Mira in Petra

Dve krhki in zanimivi ženski sta se pojavili na začetnem tečaju hatha joge. S seboj sta pripeljali tudi Petrinega fanta, ki je junaško vztrajal in ju podpiral, dokler ni bil zaradi nove službe prisiljen jogo opustiti. Kup zdravstvenih težav je pri obeh,  izžarevata pa dobro voljo in odprtost, ki sta nalezljivi,  pripravljenost na nove izzive in imata dobro zavedanje telesa.

Mira pripoveduje:
Moje prvo srečanje z jogo je prineslo spoznanje, da me čaka »vseživljensko« učenje. Všeč mi je  tudi način, kako nas učiteljica seznanja z vajami in nas opozarja, na kaj moramo biti pozorni, oziroma,  kako naj prisluhnemo svojemu telesu.

Petrina zgodba:
Z besedo joga sem se srečala kar nekajkrat. Vendar me je življenje samo popeljalo do tega, da sem jo z letošnjim letom začela spoznavati tudi od blizu.


Mira:

Danes dajemo kljub pomanjkanju časa, vedno večji poudarek skrbi človeka za zdravje. Tega jaz ne razumem le kot zdravo prehrano, ampak tudi skrb za telo. Zato se sama že kar nekaj let trudim poskrbeti za svoje telo v celoti.

Pred približno 6 leti sem hudo zbolela. Po sicer uspešnem zdravljenju, ki pa me je pustilo fizično in psihično v zelo slabem stanju, je v meni dozorela odločitev-opomogla si bom! Iskala sem način za izboljšanje svojega zdravja. Začela sem najbolj preprosto – s hojo. Najprej sem zmogla le nekaj minut. Vsak dan sem sprehod malce podaljšala. Hojo sem iz dneva v dan bolj vzljubila. Kar pa je bilo še pomembnejše, vsak dan sem se počutila bolje, fizično in psihično. Hoja je postala sestavni del mojega življenja.

Sčasoma mi to ni več zadoščalo. Naslednja stopnja je bila jutranja telovadba. Iskala sem še druge načine. O jogi, ki me je mikala kar nekaj let, sem najprej brala v knjigah, revijah, slišala mnenja mnogih ljudi, ki so se nad njo navduševali. Nagovarjala sem hčerko, ki ima tudi kar nekaj težav, naj se vpiše v tečaj joge. Ona pa je prepričala še mene. Ni mi žal. Vsak teden komaj čakam, da se naučim kaj novega. Del teh vaj tudi vsak dan vključujem v svoje jutranje razgibavanje.

To moje prvo srečanje z jogo je prineslo spoznanje, da me čaka »vseživljensko« učenje. Všeč mi je  tudi način, kako nas učiteljica seznanja z vajami in nas opozarja, na kaj moramo biti pozorni, oziroma, kako naj prisluhnemo svojemu telesu.


Petra:

Z besedo joga sem se srečala kar nekajkrat. Vendar me je življenje samo popeljalo do tega, da sem jo z letošnjim letom začela spoznavati tudi od blizu.

Pravijo, da smo rakovice po horoskopu precej čustvene, občutljive in senzibilne, in prav imajo. Tudi sama sem taka. Težave, dogodki in večje prelomnice so mi življenje postavile na glavo. Porušila sta se mi ravnovesje ter notranji mir in že nekaj časa se ne najdem več . Popustila sem do te mere, da je tudi telo klonilo pod psihičnimi obremenitvami. V letih, ko bi morala biti na višku moči in energije, se počutim kot drobec prahu, ki ga lahko odpihne že najrahlejši vetrič. Čas mi prehitro teče in občutek imam, da sem se v njem izgubila, da vse leti mimo mene in ne znam izkoristiti tistega kar mi življenje ponuja.

Zavedla sem se, da potrebujem korenito spremembo in moram okrepiti psiho in telo. Vpisala sem se na jogo.  

Moji najbližji so moja največja opora in gonilna sila. Mami mi je jogo večkrat predlagala, pa sem vse do letos nisem mogla odločiti. Pomagalo je to, da sva se odločili, da začneva skupaj. Prepričala sem celo svojega fanta, tako da smo sedaj kar ”družinski trio”.

Pri izvajanju joge spoznavam, kako pomembna je uskladitev telesa in duha, predvsem pa dihanje. Ugotovila sem, da se dihanja niti ne zavedam in se zalotila, da velikokrat diham nepravilno. Še posebej, ko sem v stresni situaciji. Kar nekaj časa sem plesala tudi salso, ki je precej dinamičen ples, pa vendar sem med izvajanjem asan ugotovila, kako zakrčeno in leno je moje telo. Sedaj poskušam jogo vključiti tudi v vsakdan, kar je zaenkrat kar težko. Vem, da me na tem področju čaka še precej dela, vendar se tega prav veselim.

Zelo sem zadovoljna z našo učiteljico joge, saj je že na začetku vzpostavila pristen kontakt z nami. Med izvajanjem vaj skrbi, da jih pravilno izvajamo in da se med tem tudi dobro počutimo. Vedno rada pomaga tudi z nasveti, saj sem jo sama že večkrat kaj vprašala.

Menim, da je joga primerna za vsakogar, ki bi rad v svoje življenje vnesel novo noto in naredil nekaj koristnega za svoje telo ter se naučil samodiscipline. Čas v katerem živimo, od nas zahteva vedno več, vse več je bolezni in nezadovoljstva…zato ker pozabljamo sami nase. Samo pravo pot je potrebno najti.

Verjamem, da mi bo joga na tak ali drugačen način pomagala, zato jo priporočam vsakomur, tudi svojim prijateljicam in znancem.