Napadi božjasti

Spoštovana gospa doktorica,s puberteto so se mi pojavili napadi božjasti. Ti so sicer redki, ker poznam vzvode, ki jih lahko sprožijo in se jim kar najbolj izogibam. Zanima me, kaj o tej bolezni pravi ajurvedska znanost in s kakšnimi načini bolezen obvladuje.Zahvaljujem se Vam za odgovor in vas prav lepo pozdravljam. Mirjana Draga Mirjana, še […]

Spoštovana gospa doktorica,
s puberteto so se mi pojavili napadi božjasti. Ti so sicer redki, ker poznam vzvode, ki jih lahko sprožijo in se jim kar najbolj izogibam.
Zanima me, kaj o tej bolezni pravi ajurvedska znanost in s kakšnimi načini bolezen obvladuje.
Zahvaljujem se Vam za odgovor in vas prav lepo pozdravljam.

Mirjana

Draga Mirjana,

še naprej se izogibajte vsemu, za kar veste, da sproža napade. Ajurveda prepoznava epilepsijo kot motnjo prane vata (karmično ali pridobljeno) in se je loteva tako, da prano vata umirja in stabilizira. Potrebno je redno oljenje glave s kokosovim ali sončničnim oljem, redna nasja terapija (vsako jutro se v nos daje 3–5 kapljic ghija, ki je obogaten s kolmežem ali trifalo in kolmežem), redno spiranje nosu s slano vodo (džala neti) in redno žvrkljanje – vsako jutro vsaj 20 minut – sončničnega olja, ki ga potem izpljunete. Da bi umirili in uravnovesili prano vata, se v ajurvedskih klinikah (ki jih pri nas še ni) opravlja tudi terapija širobasti – nalivanje toplega olja na glavo, na katero smo predhodno pritrdili ‘klobuk’ iz tršega testa. Odsvetujejo se premočno začinjena hrana in pretirani telesni napori. Svetuje se redno in zadostno spanje, redna meditativna praksa in nadi šodhana pranajama – nežno in počasi, ter vedno v območju telesne ugodnosti.