Joga kot modni hit

Vsakemu, ki se vsaj malo zanima za japonsko družbo, je lahko kaj hitro jasno, da je njena glavna 'vrednota', če temu lahko tako rečem, moda. Japonski modni industriji je uspelo predelati prav vse, tudi tisto, kar je bilo sprva namenjeno njenemu nasprotovanju.

Seveda se je podobno zgodilo tudi z jogo, ki je v svojem zadnjem velikem navalu popularnosti na Japonsko pravzaprav prišla iz Amerike in so njene azijske korenine bolj ali manj pozabljene.

Jogo prakticira vse več mladih, uspešnih in modnih ljudi, ki jo v svoj vsakdan vključujejo kot dokaz, da sledijo trendom in da so ‘in’. Tokio je v zadnjih letih preplavilo nešteto joga studiev, ki ponujajo predvsem dinamične oblike te discipline, njihovi učitelji pa so pravi ‘rock’ zvezdniki. Spoznala sem učitelja, ki je DJ in prireja popularne zabave z lounge in down tempo glasbo (in tako še vedno ostaja znotraj jogijskega vzdušja).

Na knjižnih policah lahko najdeš nepregledno število revij o jogi, polnih reklam za jogijske modne znamke oblačil, v njih najdeš celo navodila za jogijsko ličenje (kako se naličiti, da si videti čim bolj naraven).

Seveda je jogo posvojila tudi zabavna industrija. Prilagam smešen posnetek talk showa, na katerem Jamada Ju, slavna pevka in igralka, uči jogo člane boy banda Araši. Naj samo omenim, da je Araši daleč najpopularnejša japonska glasbena skupina, ki že 10 let zaseda prva mesta lestvic in polni dvorane s stotinami tisoči oboževalci.

Vsem želim veliko zabave ob ogledu videa, obenem pa opozarjam, da ga ne uporabljate kot pripomoček za domačo prakso, temveč se napotite k manj zvezdniškemu, a bolje usposobljenemu učitelju joge v najbližji studio.  

Poglejte video >>>

Zana Fabjan Blažič