TRIJE FLUIDI-TRI KREATIVNE SILE

Ajurveda uči, da človeško telo in duševnost ustvarjajo in ju upravljajo tri kreativne sile ali fluidi, ki nosijo imena vata, pita in kapha. Še več, ti trije fluidi so tudi soustvarjalci in gospodarji Narave oz. telesa in duševnosti našega planeta. (Planet Zemlja je namreč za ajurvedo tudi bitje s svojim telesom, duševnostjo in duhom. Telo in duševnost upravljajo vata, pita in kapha, ne glede na to, ali gre za človeško, živalsko ali planetarno … bitje. Duh pa je onkraj 'ingerence' treh fluidov in mu ti le služijo … )

Če se omejimo na človeka, bi rekli, da je fluid vata še posebej povezan z našim živčnim sistemom, kostmi, debelim črevesom in vsemi votlinami na in v telesu. Pita je na enak način povezana z močjo prebave, z jetri, krvjo, očmi in kožo, fluid kapha pa je izrazito prisoten v vseh sluznicah našega telesa, v pljučih, želodcu, sklepni tekočini in likvorju (tekočini okoli možganov in hrbtenjače).

Vsak od nas se rodi z določeno procentualno zastopanostjo (količino) in kakovostjo vate, pite in kaphe in to je
naša stalna psihosomatska konstitucija, ki nas bo, kot danost, spremljala do konca življenja. Ta individualna konstitucija narekuje, kakšen način življenja nam je lasten, od nje je odvisno, kakšna hrana nam  ustreza, kakšne aktivnosti, kakšne oblike sprostitve … Vsak od nas je torej drugačen, ima različno zastopanost in kakovost treh fluidov, razporejenih po vseh tkivih telesa in znotraj duševnosti …

Vata človek je (na grobo orisano) suhljat, ozkega obraza in prsnega koša (in telesa nasploh), suhih las, kože, sluznice, nagnjen k zaprtju, neurejenemu slogu življenja, izrazito aktiven in teoretično naravnanega uma, podvržen nervozi in tesnobi, ko ga življenje sooča s težavami.

Pita človek je običajno skladno grajen, vlažne, tenke, rdečkaste in z znamenji posute kože, praviloma modrih,  zelenih ali rjavo-zelenih oči, tankih in mastnih las, ki so blond ali svetlo rjavi, nagnjen k izrazitemu potenju, driski, metodičnega, praktičnega in prodornega uma, na življenjske težave se odziva z jezo.

Kapha človek pa je najbolj pogosto obilne telesne zgradbe, bele, debele in oljnate kože, širokega obraza, velikih in blagih oči, umirjen in nekonflikten, pod pritiski življenja podvržen depresivnem odzivu.

Tole so opisi ljudi, pri katerih krepko prevladuje eden od treh fluidov. Toda v realnosti to ni tako zelo pogosta slika. Dosti ljudi ima dva fluida skoraj enakomerno količinsko zastopana v svoji konstituciji in takšni ljudje kažejo skozi svojo fiziologijo in duševnost kombiniran izraz enega in drugega fluida.

Dokler smo zdravi, pravi ajurveda, dokler ni neravnovesja fluidov bodisi na telesni ali duševni ravni, nam naše telo samodejno prišepetava, katera hrana ali aktivnost na primer je za nas dobra. Če znamo prisluhniti temu šepetu in se mu odzvati, nas bo naša lastna narava peljala do »pravih« živil, ki so za ohranjanje zdravja ustrezna. Ko pa so fluidi v neravnotežju – telesno ali v umu – nam psiha šepeta napačne, za nas škodljive napotke. In naše zdravje se
vse bolj slabša … Takrat potrebujemo pomoč ajurvedskega zdravnika.