JOGA NIDRA – pot do notranjega miru in ustvarjalnosti

Joga

Vsi, ki se strastno ukvarjamo s filozofijo joge in poglobljenimi jogijskimi praksami, v svojem iskanju vse kompleksnejših vaj in bolj naprednih tehnik velikokrat spregledamo kakšen biser, ki se ne sveti tako bahavo in ne obljublja takojšnje osvoboditve. Tudi sama dolgo časa nisem videla prave vrednosti joge nidre : »Kaj ... globoka sprostitev? Tega ne potrebujem ... saj redno meditiram ...« sem si mislila. Gotovo tudi zato, ker mi te tehnike, dokler nisem srečala Svamija Anandakapile, nihče ni dobro predstavil. Danes pa je joga nidra nepogrešljiv del mojega življenja.


Delam jo, ko iščem navdih za svoje filme, med stresnimi projekti jo delam pred spanjem, da umirim um in si zagotovim dober počitek, ko nimam časa spati več kot štiri ure na noč, jo delam, da nadomestim spanec, delam jo v obdobjih, ko se slabo spomnim sanj, saj pomaga ohranjati zavedanje v najglobljih stanjih, delam jo v obdobjih intenzivne samospremembe in pri delu na omejujočih prepričanjih, po intenzivnih duhovnih izkušnjah jo delam, da hitreje integriram izkustvo in harmoniziram energijske centre. Da ne omenjam izventelesnih izkušenj in drugih duhovnih stanj, ki sem jih doživela v jogi nidri. Svami Anandakapila je uporabljal jogo nidro tudi za učenje – oziroma integriranje ezoteričnih resnic v svojo podzavest. Svamidži je največji erudit, kar jih poznam, na področju tako zahodne ezoterike kot joge in tantre. Njegov um je eno samo mnemonično orodje, ki za vsak podatek najde verigo asociativnih dejstev, ki nas najprej izzovejo in postavijo vse, kar smo mislili, da vemo o neki stvari, na glavo. Po tem začetnem viharju pa vedno poglobijo naše razumevanje. Rada imam Svamija, svojega guruja, ker nikoli ne poenostavlja, niti duhovnih resnic ne življenja. Eden njegovih priljubljenih citatov je Hipokratova uvodna misel v njegovo knjigo Navodila zdravnikom:

»Življenje je kratko –
umetnost (medicine) dolgotrajna,
priložnosti bežne,
eksperiment zmotljiv,
presoja težka.«

»In v 2500 letih se ni nič spremenilo!« je vzkliknil Svamidži, ko mi je nekoč zgornji citat odrecitiral kot odgovor, ko sem želela njegov nasvet v zvezi z neko svojo odločitvijo. Ja, res, poskusi, pa boš videla, zakaj iščeš zaslombo za svoje odločitve. Svamidži je pravi tantrični guru, njegovi odgovori so sicer včasih podobni odgovorom delfskega preročišča, vendar ti dajo misliti in te neizogibno postavijo na svoje noge.
Vrnimo se k jogi nidri: kaj je torej joga nidra?
Joga nidra je tantrična jogijska tehnika, ki jo je razvil Paramhamsa Satjananda. »Joga« pomeni združitev, »nidra« pa pomeni spanec in res, jogo nidro imenujemo tudi »jogijski spanec«. To je vodena meditacija, v kateri sistematično dosežemo popolno fizično, mentalno in čustveno sprostitev. Znanstvene raziskave so pokazale, da pri običajnem spanju naši možgani zdrsnejo iz beta v alfa in potem delta in theta frekvenco valovanja, ki je značilna za globok spanec. V jogi nidri pa so izmerili, da se delta valovanje – značilno za globok spanec, izmenjuje z alfa valovanjem, ki je povezano z globoko relaksacijo, zato v joga nidri doživimo globoko sprostitev mentalnih, čustvenih in telesnih napetosti. V jogi nidri ohranjamo zavedanje, ko prehajamo skozi ta stanja, ki so sicer značilna samo za najgloblji spanec in meditacije, zato pravim, da uporabljam jogo nidro v obdobjih, ko se slabo spomnim sanj, saj me uri v ohranjanju zavedanja v teh stanjih. Bila bi tudi gotovo koristna za vse, ki želijo razviti sposobnost zavestnega sanjanja.

JOGA NIDRA IN NESPEČNOST
Če gremo spat polni napetosti v telesu in z umom, polnim nemirnih misli, je naš spanec plitek in nemiren, zato se zbujamo utrujeni. V obdobjih velikega stresa pa nas lahko celo muči nespečnost.
Joga nidra pred spanjem odpravlja nespečnost in pomaga, da je naš spanec bolj miren in osvežujoč.
Lahko pa jo uporabljamo tudi kot nadomestilo spanca čez dan, ko potrebujemo krepčilen umik, po katerem se lažje spopademo s stresnimi situacijami. Zaradi globoke sprostitve, ki jo dosežemo, ena joga nidra zaleže za štiri ure spanja.

JOGA NIDRA KOT ORODJE ZA OSEBNO SPREMEMBO
Joga nidra je zelo natančno zasnovana. Najprej na poseben način krožimo z zavestjo po delih telesa, kar povzroči popolno telesno sproščenost. Ko začnemo zavestno prebujati občutke: mraz, vročina, bolečina, radost … stopimo v stik s svojimi čustvi in v vodeni vizualizaciji vzpostavljamo stik s podzavestnimi vsebinami in se jih osvobodimo. V tem sproščenem stanju lahko podoživimo preteklost kot nedotaknjen zunanji opazovalec ter se tako osvobajamo njenega vpliva na naše življenje. Karma je v resnici naša reakcija na pretekle travmatične dogodke. Naša karma so vsa prepričanja in odločitve v zvezi z življenjem, ki smo jih ob takih dogodkih sprejeli in ki jih ponavljamo v neskončnost, ne glede na to, da pretekle situacije že davno ni več in da za trenutne okoliščine niso več primerne niti ne ustrezajo več resnici. Lahko se odločimo, da stopimo iz vloge žrtve tako, da te pretekle dogodke zavestno izčrpamo in spet vzpostavimo nadzor nad svojim življenjem. V jogi nidri zgradimo most med zavednim in nezavednim umom in se osvobajamo preteklih travm. V tem stanju joge (združitve) našega intelektualnega, zavestnega jaza z nezavednim potem vsadimo vase pozitivne avtosugestije, s katerimi usmerimo naše življenje v zaželeno smer. V tem stanju, v katerem so odprte poti med zavednim in nezavednim umom, imajo pozitivne sugestije izjemno močan učinek in lahko popolnoma spremenijo naše življenje. Jogo nidro torej lahko uporabljamo kot orodje za izgradnjo svoje nove osebnosti.

JOGA NIDRA IN KREATIVNOST
Mnogi ustvarjalci imajo napačno prepričanje, da so najbolj ustvarjalni pod stresom. Stres nas res prisili, da iztisnemo iz sebe zadnje srage svojih sposobnosti, vendar je narava stanja stresa v diametralnem nasprotju s stanjem kreativnosti. Stres je stanje, ko naš organizem vklopi vse skrite rezerve moči (takrat je dominantno simpatično živčevje), ker zunanje okoliščine zaznava kot nevarnost . Prevladujoče je torej beta valovanje naših možganov. Po ezoteričnih teorijah pa je rezervoar kreativnosti v naši podzavesti, s katero lahko vzpostavimo stik v globoki sproščenosti, ko je naš um miren. Zato torej vsem, ki jih preganjajo roki in obupano iščejo ideje in rešitve za svoje projekte, navadno svetujem, naj za 20 minut zadremajo. Ko se sprostimo in umirimo svoje misli, se odpremo za inspiracijo. Inspiracija je uvid z višjih ravni, ki za svoj medij uporablja našo podzavest, ki lahko spregovori samo, ko je naš um miren. Takrat rešitev naše ustvarjalne krize brez izjeme priplava na površje. Joga nidra nas povede v stanje globoke sprostitve, kjer je naš osebni cenzor (ego) sproščen, zato se odprejo kanali do naše in kolektivne podzavesti, ki jo lahko po Jungu imenujemo tudi arhetipski svet. Kolektivna podzavest – skladišče kolektivnih ustvarjalnih uvidov – je naša naravna dediščina. Tu je izvor naše ustvarjalnosti. V jogi nidri pridemo v stik s tem svetom, ki nam posreduje rešitve za ustvarjalne izzive, na katere se osredotočamo. Morda odgovora ne bomo dobili v jogi nidri sami, lahko pa pride v sanjah ali podnevi – zagotovo takrat, ko si bomo najmanj prizadevali.

JOGA NIDRA KOT DUHOVNA POT
V naprednejših verzijah joge nidre s pomočjo simbolov prebujamo naše čakre, kroženje zavesti po delih telesa postaja bolj kompleksno, prav tako vizualizacija. Če ta dar starodavnih jogijev uporabljamo vsakodnevno, nas lahko vodi do popolnega prebujenja. Ta verzija joge nidre je koristna tudi na poti kundalini joge, v kateri se naše čakre lahko nenadno prebudijo in sprožijo neravnovesje in psihično nestabilnost. V takih primerih velikokrat že samo ena joga nidra spet vzpostavi harmonijo. Sama pa jo uporabljam tudi po močnih duhovnih izkustvih, ker mi pomaga hitreje integrirati energije in sprejeti spoznanja.

Polona Sepe – Ambikananda

Polona Sepe je režiserka in scenaristka, ki je leta 1991 ustanovila misterično šolo Kriya Tantra Yoga, kjer posreduje tradicionalno znanje Krije, Tantre in zahodnih ezoteričnih šol.

Viri:
• privatno učenje pri Svamiju Anandakapili Srasvatiju
• uvodna knjižica k CD-ju: Yoga Nidra Meditation – Dr. Jonn Mumford (Swami Ananadakapila Saraswati), avtor Carl Llewellyn Weschcke
• zasebno gradivo Polone Sepe – Ambikanande