Svetujte mi pri prehrani

Spoštovana gospa Dušić, imam težavo, pri kateri mi morda lahko svetujete. Star sem 28 let, velik in korpulenten, močnih kosti. Nagnjen sem k debelosti, kar za zdaj sicer urejam z intenzivno telesno dejavnostjo. Moje dekle se veliko ukvarja z duhovnostijo: jogo, meditacijo in vegetarijanstvom. Prepričala me je z argumenti in svojo kuhinjo in tudi sam […]

Spoštovana gospa Dušić, imam težavo, pri kateri mi morda lahko svetujete.

Star sem 28 let, velik in korpulenten, močnih kosti. Nagnjen sem k debelosti, kar za zdaj sicer urejam z intenzivno telesno dejavnostjo. Moje dekle se veliko ukvarja z duhovnostijo: jogo, meditacijo in vegetarijanstvom. Prepričala me je z argumenti in svojo kuhinjo in tudi sam sem postal vegetarijanec. Pravi, da sem kapha tip. Ne tajim, da mi meso še vedno diši, vendar je težava predvsem to, da se ne nasitim popolnoma in potem jem sladkarije ali se bašem s kruhom. Prosim, svetujte mi pri prehrani.

Zahvaljujem se za odgovor, Bojan
       
Dragi Bojan,

če je vaša telesna zgradba takšna, kot opisujete, potem pri vas na ravni telesa prav gotovo prevladuje kapha fluid. Glede na to dejstvo vam svetujem, da v svojem življenju ohranjate rednost pri telesni vadbi, in sicer aerobni telesni vadbi, takšni, ob kateri se gibate in se tudi dodobra spotite. To vam bo zelo koristilo za ohranjanje ravnotežja kapha fluida. Če se počutite nenehno lačni, v prehrani povečajte količino stročnic, in sicer vpeljite malo več ‘suhih’ stročnic, kot so mung dal, leča, fižol ledvičar (toda ne tisti veliki, beli fižol – pasulj), grah (sveži in posušeni), sojin sirček – tofu. Vedno jih pripravljajte z veliko toplih in pekočih začimb: poper, kajenski poper, čili, ingver, kurkuma … česen, lovor, timijan, majaron in druge sredozemske začimbe. V vaši prehrani morajo biti tudi zelo zastopana živila – zelenjava, sadje, žita in čaji – grenkega in trpkega okusa, kot so radič, cvetača, brokoli, blitva, špinača, rukola, ohrovt, brstični ohrovt, zelena, peteršilj, grenivka, granatno jabolko, črni ribez, borovnice, brusnice, vinogradniške breskve, jabolka, proso, ajda, koruza, ješprenj, rž. Kot napitek lahko uporabljate zeleni in pravi, črni čaj ali mešanice zelišč, v katerih prevladuje rman ali šentjanževka. Sladkarije in kruh v vašem primeru odsvetujem – s tem si boste takoj, ko bo življenje od vas zahtevalo manj gibanja, porušili ravnotežje kapha fluida in v telesu bo nastajala pretirana količina sluzi, ki se vam bo nabirala v želodcu, pljučih in sinusih in potencialno ustvarjala številne infekte in drugačne bolezni. Od sladkarij so dovoljeni le kakšni suhi keksi iz kosmičev, koruzne ali ajdove moke, oslajeni z medom (med je tudi edino sladilo, ki ga lahko varno trajno uporabljate), od kruha pa uživajte manjše količine koruznega ali ajdovega kruha – pečenega doma iz polnovredne koruzne ali ajdove moke – v teh vrstah kruha v trgovinah je vedno vsaj polovica bele pšenične moke, ki je za kapha konstitucijo škodljiva.