Izpadanje las v menopavzi

Spoštovani, sem v menopavzi in opažam, da mi zelo izpadajo lasje. Sem vitka svetlolaska s svetlimi očmi. Mi lahko priporočite kakšno ajurvedsko sredstvo za preprečevanje izpadanja las? Hvala, Monika Draga Monika, priporočam vam redno jogijsko vadbo, predvsem vajo sarvangasana (sveča), s katero boste lahko ponovno vzpostavili hormonsko ravnotežje. (To vajo je vedno treba uravnati s […]

Spoštovani,
sem v menopavzi in opažam, da mi zelo izpadajo lasje. Sem vitka svetlolaska s svetlimi očmi. Mi lahko priporočite kakšno ajurvedsko sredstvo za preprečevanje izpadanja las?

Hvala,
Monika

Draga Monika,

priporočam vam redno jogijsko vadbo, predvsem vajo sarvangasana (sveča), s katero boste lahko ponovno vzpostavili hormonsko ravnotežje. (To vajo je vedno treba uravnati s kakšno nasprotno vajo, kot je na primer riba.) V menopavzi se pogosto dogodi, da ščitnični hormoni ‘zanihajo’, kar vpliva na presnovo povsod v telesu in med drugim tudi na motnje v predelu lasišča. S svečo boste to neravnovesje preprečili ali zajezili oz. povrnili ravnovesje. Sicer pa si lasišče lahko redno mažete z oljem bhringaraj, ki ga imajo v Indiji, pri nas pa se lahko naroči prek uvoznikov ajurvedskih zdravi. To olje bo preprečilo izpadanje las, jim povrnilo vitalnost in tudi preprečilo sivenje las. Tablete bhringaraj (Eclipta alba), ki jih lahko sočasno uživate, pa se ponekod dobijo tudi pri nas.