Pogostost spolnih odnosov

Spoštovana gospa, imam težavo, ki se mi zdi precej kočljiva, in ne vem, kako se naj je lotim. Naj kar takoj preidem k bistvu: mislim, da je moj mož zasvojen s seksom. Poročena sva eno leto in ne morem se pritoževati, mislim, da se dobro razumeva. Tisto, kar me je začelo motiti, je pogostost spolnih […]

Spoštovana gospa,

imam težavo, ki se mi zdi precej kočljiva, in ne vem, kako se naj je lotim. Naj kar takoj preidem k bistvu: mislim, da je moj mož zasvojen s seksom.

Poročena sva eno leto in ne morem se pritoževati, mislim, da se dobro razumeva. Tisto, kar me je začelo motiti, je pogostost spolnih odnosov, ki me izčrpavajo. Na začetku, pred zakonom (poročila sva se po treh mesecih, odkar sva postala par), se mi je zdelo to normalno in celo navdušujoče. Sedaj, po dobrem letu skupnega življenja, moževo navdušenje za seks ne pojenja, rekla bi, da se celo stopnjuje. Opažam, da pri spolnosti niti ne gre za izražanje ljubezni in želje, ampak vedno bolj za nujo, ki se včasih spremeni v popolni avtomatizem. Dobila sem občutek, da seks potrebuje za to, da se umiri. Razlagam si, da je to morda njegov ventil za sicer precej stresno službo. Bojim se odkloniti odnos, ker si mislim, da bo sicer iskal potešitev drugje.

Naj bom natančna: govorim o vsaj treh spolnih odnosih vsak dan. Zgodi se, da v času kosila pride domov, »na seks«, in odbrzi hitro nazaj na delo. O zasvojenosti s seksom sem nekaj prebrala v neki ženski reviji. Sama imam občutek, da mi pobira vso energijo. Prosim Vas za nasvet, kako naj se zadeve lotim, ker ga ne želim prizadeti.

Hvala lepa, Martina

Draga Martina,

iz vašega pisma ni razvidno, kaj je vaš mož po ajurvedski konstituciji, toda sklepam, da je pita, ali celo bolj verjetno pita-kapha konstitucije. Pogovor je potreben in upam, da bo vaš mož dovzeten zanj. Najbolje je, da mu poveste – kakor meni v tem pismu –, da vas vse to začenja energetsko zelo izčrpavati in da v odnosih pogrešate pristen duševni stik z njim. Glede na njegovo stresno službo, ki jo omenjate, bi verjetno potreboval kakšno redno telesno dejavnost – šport, ki bi ga vzljubil in se bi mu redno posvečal.

Spolnost se v ajurvedi obravnava kot sveti stik med moškim in žensko, namenjen predvsem ustvarjanju novega življenja. V tem stiku, v trenutku združitve, moški in ženska bodočemu življenju namenita del svoje življenjske esence in pranične energije. Ta aktivira oplojeno jajčece, ki se začne deliti in tako nastaja embrio. Tudi ko ne gre za ustvarjanje otroka, se med spolnim odnosom vseeno ‘odtrga’ del naše esence, zato pogosti spolni odnosi sčasoma telo izčrpavajo. Če telo ni krepko in masivno, se to zna zgoditi dokaj hitro, kar je značilno za ljudi, ki imajo v svojo konstitucijo vpleten fluid vata. Raven energije pada, utrujenost se poveča, imunska sposobnost telesa je vse šibkejša, kar odpira vrata številnim boleznim, predvsem tipa vata.