Zapleten odnos z mamo

Spoštovana gospa, Z mamo imava zelo zapleten odnos. Tisto, kar ji zamerim jaz je, da me ni nikoli podpirala in vzpodbujala, ampak raje tlačila navzdol. Mama, ki živi sama, vendar jo redno, skoraj vsak dan obiskujemo in vozimo po opravkih, se ves čas pritožuje, ker se ji zdi, da nima dovolj pozornosti. Menim, da to […]

Spoštovana gospa,

Z mamo imava zelo zapleten odnos. Tisto, kar ji zamerim jaz je, da me ni nikoli podpirala in vzpodbujala, ampak raje tlačila navzdol. Mama, ki živi sama, vendar jo redno, skoraj vsak dan obiskujemo in vozimo po opravkih, se ves čas pritožuje, ker se ji zdi, da nima dovolj pozornosti. Menim, da to ni res in vsa družina stori kolikor pač more  in včasih še več, znotraj vseh obveznosti, ki jih imamo. Skratka- večno nezadovoljstvo, očitki in zamere na obeh straneh.

Sedaj sva obe že toliko stari, da bi morali preseči ta odnos. Vsaj jaz bi ga rada, ker vem, da imava zelo malo skupnega časa še pred sabo in rada bi ga preživela v bolj harmoničnem odnosu.

Zahvaljujem se vam za nasvet, Barica

 Pozdravljeni Barica!

Vaše vprašanje ni enostavno, čeprav se na prvi pogled tako zdi in zato tudi odgovor ne more biti enostaven.

Ljudi ne moremo spremeniti, lahko zgolj spremenimo naše odzive na njihovo vedenje. Tu se mi zdi, da je ključ do rešitve vaših težav. Ne to, kdaj se bo mama spremenila, temveč to, kdaj vas njeno ravnanje, odzivi, pritoževanje ne bo več spravilo iz tira in boste lahko popolnoma mirna in zadovoljna prišla do nje in tudi od nje odšla. Mama pač ne more ali ne želi biti drugačna, vi pa ste kljub temu, da ji vedno v vsem ne ugodite čudovita oseba in ni potrebno, da vas to tako močno obremenjuje. Mamo imejte radi, a kljub vsemu poizkusite vedno jasno razločiti – s pozornostjo in prisotnostjo – kaj je v resnici mamino in kaj vaše. Mamino pustite njej – in jo imejte še naprej radi, vaše pa poizkusite spustiti, naj gre. Ker pa je tudi to včasih zelo težko, zelo pomaga delo na sebi in dvig lastne energije. Lahko skozi stik z naravo, morda jogo ali či gongom, kakšno tehniko sproščanja…..Najdite nekaj, ob čemur boste uživali a vseeno delali na sebi in svojem dobrem počutju, ne glede na zunanje okoliščine.

Želim vam lepe trenutke zmamo, pa tudi sama s sabo,

Tina