Ti štruklji zahtevajo kar nekaj
kuharskega znanja – če se lotimo priprave testa sami. Vlečeno testo
zahteva nekaj prakse – včasih pa smo deležni tudi začetniške sreče.
Trud in vaja sta v mnogih receptih za kuhane in pečene zavitke bogato
poplačana. Kot povsod pa lahko seveda poenostavimo zadevo že na začetku
in vlečeno testo preprosto kupimo že pripravljeno. V tem primeru
vzamemo vedno dve plasti testa skupaj, ko štrukelj zavijamo.
Za pripravo testa potrebujemo:
- 300 g moke
- 1 jajce
- žlico olja
- mlačno vodo, posoljeno in blago okisano, približno 1 dl oziroma po potrebi
Moko presejemo v skledo, v jamico damo jajce in tekočino in najprej z mešalnikom, potem pa z rokami zgnetemo voljno testo. (Lahko ga zmešamo kar v multipraktiku.) Če želimo kuhati z vsemi čuti in vtisniti v hrano ljubezen, pa ga pridno obdelujmo z rokami. Testo naj bo gladko in vlažno, če se nam zdi, da bi morali dodati še malo moke, se raje zadržimo. Hlebček dobro pregnetenega testa premažemo z oljem in pokrijemo s posodo. Na toplem naj počiva pol ure.
Medtem pripravimo površino, na kateri bomo testo razvlekli. Potrebujemo večjo čisto krpo, doma smo vedno porabljali odslužene rjuhe in prte, nekatere smo razrezali na manjše kose, da smo vanje zavili štrukelj. Testo z mastnimi rokami počasi raztegujemo od sredine navzven. Običajno vlečeno testo razvlečemo najtanjše možno, pri tem receptu pa je testo lahko tudi malce debelejše, približno 2 mm. Debelejše robove odrežemo in iz njih pripravimo prikuho za kakšno drugo jed.
Testo prerežemo na polovico. Na prvo plast namažemo bučni nadev, ga prekrijemo z drugo plastjo testa. Nanj razporedimo tanko plast špinačnega nadeva in štrukelj previdno zvijemo s pomočjo krpe.
Preložimo ga na vlažno krpo, v kateri ga bomo skuhali, zavijemo ga malce bolj ohlapno in ga na koncih zavežemo. Štrukelj položimo v krop, voda lahko sega do polovice zavitka, ali na soparnik. Kuhamo oziroma soparimo na nižji temperaturi 35–45 minut.
Potem štrukelj vzamemo iz kropa in ga odvežemo ter malo odvijemo. Pustimo nekaj minut, da »pride k sebi«, potem ga s porcelanastim krožničkom ali posebnim nožem za štruklje, ki ga pozna naše ljudsko izročilo, razrežemo. Nekaj časa ga občudujemo, lepo zloženega na krožniku. Po želji ga malce zabelimo z raztopljenim maslom ali ghijem in potem skromno prenašamo vzklike občudovanja, ko štruklje postavimo na mizo.
Nadev iz buč
Potrebujemo:
- krhelj velike muškatne buče
- pest naribanega parmezana
- sol, poper, muškatni orešček
- nastrgano limonino lupino
- Bučo
olupimo, očistimo pešk in jo nastrgamo. V ponvi jo na maslu ali ghiju
pražimo 10 minut, začinimo in pustimo, da se nadev ohladi. - Nadev iz špinače in skute
- ¼ kg sveže špinače
- ¼ kg skute
- pest naribanega parmezana
- sol, poper, moškatni orešek
Očiščeno, oprano špinačo blanširamo, dobro odcedimo in sesekljamo. Zmešamo jo z ostalimi sestavinami in počakamo, da se špinača ohladi.
Pripravila B. H. P.