REHABILITACIJA PO POŠKODBI MENISKUSA – 2 del

REHABILITACIJA  

1. TEDEN

Dan 1 – odhod iz bolnišnice   

Noga je otekla. Čez noč  se je v malo bučko iz kolena steklo okrog 100 ml tekočine, kar je po besedah sestre normalno. Zjutraj me je koleno bolelo, zato sem zaprosil za ketonal. Po 15 minutah je bolečina popustila. Dobil sem občutek, da je pomembno vzeti protibolečinsko sredstvo, preden se sklep razboli. Po viziti smo dobili navodilo, naj gremo domov. Po fizioterapiji, čim prej – češ da imajo prostorsko stisko. Glede na dejstvi, da cimru niso mogli dati nove spalne srajce, ker jo je prepotil med operacijo (do odhoda domov je bil brez), in da niso mogli zagotoviti dovolj ledu za vse, se mi zdi stiska več kot prostorska … Odstranili so mi cevko iz kolena in kanilo iz roke. Dober občutek! 


Pred odhodom smo “krenili” še v klet na fizioterapijo. V spremstvu strežnice. Zaripel v obraz sem jo komaj dohajal in je povprašala: “A imate to za noge?”

Pokazali so nam pet vaj, in nam dali v roke navodila za izvajanje doma. Prilagam izvod. Preizkusili smo se tudi v hoji po stopnicah.

Spakirali smo svoje reči in odšepali proti pisarni. Obvestili smo me, da papirji pridejo po pošti, kontrola čez dva meseca.

Poslovili bi se ob kavi, a me je že čakal taksi (10 m oddaljen kafič pa se je tudi zdel daleč).  Fanta, hvala za družbo, resnično upam, da se še kdaj vidimo!

Komaj sem se spravil v avto, saj noge nisem mogel dovolj pokrčiti. Vesel sem bil, da sem šel domov in da je bilo za mano.  

Dan 2  

Stanje noge nespremenjeno. Na prigovarjanje sem se odločil za vzporedno fizioterapijo v zasebni ordinaciji.  Naročen sem bil ob 13h. Nogo sem ves dan hladil z ledom in jo držal v višine medenice. V glavnem sem ležal ali  sedel. Tako me koleno ni bolelo. Pred odhodom na fizioterapijo sem vzel tableto proti bolečinam. Da se koleno ne bi razbolelo. Avta nisem bil sposoben voziti. Ponavljajoči se pritisk na sklopko bi preveč obremenil sklep.

Ob prihodu v ordinacijo mi je fizioterapevt še enkrat razložil, kaj se dogaja z mojim kolenom. Da se v njem nabirata voda in kri, da operirano koleno v nogi deluje kot jez (zavira pretok limfe nad in pod kolenom). Pojasnil mi je, kako me bodo zdravili. Vse metode bom podrobno opisal.

Začeli smo z lasersko stimulacijo. Posebna naprava (pritrjena na koleno) s posebnimi spektri svetlobe stimulira pretok in vpliva na celično dinamiko. Po domače – pospeši celjenje. Po desetih minutah so mi na nogo namestili elektrode, nad in pod koleno. Prijetno trzanje je preplavilo nogo. Kadar so impulzi postali močnejši in daljši, sem moral močno napeti nogo. Pomembno je: koleno potisniti ob podlago in stopalo k sebi (prsti na nogi naj gledajo v strop). Elektrostimulacijo izvajamo zato, da mišice noge čim manj atrofirajo. Po domače – da jih v času, ko ne delajo, ohranimo čim močnejše.

Po fizioterapiji sem bil zelo utrujen in noga me je bolela. Težko sem prišel do avta, še težje vanj. Cena tretmaja: 57 EUR (pregled, laser, elektrostimulacija).  

Dan 3  

Koleno je zmerno oteklo. Večkrat se zelo segreje in razboli. Pomagam si s protibolečinskimi tabletami in meditacijo. Opažam, kako zelo pomembno je, da noga počiva. Tudi med počitkom mora biti položaj noge pravilen. Koleno mora biti iztegnjeno, peta pa mora biti za nekaj centimetrov dvignjena. Najbolj priročna je zvita brisača. Koleno večkrat na dan hladim z ledom. Hladilno blazinico je priporočljivo pustiti na kolenu 20 do 30 minut oz. po občutku. Tudi z ledom se ne sme pretiravati.

Tudi danes sem šel na fizioterapijo. Obsevanje z laserjem pusti v kolenu prijeten, topel občutek. Elektrostimulacija pa nogo zelo utrudi. To opazim pri hoji v drugo nadstropje. Čez dan izvajam tudi vaje, ki jih je priporočila fizioterapevtka na kliniki.

Cena tretmaja: 32 EUR (laser, elektrostimulacija, kinezio tape*).  

*Moder bombažen trak, tkan na poseben način. Zelo elastičen in močan. Z njim oblepimo koleno ob straneh, po dolgem (glej slike). Trak daje občutek stabilnosti in zavesti v kolenu. Ob gibanju rahlo masira in ustvarja trenje med kožo in globljimi tkivi, kar pospešuje pretok in manjšanje otekline.  

Dan 4  

Koleno je zmerno oteklo. Bolečina še ni popustila. Ponoči se koleno razboli, zjutraj težko vstanem iz postelje. Pomaga ledeni obkladek. Nadaljujem z vajami. Počasi in previdno napenjam mišice na nogi. Trudim se premikati pogačico v smeri gor in dol. Sledi krčenje noge – peto držim na podlagi in počasi krčim nogo. Gibanje je omejeno, ko se koleno ogreje, dosežem kot 90 stopinj. Danes ne grem na fizioterapijo. Počitek in led. Led in počitek. Včasih se spozabim in na hitro premaknem nogo. Vsak tak gib je kaznovan z bolečino.  

Dan 5  

Oteklina se je zmanjšala. Ocenjujem, da je v kolenu manj tekočine. Tudi gibljivost je boljša. Koleno manj boli, zato se bolj suvereno postavim na noge. Gibanje je še vedno omejeno, pri iztegovanju in krčenju noge ni spremembe. Danes grem spet na fizioterapijo, ta teden bo to moj tretji obisk.

Izvedel sem, kako zelo pomembno je izvajati fizioterapijo takoj po operaciji. V času celjenja tkiv lahko nanje še vplivamo z namenom, da jih naredimo prožnejša in zmanjšamo brazgotine. Bolj pomembne kot vidne, zunanje brazgotine so tiste znotraj, ki so nastale zaradi poškodbe in operativnega posega.   

Dan 6  

Na kolenu ni večjih sprememb. Majhna oteklina ostaja, boli manj. Protibolečinskih tablet ne potrebujem več, nadaljujem z vajami. Hoja je bistveno lažja. Vesel sem, da se bom lahko udeležil učiteljskega tečaja joge, ki ga obiskujem.  

Dan 7  

Končujem prvi teden po operaciji. Napredek v hoji je občuten, nadaljujem z vajami in tretmaji fizioterapije. Vesel sem, da sem se odločil za terapijo po operaciji, saj sem se danes pogovarjal s sosedoma iz bolnišnice, ki sta bila operirana isti dan. Nobeden od njiju se ni odločil za vodeno rehabilitacijo. Oba sta morala na punkcijo kolena štirikrat, meni pa ni bilo treba iti nikoli. Po besedah fizioterapevta je punkcija kolena zelo invaziven poseg v koleno, zaradi nje v času rehabilitacije nazadujemo za teden ali dva.   

2.TEDEN  

Stopnjujem obremenjevanje kolena. Vsak obisk pri fizioterapevtu se začne z nežno elektro mišično stimulacijo, ki se nadaljuje v dokaj močno fazo, v kateri se stimulirajo mišice stegna, tudi zadnja loža. Princip vadbe je tak, da ko jo napne električni impulz, mišico napenjam tudi jaz. V intervalih. Terapija traja okoli 30 minut, konča se s sproščanjem. Po koncu “treninga” mi koleno očistijo, prevežejo rani od posega in ga ojačajo s kinezio trakom.  

Koleno se običajno odziva na obremenitev, kar je po besedah terapevta normalno. Reakcija pomeni oteklino, rahlo bolečino in občutno višjo temperaturo v kolenu. Zato se močno poudarja pomen hlajenja kolena doma. Najbolje z ledom, lahko tudi s hladilnimi vrečkami. Sam ga hladim z ledom. V lonček nalijem vodo, vanjo potopim čajno žličko in vse skupaj dam v zamrzovalnik. Ko voda zamrzne, lahko led na žlički vzamem ven in masiram koleno. Žlička tako služi kot držalo. Priporočen čas masiranja je do 2 minuti, nekajkrat na dan. Končati moramo, ko koleno postane rdeče. To pomeni, da smo dosegli kritično točko – koleno se bo kar najbolje prekrvavilo. Priporočeno je hlajenje kot priprava na vadbo in kot umirjanje po njej.  

Minilo je tudi že deset dni od operacije – to je predpisani rok, po katerem lahko odstranijo šive iz kolena. Imel sem dva – na vsaki strani kolena enega.  

3. in 4. TEDEN  

Ob koncu drugega tedna je koleno močno reagiralo na obremenitev. Je močno zateklo in bolj boli. Terapija se zato prilagaja, asistirana vadba proti uporu  je preložena na poznejši čas. Tekočina v kolenu onemogoča aktivacijo stegenskih mišic (kvadriceps). Rahlo se stimulira zadnja loža.

Koleno zato le mirimo. Terapija je sestavljena iz masaže (kombinacija hlajenja – krioterapija  in ultrazvoka) in blage elektrostimulacije  z napravo, ki se ji reče diadinator – za zmanjševanje bolečine, otekline in vnetnih procesov. Pri slednji se na vsako stran kolena namesti blazinica z elektrodo. Med njima steče električni tok, ki pospešuje prekrvavitev in blaži otekanje. Fizioterapijo še vedno obiskujem 2–3-krat na teden (cena tretmaja 30–35 EUR).  Koleno hladim tudi sam doma.  

Ob koncu 4. tedna se je koleno umirilo. V terapijo se spet vključi elektro mišična stimulacija stegna, saj je oteklina v kolenu splahnela. Krioterapiji in stimulaciji z diadinatorjem sledi blago razgibavanje kolena do skrajnih točk – ob pomoči asistenta.   

Koleno je bistveno bolj gibljivo, pri hoji ne boli več. Tveganje pomenijo gibi noge, ki vključujejo rotacijo, recimo vstop v avto. Navadil sem se, da se najprej usedem na sedež, noge pa potegnem za sabo. Počutim se, kot bi štel več kot 70 pomladi, bolečini se pa le izognem. Napredoval sem tudi pri hoji po stopnicah. Gre tekoče ob upoštevanju tehnike – navzgor z zdravo nogo naprej, navzdol pa z operirano nogo.  
 

Blaž Jarc

Sorodni članki na to temo:

Poškodba meniskusa
(1.del)

Rehabilitacija po
poškodbi meniskusa (2.del)

Rehabilitacija
po poškodbi meniskusa (3.del)

Koleno in
propriocepcija (1.del)

Koleno
in propriocepcija (2.del)