Težave s prebavo

Spoštovana dr. Dušičeva, po opisu sem bolj vata tip. Stara sem 45 let in imam, odkar pomnim, težave s prebavo. Moja prebava je zelo lena, oziroma za redno izločanje potrebujem disciplino in natančen urnik. Še posebej me jezi to, da imam ves čas izbočen trebuh. Prosim Vas, če mi lahko svetujete kakšna  zdravila za pospeševanje […]

Spoštovana dr. Dušičeva,

po opisu sem bolj vata tip. Stara sem 45 let in imam, odkar pomnim, težave s prebavo. Moja prebava je zelo lena, oziroma za redno izločanje potrebujem disciplino in natančen urnik. Še posebej me jezi to, da imam ves čas izbočen trebuh. Prosim Vas, če mi lahko svetujete kakšna  zdravila za pospeševanje prebave.

Hvala.

Marija Ana
Draga Marija Ana, za odpravo težav, ki jih opisujete, priporočam, da nikoli ne uživate mrzle in suhe hrane in da veliko pijete (če ste srednje telesne zgradbe, približno 2 litra tekočine na dan).  Pri pripravi jedi uporabljajte veliko toplih začimb, kot so ingver, kurkuma, česen, čebula, kumina, janež, grško seno, cimet, kardamom. Pri teh težavah lahko pomaga tudi redna praksa določenih jogijskih položajev, asan, kot so na primer »kobra«, »kamela«, »klešče« in predklon (hastapadasana), če jih naštejem samo nekaj. Predlagam tudi redno uživanje ajurvedskega zeliščnega zdravila, ki se imenuje Triphala; učinkuje kot varen in blag pospeševalec prebave.