DOMAČI PIŠKOTI

Domači piškoti
Iz kuhinje moje babice je vedno opojno dišalo, decembra še posebej. Že z Miklavžem se je začela peka domačih piškotov, natančno in dolgotrajno delo s sladkimi sadovi, ki jih je babica razporedila v rdeče celofanske vrečke in jih razdelila vsem domačim otrokom ter tudi tistim iz soseščine. Kot majhna deklica sem jo zavzeto opazovala pri pripravi piškotov in drugih tradicionalnih slaščic. Občudovala sem njeno spretnost, umirjenost in natančnost ter se sladkala s prvimi spečenimi piškoti.

To navado sem podedovala in se je ne morem otresti, čeprav me včasih časovno hudo obremenjuje. Konec novembra se pri nas začne peka piškotov, ki jih zlagamo v rdeče pločevinaste škatle in jih potem za Miklavža ponudimo otrokom in prijateljem. Obdržala se je navada obdarovanja z doma narejenimi izdelki in prijetno druženje, to pa je tudi bistvo izročila moje babice, ki mi ga je predala.

V vseh teh letih sem preizkusila mnogo receptov in vsako leto kakšnega novega, ki me je pritegnil v revijah in kuharskih knjigah. In vsakič znova ostajajo najboljši tisti, ki jih pečem po družinskih receptih.

Čeprav mi priprava piškotov jemlje precej časa in pridejo trenutki, ko mi tudi preseda, na koncu vsakič ugotovim, da me tudi osrečuje: ko opazujem za mizo zbrane najdražje in bližnje, ki se mastijo s piškoti, se zavzeto prerivajo okrog okrašenih vrečk, ki jim jih pripravim za domov, vem, da sem resnično nekaj podarila.

BABIČINI DUNAJSKI PIŠKOTI

Osnova za piškote je testo, ki mu lahko dodamo različne oreške in jim tako malce spremenimo okus. Iz testa pripravimo več vrst različnih piškotov, tako po obliki in okusu. Zato vedno pripravim dvojno ali trojno količino osnovnega recepta. Potrebujemo tudi več lepih modelčkov za piškote različnih velikosti. Nekateri so lahko veliki kot krofi, drugi čisto majhni.

Za testo potrebujemo:

 • 100 g mletih lešnikov/mandljev/orehov/pistacij
 • 100 g bele moke
 • 50 g jedilnega škroba
 • 150 g surovega masla
 • 2  rumenjaka
 • 120 g sladkorja v prahu
 • rumovo aromo

Moko, sladkor, mlete oreščke, škrob zmešamo v skledi in stresemo na desko. V sredino damo rumenjak in rumovo aromo, okrog in okrog lističe masla. Z rokami hitro in temeljito zgnetemo testo, ga oblikujemo v kroglo in zavijemo v folijo. Najmanj 1 uro naj počiva v hladilniku, lahko pa ga pripravimo tudi dan prej in ga pustimo na hladnem čez noč.

Ko se lotimo izdelave piškotov, odrežemo kos testa in ga malce pregnetemo z rokami, da postane prožno in se ne lomi. Razvaljamo ga na pomokani deski, debelina je približno 2 mm. Najprej izrežemo npr. 20 srčkov ali zvezdic, ki jih polagamo na s papirjem za peko obložen pekač. Nadaljujemo s piškoti v obliki smrečic. Če imamo v modelčka različnih velikosti, izrežemo enako količino velikih in manjših smrečic, zvezdic itd.

Izberemo še en modelček, pri nas so to vedno medvedki, in naredimo še preostale piškote. Iz ostankov testa, ki ga nismo mogli porabiti in je že precej mehko, naredimo rogljičke. Te naložimo na pekač, ki gre po velikosti v hladilnik in jih tam pustimo med peko ostalih piškotov; rogljičke potisnemo v pečico čisto na koncu peke.

Čas pečenja je občutljiva zadeva, ker vsaka pečica peče po svoje. 10 minut je orientacijski čas, vendar priporočam stalni nadzor. Ti piškoti se zažgejo takoj, ko se oddaljiš od pečice. Pečeni pa so, ko ob robovih blago porjavijo. Piškote porinemo vedno v ogreto pečico (180 ˚C); ko so pečeni, jih nekaj minut pustimo na pekaču, nato jih ohladimo na rešetki.

Za izdelavo piškotov potrebujemo:

 • nougat – kupimo že pripravljeno zmes
 • marelično marmelado
 • čokoladne okraske
 • sladkor v prahu

Lotimo se ohlajenih piškotov. Nougat po navodilih na embalaži zmehčamo v vreli vodi. Nato namažemo z njim eno plast zvezdic/srčkov in jih pokrijemo z drugim piškotom. Potresemo jih s sladkorjem v prahu, na sredino piškota kanemo kapljico nougata in nanjo prilepimo čokoladni srček ali kak drug okrasek. Piškote pustimo počivati, da se nougat ponovno strdi in jih lahko zložimo v škatlo za piškote.

Drugo skupino oblik, recimo smrečice, namažemo z marmelado. Lepi so, če imamo dve različni velikosti smrečic; namažemo samo manjšo in jo prilepimo na večjo. Posujemo s sladkorjem v prahu.

Tretjo skupino piškotov – medvedke – samo povaljamo v sladkorju v prahu. Enako velja za rogljičke. Če imamo rogljičkov veliko, jih lahko do polovice potopimo v stopljeno čokolado in pustimo na peki papirju, da se strdi, preden jih shranimo.

ORIENTALSKI OREHOVI ROGLJIČKI

To je še eden tistih receptov, ki bi ga uvrstila v rubriko »male skrivnosti …«. Tam so tisti recepti, ki so skrajno preprosti, učinek pa je optimalen!

Potrebujemo:

 • 4  beljake
 • 350 g  sladkorja
 • 400 g mletih orehov
 • 200 g nasekljanih orehov

Skrivnost teh piškotov so kakovostni orehi, ki jih zmeljemo ročno, mletje v mešalcu jih naredi preveč vlažne in zbite. Enaka količina orehov, zmleta z ročnim mlinčkom, je suha in zračna – videti jih je še enkrat več kot tistih, ki jih zmeljemo v mikserju ali kupimo že zmlete.

Najprej torej zmeljemo orehe, del pa jih z velikim nožem nasekljamo na majhne koščke.

Pripravimo vodno kopel. V posodo stresemo beljake in sladkor, posodo položimo na vodno kopel, ki zelo blago vre, in z metlico neprestano mešamo ok. 5 minut, da se sladkor stopi. Maso odstavimo z vodne kopeli in vmešamo mlete orehe. Počakamo 5 minut, nato z mokrimi rokami oblikujemo rogljičke. Vsakega posebej takoj povaljamo v nasekljanih orehih in polagamo na s papirjem za peko obložen pekač.

Potisnemo jih v ogreto pečico in pečemo na 180 ˚C približno 15 minut; pečeni so, ko blago porjavijo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se strdijo in ohladijo, saj so takoj po peki še mehki.

Ohlajene rogljičke shranimo v pločevinasto škatlo za piškote in varno skrijemo, če imamo z njimi kakšen poseben namen.

Barbara H. Pregl