JOGIJSKE VAJE ZA OČI

Joga

Ali dobro vidite, vam vid že malo peša, morda nosite očala ali pa so vaše oči pogosto utrujene? Oči se prav tako kot drugi organi v telesu »obrabijo«. Delo od blizu, dolgotrajno gledanje v računalniški ekran, ponavljajoči se gibi, vse to stresno deluje na organ vida. Očesno mišičje postane ohlapno in nedejavno, slaba prekrvavitev očesnih tkiv omogoča njihovo propadanje. Da bi ohranili oster in jasen vid, da bi preprečili slabšanje vida in ga okrepili, sezimo v zakladnico jogijskega znanja. 


Z vadbo asan (telesnih položajev) urimo svoje telo: povečujemo njegovo prožnost in koordinacijo, krepimo njegovo moč in sposobnost sproščanja, skratka spodbujamo ga k optimalnemu delovanju. Vsega naštetega bodo deležne tudi vaše oči, če boste redno izvajali JOGIJSKE VAJE ZA OČI. Z njimi spodbujamo in krepimo oči na način, ki se razlikuje od njihove običajne rabe. Vaje so preproste, vadba traja le nekaj minut, izvajamo jih enkrat ali dvakrat na dan, najbolje zjutraj ali zvečer. Če nosite očala, jih snemite, mehke leče pa lahko ostanejo nameščene, če vas ne motijo.

Začetniki naj začnejo z eno ali dvema vajama in postopno dodajajo še ostale. Vaje izvajamo vedno v naštetem zaporedju. (Če imate težjo okvaro vida, se o primernosti vaj posvetujte z zdravnikom.)

Joga

Usedemo se na blazino, na stol ali rob postelje, hrbtenica je zravnana, ledveni del hrbta dvignemo navzgor. Pomembno je, da se počutimo udobno in sproščeno. Dihanje je naravno in tudi sproščeno. Med vadbo se premikajo le oči, glava je negibna. Vsako vajo ponovimo vsaj pet- ali šestkrat, začnemo in končamo jo vedno na isti točki. Med vajami oči zapremo in sprostimo.   

1. vaja: NAVPIČNO PREMIKANJE OČI (gor-dol)

Odpremo oči pogledamo visoko v strop in navzdol, globoko v tla, nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.  

2. vaja: VODORAVNO PREMIKANJE OČI (desno-levo)

Odpremo oči, pogledamo v skrajni desni kot in nazaj v skrajni levi kot. Ko oči premikamo iz kota v kot, naj pogled ne tone navzdol. Oči vodimo iz enega v drug kot po vodoravni črti. Nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.  

3. vaja: DIAGONALNO PREMIKANJE OČI (zgoraj desno-spodaj levo in zgoraj levo-spodaj desno)

Odpremo oči, pogled usmerimo v zgornji desni kot našega vidnega polja. Ko dosežemo skrajno točko, pogled usmerimo navzdol v skrajno levo točko in znova navzgor po diagonali v zgornji desni kot. Po petih ali šestih ponovitvah končamo v zgornjem desnem kotu, oči zapremo in jih sprostimo.

Sledi še premikanje oči po nasprotni diagonali. Pogled najprej usmerimo v zgornji levi, nato v spodnji desni kot, nekajkrat ponovimo in končamo v zgornjem levem kotu, oči zapremo in jih sprostimo.   

4. vaja: KROŽENJE Z OČMI

Oči vodimo po krožnici in z njimi »zarišemo« velik krog, ki naj sega do roba vidnega polja. Kot pomagalo si predstavljamo, da gledamo na ogromno uro, oči pa vodimo skozi vse točke na krožnici v smeri urnega kazalca. Oči odpremo, pogled usmerimo navzgor na št. 12 in naprej po številčnici desno proti št. 1, 2, 3 …do 12 ter krožimo naprej. Po petih ponovitvah zapremo oči in jin sprostimo.

Vajo nadaljujemo še v nasprotno smer. Spet začnemo na št. 12, le da zdaj oči vodimo v nasprotni smeri urnega kazalca. Petkrat ponovimo, končamo na vrhu številčnice, zapremo oči in jih sprostimo.  

5. vaja: POLKROŽNO PREMIKANJE OČI

Oči vodimo najprej po zgornji polovici krožnice. Začnemo v skrajnem desnem kotu, nato pripeljemo oči v skrajni levi kot in nazaj v desno. Nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo. Nadaljujemo še s premikanjem oči po spodnji polovici krožnice, tudi tu začnemo in končamo v desnem kotu vidnega polja.   

6.vaja: OSTRITEV NA PALEC

Dlan ene roke stisnemo v pest, sprostimo palec, roko iztegnemo pred seboj. Pogled izostrimo na palec, nato začnemo palec počasi pomikati proti obrazu in sočasno ostrimo naš pogled. Vajo izvajamo zelo počasi, palec približamo obrazu na razdaljo, ki za oči ni moteča. Zapremo in sprostimo oči.  

7. vaja: OSTRENJE VIDA (daleč in blizu)

Pogled izostrimo na predmetu ali točki, ki je vsaj 5 metrov oddaljena, potem pripeljemo naš pogled na konico nosu, izostrimo in se spet oddaljimo. Po nekaj ponovitvah zapremo oči in jih sprostimo.  

8. SKLEP: POLAGANJE DLANI

Medtem ko so oči še vedno zaprte, močno podrgnemo eno dlan ob drugo. Vroče dlani položimo prek vek tako, da nanje ne pritiskamo, temveč samo zatemnimo prostor nad vekami, prsti so v lasišču. Oči posrkajo toploto vase in se v temi spočijejo. Nazadnje še nežno pomasiramo veke iz notranjih kotičkov navzven.

Ta postopek lahko ponovimo, kadarkoli začutimo, da so oči potrebne kratkega počitka. Zelo hvaležne vam bodo.  

Karmen Melocco