Ste na poti v Pariz? – PARIŠKA JOGA

Kadar me pot zanese v romantični Pariz, rada odkrivam kotičke, ki so malce nenavadni v naših predstavah o tem večnem mestu. V osrčju petega okrožja, blizu bulvarja Svetega Mihaela (Boul.St.Michel) in katedrale Notre Dame je v ulici Rue St. Jacques oaza miru in tihe dejavnosti različnih vrst joge in blago-dušnosti nasploh. RASA YOGA RIVE GAUCHE je joga center (www.rasa-yogarivegauche.com), v katerem se od sedme ure zjutraj vrstijo najrazličnejše prakse.


Ko me pot zanese v romantični Pariz, namerno odkrivam tudi kotičke, ki niso zelo običajni in blizu našemu razmišljanju o tem večnem mestu. V osrčju petega okrožja, prav blizu Bulvarja svetega Mihaela (Boul. St. Michel) in katedrale Notre Dame, je na ulici Rue St. Jacques oaza miru, kjer poteka tiha dejavnost različnih vrst joge, blagohotnosti in blagodejnosti nasploh. RASA YOGA RIVE GAUCHE je joga center (www.rasa-yogarivegauche.com), kjer se od sedme ure zjutraj vrstijo najrazličnejše prakse.

Navsezgodaj od 7. do 9. ure je vsako jutro jutranja praksa misore, potem pa sledijo najrazličnejše vrste joge. Joga misore je tradicionalna aštanga joga, kot so jo izvajali vsako jutro v Misoreju, v Indiji, pod okriljem Patabhija Džoisa. S pomočjo učitelja si ustvariš in vadiš svojo lastno prakso (počasi, počasi …), ki jo postopoma gradiš, zaokrožaš v vinjase ter napreduješ. Joga anusara je po Johnu Friendu posebni integrirani pristop k hathi jogi – gre za delovanje srca, vseh čutov in kroženja energij v povezavi s koreninami joge. Ijengarjeva joga se posveča natančnosti gibov in postavitvi asan s tem, da milimetrsko natančno umestimo naravnanost vsakega našega dela telesa posebej, posledično pa mišice, sklepe in drugo. S počasno usmeritvijo gibanja v asanah lahko posvetimo vso svojo pozornost globljim vidikom, pri tem pa uporabljamo najrazličnejše pripomočke. Fleksibilnost se povečuje, prav tako moč, hkrati pa se širita naša zavest in globlja inteligenca. V Rasa jogi se prakticira še kundalini joga, vinjasa joga, pa aštanga in še kaj (joga za otroke, za nosečnice, joga za mamice z dojenčki, pomirjevalna joga). Navsezgodaj zjutraj se po tradiciji misore v pariškem studiu pod budnim očesom učitelja nadaljuje učenje K. Patabhija Džoisa. Z učiteljevo pomočjo si lahko vsak učenec pridobi svojo lastno prakso z uvajanjem v vrsto lastnih asan, dihanja, hkratnim izgovarjanjem manter in različnih energetskih ciljev. Učitelj pomaga in asistira pri prilagoditvah asan vsakemu učencu na njegovi poti k transformaciji. V centru obstaja tudi cel kup posebej ciljanih vadb za različne skupine in štiri zahtevnostne ravni (1, 1–2, 2 in 3).

Hkrati se lahko naročimo tudi na ajurvedske masaže, reiki, šiatsu, refleksologijo, lomi-lomi masaže in posvetimo priložnostnim bolj ali manj intenzivnim vadbam, ki trajajo vsaka po eno uro in pol. Ob luninih menah in menjavah letnih časov so posebne prakse (ob enakonočju je vodil vadbo znani učitelj Radjeev), prilagojene na energijsko stanje zemlje, lune, vesolja in seveda nas samih, umeščenih v te koordinate časa in prostora.

Konec aprila je imel svoj tečaj Chris Chavez, znani učitelj joge (»Immersion«), ki bo 22. julija letos vodil tudi nadaljevalni tečaj. Od 24. julija pa bo potekala štiridnevna delavnica aštanga joge priznane učiteljice Dene Kingsberg (www.dena.net.au).

Po mnenju nekaterih je Rasa center eden najboljših jogijskih centrov na svetu. Zelo poseben in hkrati zelo preprost. Prijazno sprejme vsakega učenca. Prakso vodijo učitelji v francoščini in angleščini, seveda pa se uporabljajo sanskrtski izrazi.

In še nekaj o okolju. Levi breg reke Sene, Latinska četrt, peto okrožje. Dolga ulica pelje od brega reke navzgor, mimo Sorbone in veličastnega trga pred Partenonom, proti cerkvici z istim imenom (Saint Jacques) kot ulica, kjer je Rasa studio. Po nekaterih pripovedovanjih se tu začne ena od božjih poti v Santiago de Compostello. A eden od mojih ciljev poti je bil in je št. 21 na Rue Saint Jaques. Ko sem prvič odprla mogočna lesena vrata centra, ki gledajo na preživahno ulico z vrvežem velemesta, neštetih govoric in obrazov, me je znotraj presenetilo dvorišče, ki je vodilo v čisti mir in spokoj. Iz energije prostora Rasa joge vejeta umirjenost in srčna harmonija. Tišina, neka posebna frekvenca pridušene svetlobe in sija sveč, čistosti telesa in duha. Tukaj celo gostobesedni Francozi obmolknejo. Tu se načeloma ne govori, ali pa zelo zelo tiho. Lepe in čiste garderobe, kopalnice, masažne sobe in svetla dvorana za prakse joge. Oltarček s svečko, cvetlicami, posvečenost trenutka, ko se potopimo vase in smo samo tu in zdaj. Preprosto. A vendar pisana družba duš, povezanih z enako namero. Prijaviš se lahko sproti na katerikoli »class«. Cena je okoli 10 EUR in se plačuje sproti. Rasa joga center sem spoznala lansko leto, ko sem se odločila za nabiranje znanja o hormonalni jogi pri Dinah Rodrigues, ki je imela svoj tečaj pod okriljem Rase. Oaza miru, svetloba prostora, ki prezrači vse čute in dovoli potovanje navznoter.

Še nekaj praktičnih napotkov: priporočam bivanje v bližnjem »fin-de-sieclovskem« hotelu Saint Jacques na naslovu 35 Rue des Ècoles, oddaljenem peš pet minut do centra (www.hotel-saintjacques.com).

Domač in prisrčen hotel ni predrag, je pa čist in udoben, z izjemno prijaznim osebjem. Tu so pred desetletji snemali film Šarada z ljubko Audrey Hepburn v glavni vlogi. Prijetno okolje, kot da se je ustavil čas tudi tu. Tik nad hotelom je cerkvica, v kateri so vsak dan popoldne klasični koncerti. Zraven je odlična restavracija s perigaudsko kuhinjo in blizu, nekaj deset korakov navzgor, je tudi slikovita ulica Moufftarde. Študentski Pariz in središče različnih dogajanj. Skoraj ni bilo naključje, da sem našla hotelček v neposredni bližini, in samo še eno usodno naključje je bilo, da sem našla center joge, ki me vedno znova inspirira. Navdušuje pa me tudi misel, da v naši ljubljanski Sadhani skoraj v ničemer ne zaostajamo za kakšnim velemestnim centrom. Predvsem imamo luksuz s prostorom in predanimi učitelji. Naša dvorana je skoraj enkrat večja kot podobna dvorana v Rasi, zato se tudi lažje dela in še lažje diha! 

Alenka Humar Košorok