ČISTILNE TEHNIKE V JOGI

Beseda Hatha joga za mnoge predstavlja pojem, ki skriva telesne položaje, dihalne tehnike in tehnike sproščanja, ki pomagajo našemu telesu, da postane gibko in čvrsto, ter našemu umu, da se umiri in pogleda na življenje s pozitivne plati. Vendar pa prvi jogijski spisi pod hatha jogo zapisujejo predvsem čistilne tehnike, ki naj bi bile nujna priprava telesa na duhovno potovanje njegovega lastnika. Gre za zelo sistematično in precizno znanost, saj teksti natančno opisujejo šest sklopov tehnik, znanih pod imenom Šatkrije.


Namen hatha joge oziroma Šatkrij je ustvariti harmonijo med dvema glavnima energetskima tokovoma, Ido in Pingalo, ki potujeta ob naši hrbtenici in v stičiščih s Sušumno, tretjim temeljnim kanalom, ustvarjata energetske centre, ki jih poznamo kot čakre. Po Idi se pretaka lunina, ženska energija, katere lastnosti so introvertiranost, pasivnost in intuicija, po Pingali pa teče sončna, moška energija, ki se odraža prek aktivnost, ekstravertiranosti in fizične moči. Ravnovesje med tokovoma prinese mentalno in fizično očiščenje, neravnovesje pa bolezni. Podoben pristop najdemo tudi v Ayurvedi, kjer s podobnimi tehnikami uravnovešamo tri doše, Vato, Pitto in Kapho.

Iz praktičnega vidika gledano gre pri Šatkrijah za čiščenje telesa od znotraj. Odstranitev toksinov je nujna za zdravje in po jogijskem prepričanju je šele zdravo telo pripravljeno za uspešno napredovanje po spiritualni poti. Patanjalijeve joga sutre, prvi sistematično zbrani in urejeni zapisi o jogi iz časa okoli 300 let pred Kristusom, teh tehnik še niso omenjali. Ljude so takrat še živeli v stiku z naravo in s samimi seboj in razstrupljanja niso bila potrbna, čeprav ne moremo ovreči možnosti, da princip čistosti, ki ga Patanjali, takoimenovani oče joge navaja v besedilu, ne zajema tudi tega. Kasneje so šatkrije veljale za skrivne tehnike, ki se jih lahko učenec nauči samo od svojega guruja.

Dandanes te metode radi puščamo ob strani, saj v mnogih zbudijo odpor, v očeh javnosti so označene za ekstremne in nehumane. Veliko prelomnico v dojemanju šatkrij pa je naredil Svami Kuvalayananda, ustanovitelj Kaivalya Dham Yoga Inštituta v Lonavali v Indiji, saj je spodbudil znanstvene raziskave o koristnosti teh tehnik za sodobnega človeka in jih hkrati poenostavil ter s tem naredil dostopne širšim množicam.

Čistilne tehnike so razdeljene v šest skupin in vsaka vsebuje nemajhno podmnožico različnih prijemov, ki se spopadajo z odstranjevanjem posledic nezdravega načina življenja. Te skupine so: neti (čiščenje nosnic in dihalnih prehodov), dhauti (čiščenje celotnega prebavnega traku), nauli (metoda masaže in krepitve organov v trebušni votlini), basti (tehnika izpiranja in toniziranja velikega črevesja), kaphalabati (dihalna tehnika, ki čisti sprednji del možganov) in trataka (čisti oči in povečuje koncentracijo).

Opisala bom nekaj najbolj prakticiranih tehnik, ki nam lahko pridejo prav v spopadanju z vsakodnevnimi težavami. Opisi so površinski, zato je pred izvajanjem zaradi morebitnih kontraindikacij nujno posvetovanje s strokovnjakom oziroma učiteljem joge, ki vas bo oskrbel z natančnejšimi napotki za prakso.

Jala neti: Gre za najbrž najbolj razširjeno jogijsko čistilno tehniko, pri kateri nosnici izpiramo s pomočjo pomočjo posebne posode, neti lote, ki jo napolnimo z mlačno slano vodo. Stopimo v razkorak, trup nagnemo malo naprej, glavo malenkost v stran in vrat neti posode nastavimo na nosnico, posodo nagnemo in vodo izlijemo prek ene nosnice čez drugo ven. Ponovimo še na drugi strani, po tem pa sledi temeljito izpihavanje nosu oziroma sušenje nosnic. Jala neti je učinkovita pri čiščenju nosnih prehodov, pri odpravljanu težav s sinusi, bronhitisom, astmo, prehladi, glavoboli in alergijami, kot je alergija na cvetni prah. Odstranja tudi napetosti obraznih mišič, kar se odrazi v svežem mladostnem videzu, hladi možgane in odstranja anksioznost, napetost, jezo in depresijo, ter prinaša občutke svežine in lahkotnosti.

Sutra neti: Še ena v vrsti čiščenja nosu. Primerno gumijasto vrvico vstaviš v nosnice in jo prek celotnega nosnega prehoda spustiš navzdol do grla, od koder jo s prsi potegneš ven skozi usta.  Učinki so podobni kot pri Jala neti kriyi, še posebej koristna pa je pri odpravljanju raznih nosnih izrastkov, ki trajno preprečujejo prehodnost nosnic.

Shankhaprakshalana: Gre za eno izmed najbolj temeljitih čiščenj, saj dobesedno izpere celoten prebavni trak. Izmenično piješ toplo slano vodo z limono in ponavljaš set predpisanih telesnih vaj, ki pomagajo vodi, da prodre v črevesje. Kmalu se pojavi potreba po iztrebljanu, vendar tudi po tem, ko si se olajšal, nadaljuješ s prakso, vse dokler ne greš na potrebo že tolikokrat, da gre iz tebe le še popolnoma čista voda. V povprečju tekom celega postopka spiješ okoli 16 kozarcev vode in greš na stranišče tudi do desetkrat ali še več. Temu sledi primerno počivanje in stroga dieta in telo potrebuje kar nekaj dni, da obnovi svoje energije, tako da je nadzor ustrezno usposobljenega učitelja nujen. Shankhaprakshalana odstrani vse prebavne težve, kot so zaprtje, vetrovi, želodčna kislina in šibko delovanje želodca. Pozitivno vpliva tudi na jetra, ledvica, kožo, žleze, imunski sistem, očisti kri, v terapijah pa se uporablja  v zdravljenju diabetesa, debelosti, holesterola in alergij. Na energijskem nivoju pa odstrani vse blokade in popolnoma obnovi pranično telo, očisti čakre in dvigne nivo naše energije.

Laghoo shankhaprakshalana: Proces je podoben sankhaprakshalani, vendar spijemo samo šest kozarcev vode in naredimo šest setov asan, kar pomaga odpraviti zaprtje oziroma spodbudi normalno delovanje peristaltike.

Agni sara: V procesu agni sare prebujamo prebavni ogenj, čistimo telo z elementom ognja. S praznimi pljuči hitro krčimo in širimo trebušne mišice, s čimer stimuliramo apetit in odpravljamo slobo prebavo ter lenobnost jeter in ledvic. Poživljamo živčni sistem in vse organe v tebušni votlini ter pozitivno vplivamo na depresijo in apatičnost. Agni saro izvajamo na prazen želodec, najraje zjutraj, saj z njeno pomočjo kaj hitro poženemo celo telo v delovanje.

Vaman dhauti: S to tehniko očistiš svoj želodec s pomočjo bruhanja. Spiti moraš najmanj 6 kozarcev tople slane vode, stopiti v razkorak, se nagniti s trupom naprej, v usta vtaviti palec in sredinec, ki ti pomagata sprožiti refleks bruhanja in izbruhati vso vodo iz želodca. Če izvajamo tehniko na tešče, nam pomaga krepiti delovanje želodca in ga očistiti strupov, ki so se naložili na njegovih stenah, v primeru, da v želodcu leži neprebavljena hrana, ki nam povzroča težave, pa lahko bruhamo tudi, ko je želodec poln.

Vastra dhauti: Za izvedbo potrebujemo 3 metre dolgo gazo, ki jo namočimo v vodo in potem postopoma pogoltnemo v želodec, vendar mora en konec gaze nujno ostati v naših rokah, da jo lahko potem potegnemo ven. Ko je gaza v želodcu, izvedemo nauli, tehniko kroženja s trebušnimi mišicami, saj s pritiskom ob želodčne stene pomagamo gazi, da kot krtača iz njih postrga vse nakopičene umazanije.

Potem gazo postopoma izvlečemo ven. Ker požiranje gaze sproža močne reflekse bruhanja, nam njihova kontrola pomaga utrditi avtomatski živčni sistem, predvsem pa pomaga pri izboljšanju delovanja želodca in s tem celotne prebave, ki je tako po ayurvedi kot po jogi temelj zdravja. Podobne učinke ima tudi danda dhauti, pri kateri spijemo veliko količino vode in si nato v želodec vstavimo cevko, po kateri to vodo iztočimo ven.

Nauli: Gre za posebno tehniko obvladovanja svojih trebušnih mišič, s katero masiramo in krepimo vse notranje organe, sončnemu pletežu pa dovajamo prano v zgoščeni obliki. Deluje kot močan tonik za vsakršne želodčno črevesne motnje ali slabosti, vpliva pa tudi na reproduktivni, urinarni in živčni sistem, odpravlja zaprtje, drisko, depresijo, hormonsko neravnovesje, pomanjkanje energije in čustvene motnje.

Kaphalabati: Omenjena tehnika čisti sprednji del možganov. Globoko zajameš zrak , sunkovito izdihneš s pomočjo spodnjih trebušnih mišic in spontano vdihneš. Nekaj časa ponavljaš cikel sunkovitih izdihov in spontanih vdihov. Kaphalabhati uravnoveša energije v nas, pripravi um na mentalno delo, odpravlja zaspanost in pripravlja na meditacijo. Obraz se sproti, nosnici pčistita. S tehniko si lahko pomagami pri astmi, bronhitisu ali drugimi obolenji dihalnih organov, tonizira pa tudi prebavni sistem. Po nekajmesečni vadbi si lahko ženska s kaphalabhatijem pomaga pri porodu.

Trataka: Zadnja izmed opisanih postopkov je trataka, nepremično strmljenje v določeno točno, med najbolj učinkovitimi je plamen sveče. Objekt opazovanja postaviš v višino oči, za dolžino ene roke stran od sebe in brez zapiranja vek strmiš vanj. Če postane neprijetno, če začutiš ščemenje ali pritisk v očeh, veke zapreš in počivaš, med tem pa se osredotočaš na notranjo podobo objekta oziroma plamena, ki je ostala zarisana tvojemu notranjemu pogledu. Če se oči zasolzijo, pustiš, da solze stečejo. Trataka naredi oči sijoče in jasne, pomaga pri umirjanju in lajšanju anksioznosti, depresije in nespečnosti, izboljša spomin in koncentracijo, nešteti primeri pa poročajo tudi o izboljšanju vida.

 


Zana Fabjan Blažič