Je joga z razteznimi vajami lahko nevarna?

Najprej pohvala za Joga portal in vsebine, ki jih lahko zdaj prebiramo na enem mestu.Nekje sem zasledil, da je joga z razteznimi vajami celo nevarna za tiste, ki imajo težave s hrbtenico. Kako to komentirate? Lp, Marjan Pozdravljeni, Marjan! Hvala, ekipa Joga portala se trudi in z veseljem zaznava pozitiven odziv bralcev. Joga nas tradicionalno […]

Najprej pohvala za Joga portal in vsebine, ki jih lahko zdaj prebiramo na enem mestu.

Nekje sem zasledil, da je joga z razteznimi vajami celo nevarna za tiste, ki imajo težave s hrbtenico. Kako to komentirate?

Lp, Marjan

Pozdravljeni, Marjan!

Hvala, ekipa Joga portala se trudi in z veseljem zaznava pozitiven odziv bralcev.

Joga nas tradicionalno uči ravnotežja.

Ravnotežja na fizičnem, duševnem in duhovnem področju. Hatha joga, fizična zvrst joge, v svoji osnovi ponuja asane (fizične položaje), ki delujejo na področje fleksibilnosti kot tudi na področje moči. Zato je pomembno, da delujemo na obeh področjih. Res pa je, da še danes lahko zasledimo, da se joga izvaja bolj v smeri raztezanja, in sem pravzaprav zelo vesela vašega vprašanja.

Vedno je treba izhajati iz potrebe posameznika in njegovega trenutnega stanja.

 Če govorimo o osebi, ki je športno zelo dejavna, katere telo je trdo, nefleksibilno, bomo morali v program joge vključevati bolj komponento raztezanja. To ji bo prineslo ravnotežje. Seveda pa imamo na drugi strani lahko popolnoma drugačno osebo, ki se neredno giblje in ima morda težave s hrbtenico. Njej bomo sestavili program, ki bo temeljil predvsem na krepitvi mišic kot na raztezanju.

Vendar je odvisno, kako in kje v hrbtenici se težave pojavljajo.

Lahko, da ima težave v ledvenem delu prav zaradi skrajšanosti sprednje stegenske mišice (quadriceps femoris, psoas in iliacus) in bo zato morala vključevati vaje oz. asane, ki iztezajo omenjene mišice. Torej bo raztezanje nujno za izboljšanje stanja hrbtenice.

Težko je na splošno govoriti, da je raztezanje v jogi nevarno za ljudi, ki imajo težave s hrbtenico. Za nekatere je lahko nevarno, za druge ne.

Pojem »težave s hrbtenico« je zelo kompleksen.

Poleg tega pri jogi ne moremo zadev gledati parcialno, ločeno. Ne nazadnje so težave v hrbtenici lahko samo posledica nekih drugih težav. Vzroki za težave v hrbtenici so pogosto na ravni neravnotežja v notranjih organih in to se čez čas odrazi na hrbtenici. Lahko pa gre za psihološko neravnovesje, ki se odrazi na sklepih in hrbtenici. Torej, treba je videti čim bolj celovito sliko telesa, da bi odpravili težave.

Sama sem pri jogi zagovornica zmernosti na vseh področjih. To je vedno varna pot!

Sneža Vidovič, www.sadhana.si