Opustitev mesa zaradi mozoljev

Gospa Dušič. Moja mama je vegetarijanka in  jogistka. Prepričuje me, naj tudi jaz opustim meso, ker imam zelo veliko mozoljev po obrazu in hrbtu. Ti me zelo motijo, ne predstavljam pa si, da bi se lahko odpovedal mesu, ki ga imam najraje in me tudi edino nasiti. Star sem 19 let, visoke vitke postave, svetlih […]

Gospa Dušič. Moja mama je vegetarijanka in  jogistka. Prepričuje me, naj tudi jaz opustim meso, ker imam zelo veliko mozoljev po obrazu in hrbtu. Ti me zelo motijo, ne predstavljam pa si, da bi se lahko odpovedal mesu, ki ga imam najraje in me tudi edino nasiti.

Star sem 19 let, visoke vitke postave, svetlih las in oči. Tudi brada mi še ne raste, samo tu in tam kakšna dolga dlaka. Je v tem smislu kaj narobe z mano?

Hvala, Timotej

Dragi Timotej,

vsak ima svoj ritem razvoja in eni mladi ljudje doživijo zunanjo spremembo prej, drugi bolj postopoma in pozneje. S tega vidika verjetno ni nič narobe z vami. Rastete in dogajajo se intenzivne hormonske spremembe. Te delno botrujejo tudi vaši mozoljavosti. Kar se maminega nasveta tiče, se strinjam z njo – z jedilnika bi morali črtati vsaj rdeče meso in jesti perutnino, ribe. Tudi uživanje krompirja omejite na dvakrat na teden. Dobro bi bilo, da v prehrano vpeljete dosti radiča in grenkih zadev (poglejte odgovor Lilijani!), opustite pa čokolade in vse vrste peciva ter kruh iz bele moke in z belim sladkorjem. Veliko je zelo, zelo dobrih sladic in tortic iz polnovrednih sestavin. Prepričana sem, da boste našli kakšno po svojem okusu. Da bi se nasitili, vpeljite v prehrano tudi dosti stročnic – leče, mung dala, fižola, čičerike, sojin sirček (tofu) – in to jejte s polnovrednim kruhom. Sladek okus je za vas tudi pomemben – toda ne beli sladkor in moka! –, jejte sladice iz polnovrednih sestavin, suhega sadja, ploščice iz suhega sadja, orehov, mandljev. Predvsem pa pijte dovolj zelenjavnih sokov, uživajte solate iz kalčkov ali si pripravite sendviče s kalčki.

Lep pozdrav!