ENERGIJSKA MEDICINA ZA ŽENSKE

Donna Eden
in dr. David Feinstein

Založba Gnostica, 2011
Prevedla: Špela Stritar Haddad
Cena: 28,70 EUR


Vitalnost, življenjska sila, energija,in navdih se skozi vas prevedejo v dejanja. Ker vam ni para,je to izražanje edinstveno. Če ga onemogočite, ga ne bo nikoli več in bo izgubljeno.

 Martha Graham

Pred nami je dragocena knjiga, ki pomaga odstirati vrata v razumevanje človeka, ki so ga mnoge stare kulture imele, naša pa ga je nekje na poti izgubila. Vendar se ta vrata počasi in zanesljivo odpirajo tudi v izkušnji sodobne medicine, prav s pomočjo ljudi, kot sta avtorja te knjige zdravilka energijske medicine in njen mož, zdravnik  in znanstvenik. Vredna sta zaupanja, saj imata znanje, moč in mnogotere izkušnje.

Avtorica predgovora, dr. Christiane Northrup pravi, da energijska medicina silovito in ne prezgodaj postaja tudi del zdravstvenega sistema, ki je  dosegel meje newtonske medicine, ta pa človeško telo vidi samo kot splet organov in kosti. Počasi doumeva, kako močno so povezani telo, razum in duh.
Stari-novi vzorec, ki ga ponuja ta knjiga, je usmerjen na energijsko osnovo bioloških procesov, ponuja natančne, preproste in zato uporabne neinvazivne metode, ki izboljšujejo zdravje in preprečujejo nastanek bolezni. Drugih zdravstvenih postopkov ne ovira, in nima stranskih učinkov, kot mnoga farmacevtska zdravila.
Energijska medicina  je tudi pot doumevanja, kdo pravzaprav smo.
Kot je spoznal že Einstein, je vse energija, fizični svet je prav tako nihanje energije. Energijsko zdravljenje je uglaševanje te energije od znotraj. Tudi naš DNK se lahko izrazi na različne načine, geni se odzivajo na okolje, telesne energije pa so prva raven tega okolja. Energijska polja, ki jih je starodavna kitajska medicina nagonsko označila kot akupunkturne točke, so danes tudi izmerljiva z znanstvenimi inštrumenti. Nekatere bolnišnice po svetu tudi že omogočajo svojim pacientom, da pred in po posegih uravnotežijo svoje energijsko polje.
Po naravi smo ženske bolj občutljive za energijo kot moški, saj je ena od naših arhetipskih nalog tudi ta, da smo zdravilke svojih družin, v najširšem smislu.Zato  ta knjiga naslavlja še posebej ženske.
Kot pravi avtorica, živimo v negotovem in nevarnem obdobju človeške zgodovine, in naloga, ki jo želi opraviti s svojim delom je globlja povezanost z ženskim arhetipom. Vnovič ga moramo sprejeti, se globoko povezati z njim, če želimo, da naša vrsta preživi.
Ženski arhetip je zapisan v naših energijah, v genih in hormonih ter posledično v dejanjih, ki jih ti izzovejo. Knjiga nas želi povezati z energijo ženskega telesa in duše, da se bomo lahko usmerile k odločitvam. Ženski instinkti so v svojem bistvu usmerjeni k ljubezni, pravičnosti, sodelovanju, sočutju, družini, naravi in miru.

V uvodnih poglavjih avtorica povzema osnovna dejstva, spoznanja in prakso dela z energijami, kar je sicer podrobneje predstavila že v svojih predhodnih knjigah.
Donna Eden ima sposobnost videti energije in pravi, da imamo to sposobnost vsi, jo pa v otroštvu zaradi kulturnih vzorcev izgubimo. Sposobnost videnja in čutenja subtilnih energij  je  uporabljala več kot dvajset let kot osebna zdravilka, kar je  velika prednost in obenem breme. Zato se je odločila s  knjigami  in izobraževanji o energijski medicini vzpodbuditi ljudi, da odkrijejo svoje samozdravilne sposobnosti sami, se naučijo tehnik in njihove uporabe. Knjiga v nadaljevanju ponuja prav to-opise različnih tehnik za ohranjanje zdravja in vitalnosti v različnih življenjskih obdobjih ženske.

 Donna Eden pravi:

»Energija je življenje, trepetajoča podlaga vašega bitja, naravni zdravilni eliksir vašega telesa in njegovo naravno zdravilo.«

To je ena tistih knjig, ki nas pritegne in navduši. Dragoceno znanje, ki ga želimo osvojiti in uporabiti. Skratka, knjiga, ki si je ne želimo samo izposoditi, ampak jo imeti ves čas pri roki.

B.H.P.