Prisotnost sluzi tako v dihalih kot prebavilih

Spoštovana gospa doktorica,nekje sem zasledila, da je nabiranje sluzi v dihalih in prebavilih znak nepravilne prehrane. Menim, da v moji telesni zgradbi prevladuje tip kapha, prehranjujem pa se zmerno in rekla bi, da jem klasično slovensko hrano, ki vsebuje tako juhe kot meso, kuhano in surovo zelenjavo in seveda sadje. Od vseh okusov imam najraje […]

Spoštovana gospa doktorica,

nekje sem zasledila, da je nabiranje sluzi v dihalih in prebavilih znak nepravilne prehrane.

Menim, da v moji telesni zgradbi prevladuje tip kapha, prehranjujem pa se zmerno in rekla bi, da jem klasično slovensko hrano, ki vsebuje tako juhe kot meso, kuhano in surovo zelenjavo in seveda sadje. Od vseh okusov imam najraje sladko in pogosto, še posebej pozimi čutim močno željo/potrebo po sladkem.

Kaj mi priporočate, glede na to, da opažam prisotnost sluzi tako v dihalih kot prebavilih?

Zahvaljujem se Vam za odgovor in Vas prav lepo pozdravljam.

Katarina

Draga Katarina,

če v vaši konstituciji prevladuje kapha fluid, potem je sladek okus za vas neustrezen. Predlagam, da najprej začnete z redno aerobno telesno vadbo (tek, kakšen skupinski šport, ples, plavanje …) – naj bo to prisotno v vašem življenju vsak dan. Iz prehrane izločite belo moko in beli sladkor, mleko in mlečne izdelke in pšenico (kruh in pecivo lahko pečete iz pirine, ovsene, ajdove … moke), eden dan na teden se postite (lahko kakšen dan za vikend, ko ste doma in si lahko privoščite sprehode) in ogibajte se obrokom pred 10. zjutraj in po 8. uri zvečer. Vse ostalo v prehrani lahko ostane, kot je bilo, in količina sluzi v vašem telesu se bo sčasoma zmanjšala.

Tudi vam lep pozdrav!