Policistični jajčniki

Gospa doktorica, zaradi policističnih jajčnikov ne morem zanositi. Kaj lahko naredim z naravnimi sredstvi ali jogo, da bi se stanje izboljšalo? Hvala za odgovor. Anita Draga Anita, policistični jajčniki so povezani z došo kapa v telesu, ki je ne glede na vaš konstitucijski tip nekje udeležena in prisotna v medenični votlini. Zato je treba iz […]

Gospa doktorica,

zaradi policističnih jajčnikov ne morem zanositi. Kaj lahko naredim z naravnimi sredstvi ali jogo, da bi se stanje izboljšalo?
Hvala za odgovor.
Anita

Draga Anita,

policistični jajčniki so povezani z došo kapa v telesu, ki je ne glede na vaš konstitucijski tip nekje udeležena in prisotna v medenični votlini. Zato je treba iz hrane umakniti belo moko (najbolje je, da se odrečete pšenici v celoti – v kruhu, testeninah, pici, pecivu – kuskusu, bulgurju …) in večino sladkarij, razen sadja in sladic, narejenih iz sadja, mleko in mlečne izdelke, razen pinjenca, sirotke in kozje skute.
Od ajurvedskih preparatov lahko jemljete šiladžit, ki ga lahko kupite pri nas, v tujini pa prodajajo gokshura guggul ali kanchanar guggul, za zdaj se pri nas ne dobita, za vas pa ju lahko naroči in uvozi kdo od uvoznikov ajurvedskih zdravil. V Indiji ju ajurvedske lekarne običajno imajo. Od jogijskih vaj so koristne vse vaje, ki odpirajo medenico: metulj, lotos, pol lotos, sukhasana, sidhasana, svastikasana … Zelo sta primerni tudi vaji pašimotanasana (klešče) in sarvangasana (sveča) in njima nasprotna riba (matsjasana). Koristna vaja je tudi uštrasana (kamela) in še posebej namaskarasana. Redno, večkrat na dan, je treba vaditi mula bando in s tem krepiti reproduktivne organe in s to vajo v ta predel dovajati ogenj.