NOVA ZEMLJA

Prebujeno in zavestno življenje

Ganeš, Kranj, 2009
Cena: 28,90 EUR

Nova zemlja je četrta Tollejeva knjiga v slovenščini in nedvomno svetovna uspešnica, saj je njegovo bralstvo in poslušalstvo večmilijonsko. K izjemni popularnosti je gotovo prispevala tudi uvrstitev avtorja in njegove knjige v Oprah Show. Prisluhnili so mu milijoni in ga poslušajo še naprej. Eckhart Tolle je trenutno prav gotovo edini res odmevni duhovni učitelj Zahoda, ki  nagovarja pripadnike vseh ras in verstev.

Kako avtor opredeli namen knjige:

»Knjiga govori o vas. Ali bo spremenila stanje vaše zavesti ali pa bo brez pomena. Prebudi lahko le tiste, ki so na to pripravljeni, a mnogi so že. In z vsakim prebujenim posameznikom narašča zagonska sila v kolektivni zavesti, kar pomeni, da odpira pot prebujenja tudi drugim.«

Kdo je Eckhart Tolle? Nemec po rodu, študent in doktorski kandidat na Univerzi v Cambridgeu, depresiven in negotov, je pri 29 letih doživel tevtonski premik, ki ga je preusmeril na povsem drugo pot. Zapustil je akademsko okolje in živel na klopci v parku v stanju posebne radosti in globokega uvida. Sčasoma okolje v njegovem raziskovanju svoje notranjosti, razumevanju temeljnih bivanjskih zakonitosti prepozna v njem svetovalca in duhovnega učitelja.

Živi v Kanadi v Vancouvru, potuje po svetu, predava in prireja delavnice. Prva knjiga, s katero je zaslovel, nosi naslov »ZDAJ!«.

Nova zemlja ni utopična knjiga, kot morda na prvi pogled zavede naslov. Vsebuje pa prav tiste vsebine, ki so umanjkale nekaterim utopijam, ki so na poti, tlakovani z dobrimi nameni, žalostno propadle.

»Zgodovina komunizma, ki so ga prvotno navdihnili plemeniti ideali, jasno ponazarja,kaj se zgodi, če ljudje poskušajo spreminjati zunanjo stvarnost – ustvariti novo zemljo – brez predhodnih sprememb svoje notranje stvarnosti, stanja zavesti.«

Večina religij oziroma duhovnih izročil človeštva se strinja v tem, da to, kar pojmujemo kot normalno delovanje človeškega uma, vsebuje motnjo, Tolle jo imenuje norost, v drugih duhovnih izročilih pa pod različnimi imeni, kot maya,, dukkha, greh (v svojem izvornem pomenu, ki je »zgrešiti bistvo«). Preobrazba te motnje je tisto, kar se poraja v človeštvu skozi radikalno preobrazbo njegove zavesti, ki jo lahko imenujemo tudi razsvetljenje, osvoboditev, prebujenje, odrešenje.

Ego je trenutno stanje človeštva. Z besedo »jaz« utelešamo prvobitno zmoto, zgrešeno dojemanje tega, kar smo, je utvara naše identitete. Skozi to utvaro potekajo vsi miselni procesi, medsebojni odnosi in delovanje. Naš um, utemeljen na egu, je povsem pogojen s preteklostjo, poistoveten s stvarmi (moje) in hlepenju po še večjem posedovanju in istovetenju s telesom. Kot tak je ego v bistvu pozabljenje Biti. Ko spoznamo zakonitosti delovanja ega, lahko pridemo do njegovega propada. Ko opustimo istovetenje z različnimi oblikami, se duh osvobodi ujetosti v snovnem in zavemo se svoje prave identitete, brezoblične, vseobsegajoče Navzočnosti, Biti.

S pretanjeno in natančno analizo ega, ki jo Tolle obogati  z znanji, citati duhovne dediščine sveta, nas popelje skozi manifestacije ega, ki se kažejo v načinu mišljenja, bolečinskih jedrih, navezanosti na čas in tudi lahko v zakritih oblikah ega, ki so lahko tudi duhovno iskanje. Izničenje časa v zavesti je izničenje ega. To je, kot pravi Tolle, edina resnična duhovna praksa. Živeti ves čas v trenutku popolne, meditativne prisotnosti.

»Najvišji cilj te preobrazbe daleč presega vse, kar zmore človeški um doumeti in si predstavljati. Pa vendar je na tem planetu ta preobrazba postala aktualna naloga.«

Tolle z optimizmom zre v prihodnost, saj pravi, da na tem planetu že nastaja nova vrsta. Dogaja se re-ligija, v smislu izvornega pomena besede re-ligiare – ponovno se povezati. Kot pravijo, svetovni mir se začne doma, pri vsakem posamezniku. Sedaj.

Toplo priporočamo branje!

Barbara H. Pregl