PRIPOMOČKI ZA VADBO JOGE

Iyengar

Pripomočke za vadbo joge je razvil B. K. S. Iyengar, ki jih še posebej inovativno uporablja v jogijski terapiji. Čeprav gre za zelo preproste predmete, je njihova pravilna uporaba lahko zelo učinkovita. Omogočajo, da položaj pravilneje in dlje izvajamo, kljub morebitnim šibkostim (premajhna fizična gibljivost, poškodba, bolezen ali operacija, menstruacija itd.), ali pa z njimi naredimo asane še bolj izzivalne.


 

Blazina za jogoNEDRSEČA PODLOGA (ok. 60 x 175 cm)

Idealna je taka, ki se ne razteza in ne drsi, kar predvsem pomaga pri izvedbi stoječih in ravnotežnih položajih in ‘strešici’.

Zvita oziroma zložena na različno debelino se lahko uporablja tudi kot pripomoček na primer za raztezanje mišic meč (zložena pod sprednjim delom stopal), pomoč pri izvedbi strešice (zložena pod petami) ali pri izvedbi prepogibov nazaj na stolu, kjer varuje hrbtenico. 

Odeje za podporo pri sedenju in izvajanju asanODEJE (ok. 140 x 220 cm)f

Odeje, ki jih uporabljamo kot pomoč pri vadbi, naj bodo med seboj enake, dobre kakovosti, ne premehke ali drseče, ravno prav velike in debele ter iz pravšnjega materiala in sestave. Kombinacija bombaža in akrila je najboljša. V skrajnem primeru bodo dobre tudi iz 100 % bombaža ali volne.

Na različne načine zložene pod hrbtom in glavo jih na primer uporabljamo pri različnih oblikah položaja za sproščanje, izvedbi dihalnih vaj leže in sede, za lažje sedenje itd. 

Valj (bolster) za oporo v jogijskem položajuOVALNA BLAZINA (ok. 65 cm dolžine in 80 cm obsega)

Običajno s kapukom polnjena bombažna vreča ovalne oblike je najbolj uporabna pri vadbi med menstruacijo in vsakič, ko želimo izdatno ‘odpreti’ prsni koš in medenico ter varčevati z energijo. Kot nadomestilo lahko uporabimo s pasom povezane v cilinder zvite odeje. 

 

ZLOŽLJIV STOL (sedalo ok. 40 x 40 cm)

Za izvedbo podprtih inverznih položajev je uporaben lesen ali kovinski stol, ki mora biti dovolj čvrst in stabilen ter imeti dovolj prostora med naslonjalom in sedalom, da lahko zlezemo vmes.

kvadri za podporo pri izvajanju asaneKVADRI

Zelo uporabna sta dva identična (lesena, penasta, plutovinasta) kvadra dimenzij 7 x 12 x 23 cm. Pomembno je, da nista tako mehka, da bi se krivila pod našo težo. Uporabna sta tako pri aktivni izvedbi predvsem stoječih položajev (ko na primer še ne dosežemo tal) kot tudi za podporo telesa v pasivnih izvedbah asan. 

 

Trak za oporo in raztezanje v asaniTRAK (ok. 2,5 x 190 cm)

Najboljši je tak iz bombaža z aluminijasto zaponko za nastavljanje velikosti zanke. Pomaga pri premajhni gibljivosti, kot pomoč pri intenzivnem raztezanju prsnega koša, sproščenem ohranjanju različnih delov telesa pri daljšem držanju različnih asan, delu v paru itd.

STENA (stabilna)

Uporabljamo jo predvsem med menstruacijo in nosečnostjo pri stoječih in inverznih položajih ali na splošno pri premagovanju težav z ravnotežjem.

Za Iyengarja ima uporaba pripomočkov pri vadbi tudi globlji pomen, z njimi razširjamo inteligenco telesa. Pravi, da nima smisla uporabljati pripomočkov, če se ničesar ne naučimo od njih. Stik telesa s pripomočkom naj bo namenjen prebuditvi in poživitvi naše zavesti. A razvoj inteligence ni posledica tega občutka, pač pa možnosti, da opazujemo, kje in kako se dotikamo oziroma ne dotikamo pripomočka. Nam pripomoček služi na primer za to, da znamo telo simetrično postaviti v položaj in prebudi našo inteligenco ali se le naslanjamo in opiramo nanj? Stik s pripomočkom naj nam bo torej ves čas v pomoč pri pridobivanju povratnih informacij o kakovosti naše vadbe, tako njenega fizičnega kot tudi psihičnega vidika, ter njenem izboljšanju.

Zložljiva pručka za meditacijoBlazinice za pokrivanje oči pri jogijski sprostitvi  Blazinice za pokrivanje oči pri jogijski sprostitvi

Robert Križaj,
City joga center