Joga in sinusitis

Sinusitis in jogaV zimskem času imam pogosto zamašen nos in občasno tudi sinusitis. Ali naj takrat prekinem prakso joge? Ali obstajajo kakšne tehnike, ki jih lahko posebaj priporočate? Lidija iz Lavrice Draga Lidija! Najprej za vse tiste bralce, ki ne vedo, kaj je sinusitis: Sinusitis  je vnetni proces v obnosnih votlinah, ki se pojavi, ko […]

Sinusitis in joga
V zimskem času imam pogosto zamašen nos in občasno tudi sinusitis. Ali naj takrat prekinem prakso joge? Ali obstajajo kakšne tehnike, ki jih lahko posebaj priporočate?

Lidija iz Lavrice

Draga Lidija!
Najprej za vse tiste bralce, ki ne vedo, kaj je sinusitis: Sinusitis  je vnetni proces v obnosnih votlinah, ki se pojavi, ko je normalno prezračevanje obnosnih votlin moteno zaradi delne ali popolne zamašitve prezračevalnih odprtin ene ali več obnosnih votlin. Vzroki so lahko zelo različni, vsem pa je skupno, da se zoži oziroma zapre odprtina sinusa.

V zimskem času, ko je veliko prehladov, viroz in različnih okužb dihal, se prav tako pojavijo težave z neprehodnimi nosnicami in sinusi. Poleg različnih splošnih priporočil: pitje mlačnih čajev, uživanje lahke hrane (zelenjavne juhice) in inhalacija, lahko dodamo tudi nekaj jogijskih tehnik. Dodam naj, da je stres pogosto tisti dejavnik, ki povzroči težave z dihali.

Lidija, v kolikor gre samo za zamašen nos priporočam nekaj ciklov Pozdrava sonca.

Zaporedje Pozdrava soncu si lahko ogledate na http://www.jogaportal.si/vse/74-asana/255-pozdrav-soncu-surja-namaskar

Le ta bo poživil cirkulacijo krvi in prekrvavitev nosne in obnosne votline.  Poleg gibanja je pri Pozdravu sonca pomembno tudi dihanje, ki bo »prezračilo« nos in ga odmašilo. Če v zaporedju asan, predvsem v uttanasani (stoječi predklon) in adho mukha svanasani (strešica), občutimo pritisk v glavi in bolečino v obnosnih votlinah, bomo Pozdrav sonca opustili in prešli na asane oz. druge jogijske tehnike, ki jih naštevam spodaj. Torej, ko bodo vaši predkloni postali neudobni, bo to tudi znak, da morate splošno prakso joge zamenjati s terapevtskim pristopom. Ne gre zato, da jogo popolnoma odstranite iz urnika, gre bolj za skrbno izbrane tehnike.
Jogijske tehnike, ki jih priporočam:

Pavanmuktasana (asana spuščanja vetrov) je asana, ki uravnoteža element zraka v telesu. V času prehladov in tudi sinusitisa jo izvajajmo vsak dan. Pavanmuktasano izvedemo leže na hrbtu, objamemo kolena in glavo dvignemo od tal, tako, da čelo približamo kolenom. Držimo asano nekaj polnih vdihov in izdihov. Lahko ponovimo večkrat.

Setu bandhasana (polovični most) je asana zaklona, ki bo pozitivno delovala na vaša dihala. Priporočamo jo v terapevtske namene ko gre za astmo, bronhitis in sinustis. Opis asane najdete na http://www.jogaportal.si/asana/144-asana-meseca-setu-bandhasana-most-s-prip

Sarvangasana (sveča) je inverzna asana, ki bo povečala pretok krvi in energije v glavo ter s tem sprostila sinuse. Asano izvajajte vsa eno minuto, nato spustite eno nogo navzdol (čez glavo) in zadržite še eno minuto, nato zamenjajte nogi in zadržite še minuto z drugo nogo.

Po sarvangasani svetujemo shavasano (truplo), asano v kateri se boste sprostili. Morda si lahko malo podložite glavo.

Po sproščanju svetujem Kapalabhati, pranajamo oz. dihalno vajo, ki je hkrati tudi čistilna tehnika ali krija, ki vas bo prečistila. Poleg tega kapalabhati deluje na element ognja v našem telesu, ki je ob infekciji v neravnotežju. Ko bodo nosnice prehodne, nadaljujte z Nadi shodanam pranajamo, ki umiri živčni sistem.

Na koncu dodajte petje OM mantre, pri čemer je daljši poudarek na zadnjem delu, na M. Na podoben način lahko deluje tudi Bramari pranajama. Vedite, da nastopijo težave s sinusi pogosto takrat, ko je vaš um nemiren. Mantre pa delovanje našega uma uravnotežajo.

Seveda pa je ena izmed najbolj znanih tehnik za blaženje težav s sinusi – jala neti ali izpiranje nosnic s slano vodo. Več o čistilnih tehnikah lahko preberete  http://www.jogaportal.si/vse/74-asana/255-pozdrav-soncu-surja-namaskar

Upam, da vam bodo omenjene tehnike pomagale!

Sneža Vidovič, Učiteljica joge in meditacije