STO OBRAZOV NOTRANJE MOČI

Alenka Rebula
Meditacije

Mladinska knjiga, Ljubljana, 2010
Cena: 22,95 EUR


Alenka Rebula nas je razveselila z novo knjigo. Tako drugačno, da jo je težko opisati. To ni običajna knjiga, vodnik ali priročnik. Enostavno jo moramo doživeti. Bogastvo Alenkinega jezika in njen globok notranji uvid nas vabita k razmišljanju in meditaciji o mislih in temah, ki jih je strnila pod naslovom »Sto obrazov notranje moči«.

Avtorica niza misel za mislijo, za katere se zdi, da se rojevajo globoko v človeški notranjosti, v vsakemu od nas. To niso teme zunanjega sveta, ampak teme, ki se spontano prebujajo v nas in nam pomagajo razumeti sebe in druge, če jim le prisluhnemo in o njih razmišljamo. Knjige ne moremo brati na običajen način. Lahko pa je vsaka misel ali tema meditacija zase. Alenke Rebula nas na sto načinov vodi k razmišljanju o sebi. Podarja nam dragoceno ogrlico, na kateri so nanizani biseri. Vrvica je naš notranji svet oz. naša notranja moč. Biseri, ki jih niza pa so večne teme, ki čakajo, da jih prepoznamo in razumemo. S tem izgrajujemo in širimo svoj notranji prostor in postajamo boljši človek.

Simbolična je že prva tema z naslovom »Večna rast« – vse zna rasti, tudi jaz. To je sporočilo, ki ga moramo vedno nositi s seboj in se ga zavedati.
Posebej se me je dotaknila misel z naslovom »Cvetenje v trnju« – tudi sredi trnja lahko najdem prostor zase. Kako zacveteti, se razviti, če si doma v trnovem gaju? Seveda je mogoče! Le brez strahu moramo dojeti, da je trnje samo predvidljiva in negibna mreža in da je praznine veliko več kot trnja! V ta prostor, v to praznino lahko zacvetimo in razvijemo svoje potenciale.
Na tak in podoben način nas Alenka s svojo knjigo meditacij vabi k doživljanju samega sebe.

Dragoceno branje za vsakogar, ki želi več svetlobe v svojem življenju.

Lili Fugina