Ajurvedski pripomočki proti staranju kože

Spoštovani, zanima me, kakšne pripomočke svetuje ajurveda proti staranju kože oziroma ohranjanju mladostne suhe in občutljive kože. Zanima me tudi, ali priporočate jogo obraza.Hvala za odgovor, Gordana Draga Gordana, po ajurvedi morajo življenje sestavljati tudi redno oljenje kože in masaže obraza ter dnevne ‘kopeli’ kože s svežim zrakom. Življenje, ki ga zagovarja ajurveda, je življenje […]

Spoštovani,
zanima me, kakšne pripomočke svetuje ajurveda proti staranju kože oziroma ohranjanju mladostne suhe in občutljive kože. Zanima me tudi, ali priporočate jogo obraza.
Hvala za odgovor,

Gordana

Draga Gordana,

po ajurvedi morajo življenje sestavljati tudi redno oljenje kože in masaže obraza ter dnevne ‘kopeli’ kože s svežim zrakom. Življenje, ki ga zagovarja ajurveda, je življenje v nenehnem stiku s spremembami v naravi. To je danes v urbanem okolju postalo skoraj nemogoče ali zelo redko – zidamo hiše brez oken ali s takšnimi, ki se ne odpirajo, se ogrevamo z centralnim ogrevanjem, ni nam treba iti ven po drva nekajkrat na dan, ne pešačimo v službo in nazaj … V ajurvedi niso poznali našega sloga življenja, zdaj sedimo po cele dneve v zaprtih prostorih, ki se segrevajo in ohlajajo s klimo, ne dovolimo si več, da bi se poleti krepko prepotili in da bi nas pozimi mraz ščipal po obrazu, skratka, vse manj smo razpoloženi (ali sposobni?), da bi se naravno prilagajali podnebnim spremembam letnih časov. Koža je organ, ki tako kot telo v celoti plačuje davek tega ‘udobja’.

Če imate pita kožo (tanko, rdečkasto, ki se na vetru in soncu rada izsuši …), se je treba še zlasti v pita sezoni (poletje) intenzivno mazati z olji (olivno, arganovo), ghijem ali karite maslom (karite maslo deluje skoraj enako kot ghi). Vata kožo (suha, hrapava, temna, lisasta …) pa je še posebej treba ščititi z rednim oljenjem s sezamovim oljem, ghijem ali zelo oljnatimi balzami v pozni jeseni in zimi. Kombinacije vata-pita ali pita-vata običajno povzročajo občutljivo in suho/izsušeno kožo. (Kapha nima težav s suho kožo – koža tipa kapha je dolgo v starost vlažna, polna in mladostna.) V tem primeru je treba kožo poleti navlažiti in ohladiti z alojo, potem namazati s kakšno kremo iz naravnih olj, ki imajo naravni faktor (sezamovo, olivno, arganovo, orehovo. ..), pozimi pa jo mazati z gostimi naravnimi balzami na bazi karitejevega masla ali ghija, ki kožo zaščitijo in nahranijo.

Pri ohranjanju mladostnosti na splošno, tudi kože, bi pripomnila še nekaj: mladostnost dolgoročno ohranjate le s čistostjo srca in misli. Nobene kreme, masaže in preostali kozmetični ukrepi vam ne bodo povrnili sijočih oči in kože na obrazu, ki je subtilen izraz čistosti misli, pristne duhovne aspiracije in ljubečega srca. Brez notranje žeje po tej čistosti je vsak zunanji ukrep le začasen in nezadosten.
Smejalna joga je v redu, toda zakaj se ne bi smejali kar iz srca – s svojimi prijatelji, družino, medtem ko prepevate ali si pripovedujete kaj resnično duhovitega?