Preimenovanje skoraj odraslega otroka

Spoštovana gospa Pipan!Eno od vprašanj, na katero ste pred časom odgovarjali, mi ne da miru. O imenovanju otroka, namreč. Zdi se mi, da za svojega otroka nisem izbrala pravega imena.Zanima me, če je pametno otroka, ki je  že skoraj odrasel, preimenovati in če ima to sploh kakšen učinek.Hvala za odgovor, Dora Pozdravljeni Dora! Pri skoraj […]

Spoštovana gospa Pipan!
Eno od vprašanj, na katero ste pred časom odgovarjali, mi ne da miru. O imenovanju otroka, namreč. Zdi se mi, da za svojega otroka nisem izbrala pravega imena.
Zanima me, če je pametno otroka, ki je  že skoraj odrasel, preimenovati in če ima to sploh kakšen učinek.
Hvala za odgovor, Dora

Pozdravljeni Dora!

Pri skoraj odraslem otroku je zelo pomembno, da o morebitni spremembi imena temeljito razmislite. Ime resnično  s svojim zvokom aktivira dele nas in s tem vedno – ali poudari naše prednosti ali pa morda še bolj izrazi neravnovesja.

A o spremembi imena se mora skoraj odrasli otrok strinjati, kar pa včasih v odraščajočem obdobju lahko prinese otroku večje nevšečnosti, kot morda ohranitev obstoječega, ne najbolj ugodnega imena. Včasih je v takšnem primeru dovolj že vsaj malo spremeniti ime ali vzdevek, a vsekakor le toliko, da se tudi otrok z njim dobro počuti. Lahko mu predstavimo možnost spremembe imena kot nekaj, za kar se bo v prihodnosti morda lahko odločil sam – če se bo in za to prevzel odgovornost.

Djotiš pozna – poleg izračuna ugodnosti imena in prilagoditve le tega – še veliko preventivnih tehnik in nasvetov, kako, kdaj in na kakšen način lahko ljudje spremenimo neravnovesja in izrazimo talente ter danosti.
Je nekakšen notranji kompas, ki nam pomaga prepoznati našo pot, pravilne odločitve v pravih trenutkih in delovanje v smeri, ki je za nas najboljša.
Sprememba imena lahko odpre vrata spremembi in je včasih tista pika na i, ki kaže na našo notranjo odločitev, da smo se spremenili, oziroma odprli vrata spremembi. Je kvalitetna, a ne edina možnost ali edini preventivni ukrep, ki ga djotiš pozna.

V primeru odraščajočega otroka bi vam v primeru težav, svetovala osebni posvet, kjer bi lahko  pogledali na kakšen način, kdaj in zakaj lahko najbolj pomagate svojemu otroku.

Lep pozdrav,

Tina Pipan, vastu in djotiš svetovalka