp, Varja iz Ljubljane.

 
Pozdravljeni Varja!

Najprej odgovor, vezan na meditacijo: meditiramo lahko tudi brez podrobnega učenja asan (jogijskih položajev). Vendar bo vsak izkušen učitelj meditacije učenca najprej usmeril k pravilni drži in udobnemu sedečemu položaju, saj bo na tak način meditacija užitek in ne trpljenje. Torej: tudi v tečajih meditacije ste deležni nekaj vsebine, povezane z asanami, vsekakor pa je večji poudarek na dihanju in meditacijskih tehnikah.

V našem joga studiu ponujamo dva načina učenja meditacije: prvi je redni tedenski program (joga & meditacija), kjer je približno polovica časa namenjena pripravi na meditacijo (učenje različnih osnovnih asan, dihalnih tehnik, afirmacij in tehnik sproščanja), v drugi polovici programa je vodena meditacija. Drugi način učenja meditacije je enkraten dogodek – vikend ali enodnevni tečaj meditacije. Organiziram ga večkrat na leto in je namenjen predvsem tistim, ki želijo izvajati meditacijo samostojno doma. Velja pa pogledati tudi programe drugih ponudnikov joge, saj so pristopi zelo različni.

Naj pojasnim še nekaj: Nekateri učitelji joge vodijo učence v različne relaksacijske tehnike in to imenujejo »tečaj meditacije«. Osebno to razumem kot vodeno sproščanje. Tečaj meditacije za začetnike bi po mojem mnenju moral vsebovati tehnike, ki nas pripeljejo do meditativnega stanja. Kasneje, ko smo izkušeni pa v to meditativno stanje vstopamo zelo hitro brez posebnih pripravljalnih tehnik. Ko učenec spozna tehniko, oziroma korake pri meditaciji, lahko meditira sam brez pomoči učitelja. Vsekakor priporočam meditacijo v skupini za začetek, nato pa tudi samostojno doma.

Drugi del odgovora je vezan na tehniko maune oz. tišine, ki izhaja iz indijske tradicije. Mauna je jogijska tehnika, ki jo v jogijskih duhovnih centrih (ašramih) pogosto vključujejo med druge tehnike sadhane (jogijske prakse).

Namen tišine je priti v intenziven stik z lastnim bistvom. Ko si privoščimo odmik s tehniko maune doživimo svoje življenje bolj pristno in misli bolj jasno.

Mauna ne pomeni nujno samo odsotnosti govora. Najpogosteje je to izolacija od zunanjega sveta in komunikacije z njim, kar pomeni tudi »prepoved« branja časopisov, gledanja TV ipd. Pri jogi gre za kontrolo naše življenjske energije (prane). Največ prane izgubimo prav z govorom, gledanjem TV, poslušanjem radia, branjem e-sporočil, ker pozornost usmerimo v zunanje okolje.

Zato se tehnika maune ali tišine priporoča vsakomur, ki želi regenerirati svoje telo. Tehniko maune lahko izvajamo dnevno npr. 30 minut zjutraj, po službi ali pa si privoščimo sobotno dopoldne za umik v tišino.

V ašramih je ta tehnika zelo različno vključena v druge dnevne aktivnosti, lahko se izvaja tudi več dni zapored. V tujih ašramih mauno pogosto najdete po ključno besedo »silent retreat«.

Vsekakor pa si na našem Joga portalu preberite še rubriko Živeti z jogo, kjer boste našli osebne zgodbe ljudi, ki so obiskali različne ašrame. Osebno zelo priporočam ashram v Italiji – Ananda Asissi , www.ananda.it