OGENJ, KLJUČNI ELEMENT ZA ČLOVEKOVO ZDRAVJE IN RAVNOVESJE

„Ravnovesje in neravnovesje fluidov sta vedno odvisni od jakosti prebavnega ognja ... Zato varujte svoj prebavni ogenj in ustavite vse navade in delovanja, ki ga zmanjšujejo ...“ je rekel pred mnogimi stoletji Čaraka, oče ajurvede. Element ognja, ki skrbi za vse transformacije v našem psiho-fizičnem svetu, je osrednji princip vitalnosti. V telesu je njegov glavni predstavnik prebavni ogenj, na ravni duševnosti pa je njegov predstavnik ogenj razumevanja – tisti ogenj, ki 'prebavi' vhodne informacije in sporočila Življenja, iz njih potegne bistvo in jih razume. Večina bolezni, meni ajurveda, nastaja zaradi stanja 'agnimandya' – oslabljenega ognja.

Prebavni ogenj je osrednji ogenj telesa in od njega so odvisni vsi preostali: ogenj presnove, ognji transformacij na celični ravni … Na telesni ravni je element ognja utelešen v obliki encimov – prebavni ogenj tvorijo vsi prebavni encimi, presnovni ogenj presnovni encimi v jetrih itd. Če je prebavni ogenj krepak, potem je hrana dovolj prebavljena, njen izkoristek je maksimalen, vsi drugi ognji telesa so tudi krepki in primerno opravljajo svoje funkcije. Če ne, je stanje nasprotno.

Kot vsak ogenj se tudi prebavni ogenj nenehno spreminja – s hrano, ki jo zaužijemo, trenutnim (ali dolgoročnim) psihološkim stanjem, dnevnimi navadami, fizično aktivnostjo, delovanjem … Slabi zaradi – naštejmo le nekatere od mnogih dejavnikov – nezmerne uporabe mrzlih pijač (vode), še posebej pozimi; zaradi uživanja premalo ali preveliko hrane; zaradi navade, da uživamo hrano, še preden se je prejšnji obrok prebavil (preden čutimo pravo, pristno, telesno lakoto); zaradi prepogostega uživanja težke hrane (meso, siri, ocvrta in pražena in pečena hrana …); zaradi nepravilnih kombinacij hrane); zaradi navade, da zadržujemo naravne reflekse telesa, kot so refleks za odvajanje blata, urina, plinov iz črevesja …; zaradi nespečnosti; prevelike ali nezadostne fizične aktivnosti; zaradi psiholoških vzrokov: še posebej, ko so prisotni zavist, strah, jeza, pohlep, tesnoba, obup …
Ama (dobesedno ta beseda pomeni ‘surov’, ‘nekuhan’, ‘nezrel’) je v ajurvedi skupno ime za snovi, ki so vsrkane v kri, toda premalo prebavljene, da bi jih celice uporabile za svoje življenjske potrebe. Ta delno prebavljeni material se kopiči v kanalih telesa – fizičnih in subtilnih – jih maši in se tudi obnaša kot antigen (večje molekule beljakovin, ki so še šle skozi steno črevesne sluznice in krvnih kapilar, a so vseeno premalo prebavljene oz. so prevelike, da bi bile uporabne na celični ravni) in je tako podlaga za alergijske reakcije telesa. Neizmeren porast alergij v današnjem času v sodobni družbi je zelo povezan s prisotnostjo ame v telesu. Ama je vzrok za večino prehladov in viroz ter tudi za precej alergijskih obolenj, kot so nekatera avtoimunska obolenja, seneni nahod, alergijska astma, je največkrat v ozadju artritisa in je lahko vsaj sodejavnik pri nastanku rakavih obolenj. Nekateri običajni simptomi ame so: občutek teže v telesu, glavi in umu, zmanjšanje telesne moči (občutek utrujenosti brez napora), zaspanost, obložen jezik, slabša prebava, nagnjenost k zaprtju, ki je prej ni bilo, slabše izločanje urina, zaviranje potenja …

Psihološka ama se pojavi, ko je um nesposoben odkrivati z lastno percepcijo čutil, ki zavajajo, z mislimi, občutki, mnenji … Ko je ogenj (bistrost) uma oslabljen, slednji postane prešibek, da bi pravilno dojel in razumel vsebine, s katerimi nas Življenje sooča. Ne glede na to, kjer se ama začne kopičiti – najprej na ravni telesa ali najprej na ravni uma –, sta prej ali slej, zaradi dejstva, da sta um in telo tesno prepletena, zajeta oba. Slaba prebava na telesni ravni čez čas oslabi tudi mentalni ogenj in prešibek mentalni ogenj s svojimi napačnimi uvidi pelje do napačnih izbir, postopkov, ki zadevajo tudi telo, slabi pa tudi pretočnost subtilnih praničnih kanalov, po katerih se v našem praničnem telesu pretaka tako fizična vitalna energija kot tudi subtilnejša, psihološka energija.

Biljana  Dušič