Kapha, princip stabilnosti in izgrajevanja

Kapha
Kapha fluid je zgrajen iz elementov vode in zemlje – zaradi tega je predvsem težek, stabilen, gost, inerten, tudi hladen. V telesu in duševnosti pomeni princip izgrajevanja, stabilnosti, strukture, ozemljenosti. V telesu so vse sluznice (prebavnega trakta, pljučnih mešičkov, mehurja, maternice ...) obdane s fino sluzjo, ki predstavlja kapha fluid na telesni ravni. Poleg tega vsa maščoba v telesu (na ravni celice, tkiv in organov), likvor (tekočina okoli možganov in hrbtenjače), viskozna tekočina v sklepih ... tudi 'pripada' kapha fluidu.

Na duševni ravni pa je kapha tisti fluid, ki omogoča, da spoznanja, informacije, čustva … ostanejo v našem spominu, se ‘zalepijo’ na fizično, zemeljsko raven. Lahko bi rekli, da kapha fluid v psihosomatskem svetu človeka uteleša sredotežno (centripetalno) silo.

In kako je torej na ravni telesa in duševnosti videti človek, pri katerem prevladuje kapha fluid? Telesno so kapha ljudje predvsem obilnega, dobro grajenega telesa. Prsni koš je širok, mišice in podkožje dobro razvito – nikjer ne vidimo izstopajočih sklepov, žil, mišičnih kit … Če pri kapha človeku prevladuje element vode, potem je to visok človek, obilnega in mehkega, zelo gibčnega telesa. Če prevladuje element zemlje, potem je majhne rasti, nabitega, čvrsto grajenega telesa, čvrstih, toda dokaj neprožnih sklepov. Obraz je širok, oči velike in blagega pogleda, nos velik, mesnat, ustnice ravno tako široke in polne. Zobje so široki, čvrsti, beli, zelo dobre kvalitete. Lasje ima kapha človek goste, temne, las je poln, debel, sijoč. Koža je bela, polna, debela, trpežna, zelo počasi se guba (kapha ljudje imajo dolgo časa lepo, mehko in nenagubano kožo), poti se zmerno do obilno, pot pa je hladen, sladkastega vonja. Roke so široke, nohti ravno tako široki, čvrsti, beli. Kapha človek ima zvonek, lep glas, umirjen in blag. Pri pogovoru ni nagnjen hitenju (vata) ali dramatičnosti (pita) – prej bi rekli, da je zmerno do redkobeseden. Prebava kapha ljudi je stabilna, urejena, toda ko se kapha pretirano nabere in gre iz ravnovesja, so bolj nagnjeni zaprtju kot driski. Psihološko so kapha ljudje nekonfliktni, potrpežljivi, ljubeznivi, nimajo radi sprememb, celo ogibajo se jim. Pod pritiskom življenja, ko doživijo izgube, bolečino, prizadetost, se nagibajo k umiku vase, somatizaciji psiholoških težav, ‘izoliranju’ od okolice s hrano oz. debelostjo, k depresijam in melanholičnemu tavanju po preteklosti.

Spijo dobro, toda nagibajo se (še posebej, če so v stiski) k pretirano dolgemu spanju.

Da bi se kapha človek uravnovesil, potrebuje redno gibanje in/ali aerobno vadbo – da bi si predihal pljuča in vsak dan iz sebe spravil pot na površje kože. To je edini tip, izmed treh glavnih v ajurvedi, ki mu je dovoljeno občasno kajenje, kava, pravi čaj … Kar se hranjenja tiče – kapha človek si mora enkrat v tednu izbrati eden dan, ko se bo postil – užival če čaje ali vodpo. Ni priporočljivo jesti pred 10. uro zjutraj ali po 7. ali 8. uri zvečer. Strogo se mora izogibati navadi, da gre po kosilu počivat – takrat se mu priporoča lahkoten sprehod. Hrana, ki naj bi jo užival kapha človek, je trpkega, pekočega in grenkega okusa, izogibati se mora sladkemu, kislemu in pretirano slanemu okusu. Če se bo držal teh navodil, bo ohranjal svoje ravnovesje in bo (kolikor to dovoli karma oz. dedna danost telesa) brez težav ohranjal telesno zdravje in psihično ravnovesje.