TISOČ IN ENA NOČ

Mladinska knjiga založba, 2010


Prevedla Stanka Randla in Vladimir Kralj


Cena 59,96 EUR


Tisti, ki nimajo veselja do knjig, menijo, da je knjiga darilo, kot bonboniera: nekaj, kar izbereš, ko ti zmanjka idej. Toda če parafraziram znameniti citat iz filma Forrest Gump: knjiga je kot bonboniera, nikoli ne veš, kakšno čudovito presenečenje te čaka v njej.

In velika, razkošna, zlata knjiga pravljic je videti kot dragocena bonboniera, čeprav jo dobimo za ceno enega malce bolj resnega obiska pri frizerju: cena je glede na vsebino vsekakor vabljiva.
Kdaj smo zadnjič vzeli v roke ali poslušali pravljice?

Prav gotovo za večino velja, da se morda sploh ne spominjamo več. Morda prav ta duhovno odprti čas decembra ponuja priložnost, da se znova potopimo vanje ali jih podarimo tistim, ki nam nekaj pomenijo.

Alf-Laila va-Laila, arabsko ime najbolj slavne zbirke pravljic, zveni očarljivo in skrivnostno. Pravljice, ki so zbrane, izvirajo iz različnih delov Vzhoda in so jih sooblikovale kulture Egipta, Perzije, Sirije, Indije, arabskega in judovskega sveta. Zajemajo celoten spekter življenja od najrevnejših do najbogatejših slojev in živalski svet. Odpirajo svet čudovitih pustolovščin in nenavadnih doživetij, človeških slabosti in veličin.

Zgodbe, ki jih v boju za svoje preživetje pripoveduje Šeherezada kralju Šahrijarju, so najrazličnejše, s svojo vzhodnjaško čarobnostjo burijo domišljijo in prav tako kot iznajdljivo in modro Šeherezado nas zgodbe ohranjajo pri življenju, nas oblikujejo kot bitja duha, fantazije, ustvarjalnosti in arhetipskih usedlin, ki nas določajo.

Nekoč so bile pravljice namenjene vsem, še posebej pa odraslim. Kot pravi Herman Hesse v nekem svojem eseju o branju, je najboljše branje tisto, ko poslušamo- leže, umirjeno in zbrano, ko nam nekdo bere. Ideja za lepo darilo: podarimo pravljice in branje.


BHP