Pozdrav soncu

Živjo!Na tečaju joge in tudi v različni literaturi sem zasledila, da je pozdrav soncu primeren za jutranjo prakso. Sama nisem najbolj jutranji tip, pa tudi službo začnem že zelo zgodaj, čas zase lahko dejansko najdem šele v večernih urah. Ker mi je pozdrav soncu zelo všeč, bi ga zelo rada izvajala, a se bojim, da […]

Živjo!
Na tečaju joge in tudi v različni literaturi sem zasledila, da je pozdrav soncu primeren za jutranjo prakso. Sama nisem najbolj jutranji tip, pa tudi službo začnem že zelo zgodaj, čas zase lahko dejansko najdem šele v večernih urah. Ker mi je pozdrav soncu zelo všeč, bi ga zelo rada izvajala, a se bojim, da bi mi kakorkoli škodoval. Zanimajo me njegovi resnični učinki in koliko del dneva res vpliva na smotrnost vadbe.
Hvala za odgovor,
Tadeja

Draga Tadeja. 
Pozdrav soncu (surja namaskar) je primernejši za jutranjo prakso zato, ker močno poživlja. Z dinamičnim zaporedjem predklonov in zaklonov namreč pomasirate notranje organe, stimulirate njihovo delovanje in pospešite prekrvavitev, s tem pa dvignete raven notranje toplote. Ob tem se tako telo kot um prebudita in pripravita na aktivnost. Idealno bi bilo pozdrav soncu izvajati ob sončnem vzhodu in se s tem energetsko pripraviti na nov dan.

A realnost je taka, da nam sodobni tempo pušča le malo odprtih možnosti, da bi si sami izbirali čas za vadbo. Če ne gre zjutraj, jo je treba pač prestaviti na večer. Nič ni narobe, če pozdrav soncu vključujete v svojo večerno vadbo, a vseeno je treba upoštevati nekaj nasvetov, da se izognete neprespani noči, ki bi utegnila slediti ob nepravilno zastavljeni vadbi.

Ker pozdrav soncu poživlja in v nas prebuja tako imenovani sončni tok energije, mu morajo slediti tehnike, ki pomirjajo oziroma imajo lunine lastnosti. Veliko naredimo tudi že s tem, da surjo namaskar izvajamo v počasnejšem ritmu, v bolj meditativni dinamiki. Sledijo naj mu asane, kot so pašimotanasana (klešče), baddha konasana (metulj) ali kakšen drug predklon, v katerem lahko vztrajate dlje časa in zares umirite dih. Pomembne so tudi inverzne asane, saj ohlajajo telo in umirjajo celoten sistem. V  poštev pridejo predvsem sarvangasana (sveča), halasana (plug) in pa viparita karani (polovična sveča).

Najbolj pomembno je seveda, kako zaključite. Šavasana (položaj trupla), v kateri vztrajate vsaj nekaj minut in sistematično sproščate posamezne dele telesa, je nujna za nevtralizacijo poživljajočih učinkov jogijske prakse. V končni del lahko vključite še pranajamo, dihalno tehniko, izberete pa ali nadi šodana pranajamo (izmenično dihanje po nosnicah) ali pa čandra bhedana pranajamo (lunin dih). Tako oblikovana sadhana nam ob koncu dneva podari občutek harmonije, ki iz nas že pred spanjem prežene utrujenost in napetosti ter nas v posteljo položi kot prerojene ter s tem zagotovi, da je spanec res kakovosten.