JOGA TELESA, UMA IN SRCA

Joga

MOČ  SODELOVANJA

ČEPRAV SVA DVOJE, JAZ  IN TI, SVA DRUG Z DRUGIM ENO.

Joga je starodavna, raznolika duhovna veščina, ki postopoma z dejavnostjo posameznika odpira vrata v notranji svet samospoznanja. Združuje in povezuje dve različni energiji – moškega in ženskega principa – v  harmonično delovanje njunega božanskega odnosa. Holističen pristop joge nas vabi, da s pomočjo praktičnih veščin na komunikativen in zavesten način prebudimo ter osmislimo svoje življenje.


Namen in cilj sodelovanja

Drug drugemu smo lahko v pomoč, kadar v slogi vadimo jogo. Spoštljivo in nenasilno zaznavamo energijski prostor v katerem se gibljemo in delujemo. S pozornostjo širimo meje delovanja, saj pristopamo z enim samim namenom, da bi začutili notranjo izpolnjenost v odnosu, kadar se energijsko med seboj povežemo. Poudariti je treba, da s takšnim pristopom ne izvajamo vidik tantra joge, ampak se učimo preproste ljubeče pozornosti, ko nekoga brez pričakovanj povabimo k sodelovanju po izboljšanju telesne in psihološke drže. Že v samem začetku učenja joge je potrebno si razjasniti pojem viveke (razločevanja med resničnim in neresničnim) in vairagje – nenavezanosti na zunanje dejavnike, ki lahko vplivajo na psihosomatsko stanje človeka.

Čustvene rane iz preteklosti pogojujejo naše vedenje, vendar lahko s pravilno ljubečo naravnanostjo premagamo strah pred ranljivostjo v medsebojnih odnosih. Vedimo, da sta strah in notranja bolečina lahko ena od največjih življenjskih učiteljev, če uspemo destruktivno energijo, ki nas ovira pri vsakdanji dejavnosti, preobraziti v ljubeč miselni vzorec “Imam se rad-a.” Pogumno odprto srce vedno zmore premagati dvome nezaupanja, kadar želimo izstopiti iz ranljive drže, da bi se vrnili v notranje izpolnjujoč, zaupanja vreden odnos. Prisluhnimo sporočilu srca, ki nas vabi na notranje popotovanje, da premagamo strah in nezaupanje, kadar z nekom delimo skupno življenjsko pot.

Sodobni pristop joge ustvarja novodobno skupinsko zavest. Joga nas pouči, da med nami ne obstaja ločenost, kajti sedaj je čas, da združimo moči in premagamo ovire na poti osebne in duhovne rasti. Potrebno je le zavzeti pravilno stališče, ki bo izraz naše notranje zrelosti v spreminjanju sebe v dobro širše skupnosti.

Sodelovanje v načelu zaupanja

Sodelovanje obudi pristen stik med ljudmi. Vzpostavi se prav poseben odnos, v katerem se uresničuje skrito poslanstvo joge.

Zaupanje je ključni dejavnik, ki vpliva na sproščeno počutje. Velikokrat pa je potrebno kar nekaj poguma in volje, da odločitev podkrepimo z dejanjem. Kadar je vzajemna odločitev na obeh straneh, potem smo zagotovo na pravi poti, da prepoznamo smisel sodelovanja kot »joga partnerji«.

Beseda partner se uporablja v širšem smislu. Predstavlja osebo, ki z nekom deli zasebno življenje v medsebojnem odnosu, lahko pa tudi osebo, ki sodeluje z ostalimi v različnih osebnostnih vlogah pri vsakdanji življenjski dejavnosti.

Ohranitev stika z notranjim jazom nam pomaga zavzeti enakopravno stališče v medsebojni komunikaciji. Človekova narava nas vodi skozi dojemanje drugačne resničnosti, ki jo podoživljamo ves čas na takšen ali drugačen način. »Obarvanost« življenja skozi prizmo dojemanja zunanje »resničnosti« ne zadostuje za izpolnitev notranje sreče, zato je ključ izpolnjujočih odnosov zaupanje vase in sprejemanje samega sebe, vključno z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Vedimo, da je moč preobraziti osebnost in jo podrediti vrednotam duhovnih zakonov.

Holističen pristop joge v medsebojnih odnosih

JogaSčasoma spoznamo, da pri vzpostavljanju tesnejšega stika ni prostora za sebičnost, zaradi česar bi bila preveč poudarjena individualnost posameznika. Učimo se sodelovanja s pomočjo raja ali aštanga (osem-člene) joge, ki celostno integrira osebnost v prostoru, podprtem z voljo po pozitivni preobrazbi telesa, uma in srca.

Osvobojeni napačnih predstav o sebi in drugih, nam joga ponuja širino ter globino razumevanja medsebojnih odnosov. Skupaj lahko razvijamo fine občutke za fizično in energijsko telo, nato pa nenasilno kultiviramo misli in čustva, da bi ohranili notranji stik s samim seboj. Z razumevanjem psiholoških stanj zgladimo nesoglasja in tako povrnemo upanje v bolj izpolnjujoč odnos. Postopoma osebnostno in duhovno rastemo, saj dopuščamo, da se v zaupanju odprtega srca odpremo v življenje in v svojo bližino povabimo osebo, s katero želimo deliti notranji intimni prostor.

Joga je holističen pristop, ki povezuje, obenem pa uravnoveša subtilne ravni človekove osebne in duhovne narave. S pomočjo razumevanja joge in njene dinamike, lahko v sodelovanju z joga partnerjem premagamo občutke omejenosti, ločenosti tudi navidezne osamljenosti. Sproščeno vzdušje med vadbo joge nam sprosti igriv smeh. Smeh je eliksir zdravja, ki sprošča in rahlja togost teles, vrača v življenje veselje in nasmeh.

S pomočjo sodelovanja vzpodbujamo kreativnost odnosov. Dinamika vzpostavljanja joga telesnih položajev ustvarja subtilen notranji prostor, katerega povsem naravno in energijsko predihamo. Skozi niz energijskih vaj v parih kultiviramo dotik kot notranji čut za sočloveka, obenem pa krepimo pristen stik v anahata čakri.

Transformacija telesa, uma in srca

Telesna komunikacija pri vzpostavljanju asan rahlja togost fizičnega telesa na zavedni ravni. Na nezavedni ravni s poglobljenim in s kontrolo usmerjenim dihom se okrepi vitalnost fizičnega in energijskega telesa. Z globljim razumevanjem joge kot načina življenja se sčasoma vzpostavi stabilna in uravnovešena življenjska drža. Z meditativno naravnavo umirjenega uma v stiku samim seboj se v medsebojnih odnosih razvija empatija (nenasilno vživljanje drug v drugega). S samokultivacijo duhovnega srca, pa se postopoma razvija globlje in širše razumevanje sočloveka (celostno razumevanje in sočustvovanje psihosomatskega stanja človeka kot princip sočutja). Povsem nenasilno začutimo pozitivne spremembe v življenju v transformaciji telesa, uma in srca.

Motiv sodelovanja

Joga v sodelovanju drug z drugim je primerna za vsakogar, še posebej v začetku vadbe, ko nam, sama po sebi predstavlja določen izziv. Soočamo se s telesno in osebnostno omejitvijo, zato je občutek kasnejše transformacije velik uspeh. Celotna izkušnja je lahko pozitivna in notranje izpolnjujoča. Sprostitev vseh napetosti, ki predstavljajo določeno oviro pri razvoju medsebojne komunikacije, nam  je v veliko olajšanje. V skupen odnos vnašamo več veselja in radosti, kar nam pomaga sprejeti izziv vsakdanjega življenja.

Nepoznavanje notranje narave samega sebe predstavlja določeno oviro in odpor v medsebojnih odnosih. Sebično razmišljanje je brez pomena, kajti pripravljeni smo premagovati ovire, sklepati kompromise in sodelovati med seboj. Sedaj lahko veliko več ponudimo drug drugemu v sprejemanju napak kot priložnost za skupno rast. Med seboj se zares dobro spoznamo, kakršni v resnici v danem trenutku smo. Popolna preobrazba je rezultat povezanosti, zaupanja in spoštljivega odnosa. Zaupajmo, da lahko izboljšamo medsebojne odnose in tako naredimo skupen korak na življenjski poti.

Kadar med seboj sodelujemo, se počutimo zaupanja vredni. S sočutjem srca in razumevajočega uma lahko vzpostavimo spoštljiv odnos, v katerem se ne počutimo ogrožene. Resnična narava duhovnega jaza pa nam intuitivno sporoča kje smo in kaj želimo doseči v odnosu. Osvobodimo se predstave, da se počutimo bolje v lastni koži, kajti težko je na takšen način spoznati sočloveka, ne da bi prehodili vsaj nekaj metrov na njegovi poti.

Joga vam bo ponudila veliko prijetnih trenutkov in veselja, da lahko skupaj skozi izziv telesne, osebnostne in duhovne rasti napredujete kot enakovredni partnerji v katerikoli življenjski dejavnosti.

Bernard Cvetko, učitelj joge
SPANDA JOGA SAMOSPOZNANJA