OZDRAVIMO depresijo, tesnobo in stres brez zdravil in psihoanalize

Dr. David Servan-Schreiber
/7 naravnih metod zdravljenja/

Kadarkoli izvem, da bi kakšno težavo v zvezi s telesnim in duševnim počutjem lahko razrešila sama – torej brez pomoči strokovnjaka in zdravil, se v razumevanje informacije vržem takorekoč scela: z dušo in telesom. Nekaj podobnega sem doživela ob branju omenjene knjige. A naj povem tudi, da se ob vsakršni tovrstni informaciji najprej pozanimam, kdo je njen avtor. Sem pač že dovolj stara, da vem, da od vsega navdušujoče novega zares zaleže le malo malo.

Dr. David Servan-Schreiber ni kdorkoli. Je zdravnik uradne medicine, psihiater, strokovnjak s področja nevrologije, univerzitetni profesor, soustanovitelj Centra za integrativno medicino bolnišnice Shadyside v ameriški zvezni državi Pensilvanija in ameriške veje organizacije Zdravniki brez meja. V tej zadnji vlogi je pomagal ljudem, ki so doživeli najhujše vojne grozote na Kosovem. A četudi ne bi vedela za ta zadnji podatek, bi skozi branje omenjene knjige nezmotljivo čutila, da je pisec tudi dober človek. Ker se je torej tudi, ali predvsem, s svojo visoko strokovnostjo, predstavljeno na zelo razumljiv način, očitno dotaknil mojega srca – zdaj vem, da mojih čustvenih možganov- za vsem napisanim stoji tudi moja malenkost… In to tako, da njegova spoznanja in spoznanja njegovih predhodnikov in sodobnikov, ki jih v knjigi vselej imenuje, neumorno razlagam naprej; predvsem pa svojim učenkam joge, to je ženskam, ki so prebolele raka dojke, ki doživljajo ponovitev bolezni, ki se bojijo, da se jim rak ne bi ponovil, prestajajo mučno zdravljenje itd.

Knjiga OZDRAVIMO depresijo… je namreč natančen in izčrpen priročnik, po katerem se lahko reševanje marsikatere težave, ki je napisana v podnaslovu, lotimo kar sami. 7 naravnih metod zdravljenja, ki jih avtor predstavlja v knjigi, je zbirka sedmih postopkov ali načinov pristopa k samo/-zdravljenju, ki učinkovito in preprosto dopolnjujejo ali zamenjujejo utečene postopke iz zbirke uradne medicine.  Ker je Schreiber zdravnik specialist, ki sme napisati recept za zdravila, ki jih npr. zdravnik splošne prakse ne sme; ki sme predlagati npr. elektrošoke, ki so vedno stvar odločitve zdravniškega konzilija, so opisane naravne metode toliko bolj navdušujoče.

Če gremo lepo po vrsti, si metode takole sledijo:

SRČNA KOHERENCA. Izraz koherenca pomeni red, urejeno zgradbo, harmonijo in povezanost znotraj nekega sistema in med sistemi. V primeru srčne koherence to pomeni usklajeno delovanje med srcem in čustvenimi možgani, kar stabilizira avtonomni živčni sistem – torej razmerje med delovanjem simpatične (aktivne, tudi »podivjane«) in parasimpatične (pasivne, umirjene) živčne veje. Stanje prevlade simpatične veje označujejo na kratko povedano stres, tesnoba, strah itd. Če traja to le kratek čas oziroma le redko kdaj, seveda ni zaskrbljujoče. Kadar pa tako stanje posameznika popolnoma obvladuje in hromi njegovo življenje, lahko vodi v bolezen z mnogimi obrazi, tudi telesnimi. Da o misli na samomor niti ne govorimo.
Prve metode, torej srčne koherence, se lahko sami naučimo in jo potem tudi izvajamo. Gre za preprosto telesno umiritev, ki ji sledi umiritev in nadzorovanja dihanja – od tu naprej pa »prenos« oziroma vizualizacijo vdiha in izdiha v samo področje prsnega koša – natančneje v srce. Kdor se ukvarja z jogo, bo že vedel, za kaj gre. Ta bo ob spoznanju zdravilne moči, ki jo imata vdih (poglobljen) in izdih (podaljšan) to metodo zlahka preveril. Seveda pa ta deluje najizraziteje pri ljudeh, ki imajo opisane težave (tudi stresno povzročen povišan tlak) in sklenejo, da si bodo z njo poskušali sami pomagati.

EMDR. To je metoda, ki se zgleduje po dogajanju v najbolj aktivni fazi spanja, v kateri lahko pri opazovani osebi vidimo intenzivno premikanje oči pod zaprtimi vekami. Faza REM, ki pomeni prav to, je način notranjega opazovanja in predelovanja dogodkov preteklega dne, tedna itd. . Ker se dogaja v spanju, nanjo ne moremo vplivati, ne moremo je naročiti itd., vemo pa, da po prespani noči vidimo marsikak doživljaj drugače. Saj poznamo izrek »to moram prespati« ali »jutri mi bodo stvari bolj jasne« itd. In res gre prav za to. Vendar pa metoda EMDR ne predpostavlja, da jo bomo posnemali v spanju, kar je seveda nemogoče, ampak  poteka s pomočjo terapevta v budnem stanju. Ta namreč presodi, kdaj smo zreli za soočanje s travmo, ki nas muči, nato nas »povabi« da si to travmo (npr. posilstvo) prikličemo v spomin, temu pa sledi premikanje oči v smeri premikanja terapevtovih rok, ki gredo sem in tja, gor in dol. Sliši se neverjetno, očitno pa deluje. Gre za desenzitacijo (postopek ugašanja bolečih spomin in občutkov) in ponovno predelavo dogodka z očesnim premikanjem, s čemer se vklopi zdravilni(!) mehanizem možganov. Preteklih dogodkov, ki so nam prinesli toliko bolečine, ne pozabimo, jih ne potisnemo v podzavest, ampak vzpostavimo do njih nekakšno prizanesljivo distanco.

URAVNAVANJE NAŠE BIOLOŠKE URE. Vemo, kakšno moč imata zvok in svetloba? Seveda. Zvok budilke, ko je zunaj še tema, nas pa vrže iz spanja, povzroči, da nas dobesedno oblije mrzel pot in se začnemo tresti. Po tako surovem vstopu v novi dan se še dolgo ne spravimo k se bi.  Kako torej vstopiti v svet novega dne bolj mehko? Tako, da nas bo k temu zvabila postopno naraščajoča jakost svetlobe. Lux pomeni v latinščini svetlobo ali luč. S pomočjo premetene elektronske naprave za simulacijo svitanja, ki začne sevati najprej komaj zaznavno svetlobo (le nekaj luxov), nato pa, recimo tekom ene ure postopno vse močnejšo,  se bomo zbudili brez stresa. Svetloba, četudi umetna, bo prepričala možgane, da je čas, da odpremo oči v novi dan.

AKUPUNKTURA.  Zabadanje igel v točno določene točke na koži in podkožju, kjer so središča za spodbujanje pretoka energije čija (modrost tradicionalne vzhodne medicine), lahko odpravi potrtost, tesnobo, telesne bolečine. Duševni ali telesni znaki težav so posledica zavrtega pretoka energije. Iglica, ki zadene v določeno mesto, energijsko zaporo ali blokado sprosti in »električni« to spet teče nemoteno. Elektrika je energija, či je energija. Zdravljenje nima stranskih učinkov kot jih imajo npr. antidepresivi.

RIBE. Maščobne kisline omega-3, ki so v izobilju  v ribah,  hranijo naše čustvene možgane. Po domače povedano je ribje olje tisto čudežno naravno zdravilo, ki je hkrati gorivo za možgane, nujni gradbeni element (danes) za tvorbo malih sivih celic (jutri).  Maščobne kisline omega-3 so esencialne, kar pomeni, da jih moramo dobiti s hrano, saj jih telo ne more samo proizvajati. Vegetarijanci ali veganci pa vedo (ali pa bodo zdajle izvedeli), da je teh maščobnih kislin veliko tudi v lanenem in repičnem olju, orehih, tolščici itd.

GIBANJE. Gibanje ustavlja širjenje depresivnih misli. Ko tečemo, imamo pred njimi nekakšno prednost. Če redno tečemo oziroma se ukvarjamo s kako telesno dejavnostjo,  to učinkuje na endorfine, hormone sreče, majhne molekule, ki jih izločajo možgani. Podobne so opiju in njegovim derivatom kot sta morfij in heroin. Endorfini sprožijo občjutek ugodja in zadovoljstva, to pa je eden od bistvenih mehanizmov čustvenih možganov.  Razlika med opiati in endorfini pa je v tem, da od prvih lahko postanemo zasvojeni, od drugih pa – tudi. Vendar je ta druga oblika zasvojenosti nekaj čisto drugega, mar ne? Poglavje knjige, ki piše o pomenu gibanja, nosi mednaslov Prozac ali Adidas? Torej: zdravilo ali tek?

LJUBEZEN.  Ljubezen oziroma naši odnosi, pa naj bo to čustvo usmerjeno na človeka ali žival, odpravlja depresije, tesnobo, umirja krvni tlak, odpravlja aritmijo, bolečine v želodcu itd. Ljudje smo ustvarjeni za telesni in čustveni dotik oziroma stik. Koliko časa je trajalo, da so ugotovili, zakaj se nedonošenčki v inkubatorjih ne razvijajo tako, kot so pričakovali, in so naposled namesto ogrevane, brezhibno delujoče škatle materam poleg tega predpisali še »kengurujčkanje«, nošenje otroka v vreči na svojem srcu? Koliko časa je trajalo, da so nekateri opazili, da ženske laže prenašajo npr. ovdovelost, da se laže spoprijemajo z nenadnimi težavami. Ženske imamo baje močnejši socialni čut, zato se v težkih situacijah hitreje znajdemo in si življenje na novo organiziramo. Tiste pa, ki te veščine ne poznajo (velja seveda tudi za moške), naj se nad tem dejstvom zamislijo in se raje, kot da se predajajo črnim mislim, povežejo s svojo okolico. Eno najboljših zdravil zoper občutek, da nam je najhuje, da nihče ne trpi, kot mi, je, da poiščemo nekoga, ki mu je še huje in trpi še bolj. Ko pomagamo drugim, pomagam sebi. Morda celo najbolj sebi?! Verjemite dr. Schreiberju, verjemite mnogim, ki stojijo za temi mislimi in dejanji.

KONEC, KI BI LAHKO BIL TUDI ZAČETEK
Kako torej ostati čim dalj časa v dobri psihofizični kondiciji? Tako, da jo negujemo in da pravočasno zaznamo, ko nam začne polzeti iz rok. Najpozneje takrat je namreč napočil čas, da se vzamemo v svoje roke ali pa se prepustimo tistim, ki znajo to bolje. Del prve poti bomo s pomočjo omenjenega priročnika morda zmogli sami. Poskusimo! Poleg tega spoznanja pa je ob prebiranju  knjige OZDRAVETI očitna izrazita in vse bolj prepričljiva povezava med preverjenimi in dokazljivimi metodami naravnega zdravljenja in uradno medicino. Povezava omogoča tkim. holistični ali celovit pristop, kajti človek ni samo telo niti ni samo um in niti samo skupek čustvenih reakcij.  Človek je celota, ki vsebuje pravkar našteto. Morda pa še kaj drugega, o čemer se nam niti ne sanja…

Alenka Lobnik Zorko