Ponavljajnje ali kreativnost

Ponavljajnje ali kreativnostJogo prakticiram že več kot pet let, zadnji dve leti pa jo tudi poučujem. Skozi čas sem se pri nadaljevalni skupini znašla v dilemi ali naj določeno zaporedje asan utrjujem ali naj naredim bolj free-style zaporedje, ki vključuje več pestrosti in tudi zahtevnejše tehnike. Ponavadi imamo vedno enako ogrevanje, Suryo namaskar A in […]

Ponavljajnje ali kreativnost
Jogo prakticiram že več kot pet let, zadnji dve leti pa jo tudi poučujem. Skozi čas sem se pri nadaljevalni skupini znašla v dilemi ali naj določeno zaporedje asan utrjujem ali naj naredim bolj free-style zaporedje, ki vključuje več pestrosti in tudi zahtevnejše tehnike. Ponavadi imamo vedno enako ogrevanje, Suryo namaskar A in B in nato serijo asan, ki je bolj ali manj vedno enaka, na koncu sproščanje. Če je čas, še kakšna pranajama.

Kaj mi svetujete, kdaj začeti z zahtevnejšimi asanami oz. drugimi tehnikami, da bodo učenci napredovali?
Namaste!

Vaša bralka

Draga učiteljica joge,
v vsakem poučevanju joge, se kristalizira vaš odnos do vaše osebne jogijske prakse oz. sadhane in vaš odnos do potreb učencev. Torej gre za vas in vaše učence in ne samo za učence. Najprej se morate vprašati, kaj je tisto čemur sledite sama. Če je to, na primer, tradicionalno izvajanje zaporedja po Aštanga Vinjasa jogi, vam je določena rutina znana in ste jo sprejela. Vsekakor to ne pomeni, da gre za suhoparno zaporedje. Tudi Aštanga Vinjasana joga je lahko kreativna. Kreativnost boste našla v didaktičnem pristopu, v besedah, ki jih izgovorite med uro, v uporabi adaptacij oz. modifikaciji asan, v dobri veščini asistenc, saj sem prepričana, da brez tega ne gre. To je tisto, kar ste verjetno dobila v paketu veščin na učiteljskem tečaju.

Poleg tega pa je vsako ponavljanje tehnik unikatna izkušnja, ki ni odvisna samo od vas kot učitelja, ampak je odvisna tudi od tistega kar učenec prinese na jogo s seboj. Torej gre za koktejl občutkov, zaznav, misli, čustev … vse to obarva eno izkušnjo jogijske prakse ali sadhane. Vsekakor vedite, da se globina prakse oz. napredek doseže z rutino in ponavljajočim zaporedjem tehnik. To vam bodo povedali vsi mojstri vzhodnjaških veščin. Gre za zavedanje, kjer se naš Ego ne sprašuje več o smiselnosti, o tem ali je bolj zabavno, lepše, bolj pestro … ampak gre za tok energije, ki te posrka in si eno z njo. Torej free style ali bolj kreativno zaporedje asan, je lahko smiselno, če vi čutite, da znate in zmorete skupino zapeljat v takšno notranje stanje zavedanja, da se bodo ob tem čutili bolj pretočne, čistih misli in umirjenega duha. V tem trenutku gre predvsem za vas, ker učitelj joge je kot medij, ki kanalizira določeno energijo. Bolj močan je medij, lažje učenci umirijo misli in se predajo jogi. Vendar vedite, da free style oblika sadhane ravno tako mora imeti neko smiselno strukturo, saj bodo sicer učenci »razštelani« odšli domov.

Vsak učitelj na svoji poti lahko začuti določeno dilemo oz. se sprašuje kdaj s tehnikami stopiti korak naprej. Menim, da se bo to pri vas zgodilo, ko boste sama začutila, da jih obvladate in, da ste jih dobro prežvečila. Tukaj pa je nujno kontinuirano izobraževanje. Mnogo učiteljev joge po prvi stopnji učiteljskega tečaja žal meni, da že dovolj znajo, da ni potrebe po konstantnem učenju in stiku z drugimi izkušenejšimi učitelji joge. Osebno bom rekla le, da smo vsi mi učenci, ki moramo nenehno delati na sebi.

Preden odgovorim na vaše zadnje vprašanje, bom postavila vprašanje v razmislek, ker je ključnega pomena za vas in za mnoge druge učence in učitelje: Kaj sploh je zahtevnejša jogijska tehnika?
Morda je to zapleten in fizično zahteven jogijski položaj. Morda je to statičen položaj in popolna umirjenost uma v meditaciji. Morda je to uporabno znanje jogijskih tehnik, ki ti omogoča lastno jogijsko prakso brez učitelja joge. Morda je to branje in poglabljanje v jogijsko literaturo. Morda je to družbena angažiranost za zaščito živali. Pred časom mi je kolega, prav tako učitelj joge, dejal, da je pomagal starki čez cesto in je v tem dejanju doživel več joge kot v svoji jutranji praksi.

Težko rečem kaj je za vas zahtevna jogijska tehnika. Kakšen je bil vaš cilj, ko ste sprejela učence v uk? Vsak učitelj joge, bi si moral zastaviti cilj; ko veš kam si namenjen, boš prav gotovo prispel na cilj. Torej predvidevam, da ste trenutno v fazi, ko morate izdelati svoj »know –how« in potem vam bo jasno, kaj sledi.

Za zaključek: ne morete poučevati tistega kar sama ne razumete, ne živite in v kar ne verjamete. Ne ustavite se in še naprej z veliko predanostjo raziskujete pot joge.

Namaste,
Sneža Vidovič, učiteljica joge in meditacije.