RAVNOVESJE V KUHINJI – SRCU DOMA – SKOZI VASTU

joga kuhinja vastu

Kuhinja.
Pripravljanje hrane. Energije, ki nam da življenje. Pogovor, druženje, povezovanje.
Okusi in uživanje v njih. Vonj, ki nas spominja na domačnost.
Kuhinje je velikokrat srce doma in zelo pomembno je, kako se mi v njej počutimo, kako je urejena.


Kuhinja je bila zame vedno prostor ustvarjanja ter zdravja – zelo močno povezana  z elementom ognja, ki nam pomaga tako ustvariti, kot ustvarjeno preobraziti v energijo za življenje.

Po Vastuju je kuhinja eden najpomembnejših prostorov  v hiši ali stanovanju. Priprava hrane je zelo pomembna, saj nam le ta daje energijo potrebno za življenje.

A kaj sploh je Vastu?

Vastu je znanje o ureditvi stanovanja, hiše,  vrta ali posameznih prostorov. Pomaga pri gradnji ali nakupu hiše, zemljišča ali stanovanja ter pri njihovi preureditvi. Pri tem si pomaga z zakonitostmi delovanja narave, naravnimi ritmi, ter našimi lastnimi posebnostmi in potrebami, ki jih razberemo preko trenutka našega rojstva.
Njegov namen je vzpostaviti ravnovesje med nami in prostorom samim. Ne ločiti in ograditi nas od narave, temveč povezati nas z njo na pravilen način, da se poveča pretok energije in vzpostavi ravnovesje.

Pri svojem delu Vastu upošteva pravilno orientacijo, smeri neba in naravne elemente, ki so povezani s temi smermi, ter tudi osebne individualne smeri stanovalcev – izračunane na podlagi rojstne karte.
Upošteva dva pomembna energijska tokova: magnetno silo iz severa in energijo Sonca iz vzhoda, ter njegovo potovanje proti zahodu…. Upošteva naravne ritme, ki jim sledi tako narava, kot tudi mi. In upošteva tudi okolico ter kulturne in geografske značilnosti prostora in časa, kjer živimo.

Po Vastuju je kuhinjo najbolje postaviti na področje JV, ki je povezan z elementom ognja.
Jedilnici – tako neločljivo povezani z kuhinjo pa najbolj ustreza vzhod ali v primeru, da je jedilnica del kuhinje – tudi zahodno od nje. Vastu pravi, da prejema hrana v sebe energijo smeri, v katero gledamo pri njeni  pripravi in uživanju.
Vzhod je področje Sonca, ki nam daje življenje, energijo, ustvarjalnost…. in zato je zelo ugodno pripravljati hrano obrnjeni proti vzhodu, prav tako tudi uživati jo.
Področje vzhoda je zelo primerno tudi za gojenje zelišč ali rastlin, ki rastejo, saj je Sonce povezan tudi z plodnostjo, ustvarjalnosti in rastjo.

Če je le možno, pri načrtovanju hiše ali njeni preureditvi –  kuhinjo postavimo v spodnje nadstropje na področje JV –  stran od kopalnice, stranišča ali vhodnih vrat.
S postavitvijo kuhinje na ostala področja – smeri neba –  lahko z elementom ognja, ki je tu dominanten porušimo in ogrozimo ravnotežje v tem drugem prostoru. Izjema so osebne individualne smeri – smeri, ki nam osebno najbolj ustreza za kuhinjo – in te se določijo preko rojstnih podatkov in naravnih ritmov v trenutku našega rojstva.
V primeru, ko ne načrtujemo hiše ali prenove in nimamo možnosti zamenjati položaja kuhinje znotraj stanovanja je potrebno na drugačen način povrniti in vzpostaviti ravnovesje v  ogroženem  delu.
Vastu pozna veliko korekcijskih ukrepov, ki nam pomagajo povrniti ravnovesje v prostor.

Če je kuhinja na področju JZ, kar je po splošnim Vastu načelih neugodno, saj JZ-u vlada element zemlje, je zelo pomembno, da v kuhinji, ki se nahaja na JZ brez možnosti premestitve, na drugačen način vzpostavimo ravnovesje elementa zemlje…..z veliko zemlje, s kvadratno obliko, s tegeljci z zemljo in zimzelenimi rastlinami, z glino na JZ, s simbolom leva, ki je povezan s tem delom….
Kuhinja na SZ-u, ki je področje elementa zraka, ogrozi le tega in ga je potrebno s pravilno razporeditvijo elementov znotraj kuhinje, s pravilnimi barvami, simboli ….vzpostaviti nazaj….
SV je področje elementa vode in prav tako ni primeren za kuhinjo, tam ima najbolj uravnotežujoč učinek voda na SV…

Če si kuhinje ne moremo urediti na JV, lahko v JV kot kuhinje (ki je področje elementa ognja) postavimo vsaj štedilnik ali električne aparate, ki jih v kuhinji in med kuhanjem uporabljamo. Kot sem že rekla je dobro, da smo obrnjeni proti vzhodu. Lahko pa s pomočjo vastuja in djotiša izračunamo osebno individualno smer, ki nam najbolj ugaja za uživanje in pripravo hrane.

Kombinacija JV in osebne individualne smeri pa nam pokaže najbolje možnosti za naše počutje v kuhinji in jedilnici, pri pripravi hrane in njenem uživanju.

Voda, ki jo prav tako uporabljamo v kuhinji, je povezana z severom in severovzhodnom. Prav tako je sever področje zdravja – pa lahko tu hranimo stvari, ki nam predstavljajo zdravje.
Težje elemente je dobro postaviti na jug in jugozahod kuhinje.
Središčni del prostora poizkusite pustiti prost, ne glede na to, ali gre za manjši ali večji prostor.
Smeti je znotraj kuhinje najbolje namestiti na njen zahodni del.

Zelo ugodno je v kuhinji gojiti začimbe (če je le možno na vzhodu, ali na področju naše lastne – individualne izračunane točke vzhoda) ali hraniti posušene – na JZ-u.

V jedilnici naj imajo kvadratne ali pravokotne mize prednost pred okroglimi, ki spodbujajo hitrost pri uživanju hrane.

Zelo pomembno je, da je kuhinja čista in da tudi v njej uredimo kotiček – ali področje miru, ki nas kdaj pa kdaj opomni, da je zelo pomemben tudi način, na katerega hrano pripravimo in zaužijemo in ne samo njena vsebina.

Barve, ki so najbolj ustrezne za področje jedilnice in kuhinje je najbolje izbrati glede na naše lastne posebnosti.
Jugovzhod, ki je povezan s področje ognja, je povezan tudi z rdečo barvo, a pozor, pri njej je potrebno vedno biti previden – nekaterim ustreza, drugim ne. Glede na to, da gre za področje elementa ognja pa vseeno ustrezajo bolj tople barve.
Oranžna spodbuja apetit in se jo za ljudi s prevelikim apetitom ne priporoča v jedilnici.
Zahod in severozahod je povezan z zeleno barvo – pa bi kakšen odtenek zelene ali rastlina na tem področju vzpostavila lepo ravnovesje.

Kljub hitremu tempu in načinu življenja poizkusimo poskrbeti, da vaše  prehranjevanje  in hrana ne bosta vedno hitra. Poizkusimo se sprostiti in v miru zaužiti obrok. Pri tem nam lahko pomaga umirjena tiha glasba, zelenje v tem delu, svečka pri mizi ali prostor miru, ki smo si ga uredili in nas spomni na mirnost. V naglici pa pomaga že globok vdih in izdih, da se naše telo sprosti in pripravi na uživanje hrane.

Sploh  v teh – včasih stresnih a lepih prazničnih dneh!

Tina Pipan