Krči v predelu pod prsti na desni nogi

Spoštovana gospa doktorica,stara sem malo več kot 50 let in v klimakteriju. Imam težavo, ki je občasno zelo huda; pojavljajo se mi krči v predelu pod prsti na desni nogi. Ti so tako hudi, da se moram takrat, ko se pojavijo, sezuti in počakati, da minejo. Dogajajo se mi v vseh mogočih čevljih, tudi v […]

Spoštovana gospa doktorica,
stara sem malo več kot 50 let in v klimakteriju. Imam težavo, ki je občasno zelo huda; pojavljajo se mi krči v predelu pod prsti na desni nogi. Ti so tako hudi, da se moram takrat, ko se pojavijo, sezuti in počakati, da minejo. Dogajajo se mi v vseh mogočih čevljih, tudi v supergah.
Sicer sem fizično aktivna, imam uravnoteženo prehrano, v telesni konstituciji prevladuje kapha.

Hvala za odgovor,
Bojana

Draga Bojana,

najprej je treba ugotoviti, ali imate (glede na kapha konstitucijo) morda spuščen lok stopala ali celo plosko stopalo. Naslednje vprašanje je, ali imate skoliozo ali vsaj zamaknjeno medenico bolj v eno stran, ker so vaše težave le na desni strani. V tem primeru je treba ustrezno ukrepati: za ploska ali spuščena stopala je treba redno delati vaje z mišicami stopala, vedno stati tako, kot da bi želeli s prsti na nogah pobrati kaj s tal, poleti morate intenzivno hoditi bosi v naravi in si vsak večer močno masirati podplate. V menopavzi, zaradi hormonskih sprememb, v telesu upade element ognja, zato postaneta počasnejši ne le naša prebava in presnova, ampak upada tudi tonus vseh mišic v telesu. Tudi mišičnih vlaken, ki so v steni ožilja. Zato lahko noge začnejo malo bolj zatekati, če dlje časa stojimo ali sedimo. Zadrževanje tekočine v nogah lahko še dodatno oslabi mišice in pripomore h krčem.

Menopavza ne spremeni le stanja hormonov v jajčnikih, ampak po ajurvedi tudi os jajčniki-ščitnica. Možno je, da se začasno ta os privaja na novo razmerje in je zato delovanje obščitničnih žlez, ki skrbijo za raven kalcija v krvi (kalcij pa je osrednji mineral pri aktivnosti mišic), tudi v rahlem neravnovesju. V vsakem primeru, glede na to, da je vaša motnja le na desni strani, je težava povezana tudi s stanjem skeleta (medenica in hrbtenica). Redna vadba joge vam pri tem lahko zelo pomaga – pod strokovnim nadzorom je treba delati vaje, ki popravljajo stanje pri morebitno ukrivljeni hrbtenici (skolioza) ali zamaknjeni medenici: zasuki v obe strani, pasčimotanasana, džanuširsasana … Za urejanje hormonov in razbremenitev nog pretirane tekočine pa je treba vsak dan (lahko celo dvakrat dnevno) delati sarvangasano (svečo), ki jo je dobro zadržati vsaj 3–5 minut.

Lepo vas pozdravljam!