BABICE SVETUJEJO SVETU

Starešinke ponujajo svoje videnje, kako bi rešili naš planet

Mednarodni svet trinajstih staroselskih babic se je prvič sestal leta 2004 na ozemlju irokeške konfederacije v državi New York. Starešinke in zdravilke iz različnih starih kultur so se zbrale, da bi ljudem posredovale svoje znanje o materi Zemlji in našem bivanju na njej.


Carol Schaefer
Prevod Ana Bohte

2008, Založba Gnostica

Po uvodnem govoru je jupiška babica Rita mednje razdelila trinajst kamnov in trinajst orlovih peres in jim razkrila prerokbo o srečanju. Ko je imela devet let, ji je prababica izročila trinajst kamnov in trinajst peres in jo prosila, naj jih preda članicam Sveta, ko bo končno napočil čas, da se srečajo nosilke izročil ljudstev z vseh štirih strani neba. Na srečanju so z opisom svojih videnj in prerokb osvetlile čas, v katerem živimo, in nas spodbudile, da z dejavnejšim odnosom do stvarstva pripomoremo k ohranitvi človeštva. Sedem dni je gorel sveti ogenj, okoli katerega so sedele babice in si izmenjevale edinstvene nauke, ki nam bodo pomagali ustvariti lepši svet.

V prvem delu knjige so opisane življenjske zgodbe vseh trinajstih babic. Spoznavamo, kako težko so živele kot pripadnice zatiranih in preganjanih staroselskih narodov. Pa vendar jim je uspelo ohraniti običaje, obrede in globoko modrost svojih ljudstev!
V drugem delu knjige se bralki ali bralcu razkrije zakladnica znanja pod naslovom: Nasveti za današnji čas. Hopijevske prerokbe nas seznanijo z videnji, ki se ujemajo s prerokbami drugih starih kultur, na primer z majevskimi, in nas opozarjajo, da je to čas velikih sprememb. Babice nas pozivajo, da prisluhnemo duhovnemu svetu, ki ga sodobni človek, potopljen v svet materializma, ne zaznava.
Pravijo: “Vse življenje je sveto in vse življenje je eno.” Človeštvo in Zemljo je treba očistiti nakopičene negativnosti, posledic usmeritve k materialnim dobrinam in tehnologiji. Tisočletja zatiranja ene polovice človeštva in preziranja njenih kvalitet nas je pripeljalo na rob uničenja. Staroselke nas spodbujajo, da začutimo žensko energijo in ji s svojimi dejanji izborimo prostor, ki ji pripada. “Ne le ženske, tudi moški jo nosijo v sebi, to veliko moč, ki prinaša preporod vsemu človeštvu,” pravijo. Babica Rita nas uči, da preteklost ni breme, marveč lestev, po kateri smo se povzpeli do današnjega dne. “Če to vemo,” pravi, “se lahko prepustimo svoji pravi naravi. Življenje si gnetemo iz preteklosti in sedanjosti. Najhitreje bomo sicer napredovali, če smo zazrti v prihodnost in ne posvečamo preveč časa in energije tistemu, kar je minilo. Ko si celimo rane, smo sami svoji predniki. Takrat zdravimo tudi rane prednikov, babic, dedkov in svojih otrok. Ko pozdravimo sebe, pozdravimo tudi mater Zemljo in prihodnje rodove.”

Hvaležna sem, da se je ta knjiga znašla na policah slovenskih knjigarn in knjižnic. V času, ko se mnogi predajajo črnogledim vizijam naše prihodnosti, vnašajo Babice svetlo luč upanja, nakazujejo nam pot, na katero naj pogumno stopimo, združimo znanja vseh ras in ustvarimo svet miru in blaginje. Naj dodam še eno misel iz knjige: Posameznik največ pridobi takrat, ko pridobi vsa skupnost!

Za konec naj omenim tudi besede enega največjih modrecev našega časa, Njegove svetosti dalajlame. Na predavanju med letošnjim obiskom v Sloveniji je poudaril, da so ženske tiste, v katerih je sočutje močneje izraženo, in nas zato pozval, da prevzamemo vodilno vlogo v izobraževanju 21. stoletja.

Izobraževanje ni le proces, ki poteka v izobraževalnih ustanovah. Prvi učitelj vsakega novorojenega bitja je njegova mati, vendar “knjige znanja” že dolgo ne upoštevajo vedenj žensk in mlajšim generacijam ne posredujejo celostne podobe kozmosa. Sodobne ženske smo izgubile stik s svojo naravo, naš spomin je kratek. Knjiga Babice svetujejo svetu je odličen vodnik do dragocenega in v tem trenutku nujno potrebnega znanja!

Karmen Poropat Melocco