Težave s križem

Gospa Dušić,sem visok in (še) vitek. Imam težave s križem, ki so občasno precej moteče. Žena pravi, da je za to delno kriva tudi moja hoja, stopala namreč zelo obračam navzven. Zanima me, ali so v jogi kakšne vaje za korekcijo take drže stopal. Hvala za odgovor in lep pozdrav, Mare Mare, pozdravljeni! Hoja s […]

Gospa Dušić,
sem visok in (še) vitek. Imam težave s križem, ki so občasno precej moteče. Žena pravi, da je za to delno kriva tudi moja hoja, stopala namreč zelo obračam navzven. Zanima me, ali so v jogi kakšne vaje za korekcijo take drže stopal.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Mare

Mare, pozdravljeni!

Hoja s stopali navzven pomeni skrajšane mišice, ki povezujejo predel trtice in sedalnih kosti in zadnjo plat kolčnega sklepa. Lahko pa pomeni tudi nekoliko deformiran kolčni sklep. Z rentgensko sliko je najprej treba izključiti, da gre za deformacijo kosti. Če gre le za skrajšane mišice in to želite korigirati, so obvezne vaje za odpiranje in počasno iztegovanje teh mišic. Ena od teh vaj je vaja leže: ena noga je stegnjena, druga pokrčena v kolenu. Poskrbite, da sta obe sedalni kosti na tleh ves čas vaje. Pokrčeno nogo spuščajte vstran proti stegnjeni nogi (z roko potiskajte koleno pokrčene noge proti stegnjeni nogi in navzdol), tako da stopalo pokrčene noge gleda vstran. Delajte do svoje meje in nekoliko čez ter poskušajte ta položaj zadržati kakšno minuto ali dve, medtem ko skušate sprostiti mišice in organe v medenični votlini. Izvajajte to redno in dolgoročno na obeh straneh in rezultati bodo gotovo sledili.