Klistiranje

Gospa Dušič, med prijatelji, znanci in tudi v različnih revijah sem opazila »modo«  klistiranja, oziroma čiščenja črevesja z velikimi količinami vode, kar se mi zdi precej nenavadno. Moji prijatelji so navdušeni, sama pa imam do tega izrazit odpor. Moja težava, ki me spremlja že od pubertete (stara sem 40 let), je aknasta koža, ki se […]

Gospa Dušič, med prijatelji, znanci in tudi v različnih revijah sem opazila »modo«  klistiranja, oziroma čiščenja črevesja z velikimi količinami vode, kar se mi zdi precej nenavadno. Moji prijatelji so navdušeni, sama pa imam do tega izrazit odpor. Moja težava, ki me spremlja že od pubertete (stara sem 40 let), je aknasta koža, ki se je ne morem znebiti. Razmišljam, da bi morda tovrstno čiščenje lahko pomagalo pri tej težavi, vsaj tako mi govori prijateljica, ki hodi na klistiranje enkrat na mesec. Prosim Vas za nasvet.

Lilijana

Draga Lilijana,

aknasta koža pri vaših letih je znak motnje pita fluida, ki je verjetno povezan še s toksini v telesu, ki so nastali iz ostankov nezadostno prebavljene hrane. Če jemljete kontracepcijske tablete, je to možen razlog vaših aken. Niste mi opisali, kakšnega videza ste, zato vam lahko le rečem, da so z vidika ajurvede klistirji, ki so sedaj ‘v modi’, lahko škodljivi, še posebej, če se redno in večkrat ponavljajo. Vata konstitucija se bo na njih hitro odzvala s poslabšanjem, pita je lahko malo bolj trpežna in lahko zdrži nekaj klistirjev brez motenj, kapha pa si lahko privošči tudi nekaj zaporednih klistirjev brez večje škode za telo, celo dobrodejni bodo. Za vas je dolgoročno ključna sprememba prehrane – beli sladkor, moka, čokolade, mleko in mlečni izdelki in rdeče meso morate opustiti, v prehrano pa vpeljite dosti grenkega okusa (radič, rukola, ohrovt, brstični ohrovt, por, endivija solata, blitva, beluši, špinača …), pijte redno čaj iz regratovih koreninic – vsaj dva meseca. Potem to prekinite za kakšen dober mesec, nato ponovite kuro s čajem iz regratovih koreninic. Kar se klistiranja tiče, bi priporočala terapijo z odvajanjem in šele nato klistir: najprej prvi dan vzemite odvajalo (odvajalni čaj ali zeliščne tablete, ali 1–2 veliki žlici ricinusovega olja) med 10. in 15. uro, naslednji dan pa si lahko naredite  med 15. in 18. uro klistir, ki vsebuje 1 liter blagega kamiličnega čaja in 1 čajno žličko sezamovega olja. V teh dnevih, ko izvajate odvajanje in klistir, jejte le lahko hrano (zelenjavne mineštre, čežana, rižote …). Z zgoraj omenjenimi procedurami počakajte do druge polovice januarja, potem pa si februarja ali v drugi polovici januarja lahko vzamete dva dni časa, in medtem ko uživate lahko hrano, napravite eden dan terapijo z odvajanjem, naslednji dan terapijo s klistiranjem. Enako ponovite marca.

Lep pozdrav!